ØVINGSMODUS. Morten Skoglund tar flyvende remedier i bruk for å følge opp sau og lam. Dronen kan spare han for mange krevende turer opp på utmarksbeitet i det alarmen utløses fra radiobjellene. Foto: Kenneth Strømsvåg
ØVINGSMODUS. Morten Skoglund tar flyvende remedier i bruk for å følge opp sau og lam. Dronen kan spare han for mange krevende turer opp på utmarksbeitet i det alarmen utløses fra radiobjellene.

Flyr høyt for å se til sauene

(SØRFOLD) En drone er i ferd med å bli saue-eier Morten Skoglunds nye bestevenn. Den flyvende saken kan spare han for mange timer med svetting i lia.

Publisert Sist oppdatert

Nå om dagen holder Skoglund dyrene sine hjemme på gården. Det etter et dødelig besøk av gaupe forrige helg.

Men - om ikke lenge er planen at de skal ut på beite igjen. Det betyr også jevnlig behov for å se til dem. Normalt betyr det timer på timer med svett vandring opp og ned lia.

- Det kan det kanskje bli veldig lite av framover. I alle fall de unødvendige turene. Det sørger teknologien for, sier en fornøyd 35-åring.

Falsk alarm

Sau med unger har alle sin egen radiobjelle hengende rundt halsen. Denne sender regelmessige signaler til en mottaker. Dersom en sau ikke har flyttet på seg i løpet av seks timer, går alarmen.

- Det kan bety to ting; det mest alvorlige er at sauen er syk eller tatt av andre dyr. Det andre er at det også kan være slik at dyret har ligget i ro ett sted, beveget seg, før den igjen har slått seg ned på det samme stedet. I og med at det sendes punktvise signaler via GPS-senderen, kan det godt være at alarmen i og for seg er falsk, forklarer Skoglund.

DRONETILVENNING. Etter noen dagers tilvenning ser sauene og lammene på Bakken gård ut til å bli bekvemme med den flyvende overvåkeren. Foto: Kenneth Strømsvåg
DRONETILVENNING. Etter noen dagers tilvenning ser sauene og lammene på Bakken gård ut til å bli bekvemme med den flyvende overvåkeren.

Avklarer situasjonen

Fram til nå har småbrukeren måttet ta turen opp til sauene hver gang det har plinget inn en alarm til mobiltelefonen.

- Det har vært helt nødvendig. Jeg må jo finne ut av om det er noe galt, for det kan fort bety et stort tap dersom et skadet eller sykt dyr ikke ses til og får behandling. Med drone på laget kan jeg raskere finne ut av situasjonen, og med ro i sjela bli på gården, dersom det viser seg at alt er i orden.

Varmesøkende kamera

Skoglund ser for seg både spart tid og svette med å ta i bruk drone.

- Radiobjella viser vei til det omtrentlige området ved hjelp av GPS. Slik kan jeg raskt finne fram til det jeg ønsker å finne ut av ved hjelp av bildet jeg deretter ser på skjermen.

Dronen vil også kunne gjøre jobben som en slags oppsynsmann, dersom Skoglund vil skaffe seg overblikk over flokken sin.

BILDE RETT HJEM. Mobiltelefonen gjør jobben som skjerm. Slik får Skoglund bildene fra dronen. Foto: Kenneth Strømsvåg
BILDE RETT HJEM. Mobiltelefonen gjør jobben som skjerm. Slik får Skoglund bildene fra dronen.

- Det kan jo også fra tid til annen være behov for å telle over sauene og lammene. Til dette er jo dronen veldig grei å bruke, sammenlignet med det å ta turen til beitet for å telle manuelt.

Nyttig og gøy

Foldværingen fikk utstyret til Bakken gård tidlig i forrige uke. Han gikk utålmodig i gang med å teste det flyvende hjelpemiddelet.

- Dette er noe jeg ikke har gjort før, men dagens droner er imponerende lett å manøvrere. Jeg synes den ligger veldig stabilt i lufta, og sender gode bilder fra kameraet og til mobiltelefonen. Dette er rett og slett veldig nyttig, og i grunn også ganske gøy, innrømmer Morten Skoglund.

Powered by Labrador CMS