TRAFIKK OG NARKOTIKA. Robin Johnsen, lensmann i Indre Salten, forteller at de i fjor jobbet spesielt med ruskjøring, og saker om ungdom og narkotika. Antall straffesaker totalt gikk ned. Arkivfoto: Victoria Finstad
TRAFIKK OG NARKOTIKA. Robin Johnsen, lensmann i Indre Salten, forteller at de i fjor jobbet spesielt med ruskjøring, og saker om ungdom og narkotika. Antall straffesaker totalt gikk ned. Arkivfoto: Victoria Finstad

Krimstatistikken 2018

Flere kontroller - flere tatt for ruskjøring

I fjor hadde politiet i Indre Salten spesiell innsats mot ruskjørere. Det ga resultater.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Det var 1.050 straffesaker i kommunene Fauske, Saltdal, Sørfold, Beiarn, Hamarøy, Steigen og Tysfjords vestside til sammen i 2018. Det har vanligvis ligget opp mot 1.200.

- Det er en trend på nasjonalt nivå at det er en nedgang i antall straffesaker, sier lensmann Robin Johnsen.

Statistikken omfatter anmeldte saker, og skiller ikke mellom små og store lovbrudd. Tallene er sortert på de kommunene der straffesakene har skjedd.

Les mer om statistikken her.

Ikke noe alvorlig

I Indre Salten er det Fauske og Saltdal som hadde flest straffesaker i fjor med henholdsvis 582 og 197. Der har det vært en nedgang på 11 prosent og 14 prosent fra året før. I Beiarn var det 21 straffesaker, mot 20 i 2017. Sørfold hadde en økning fra 54 til 73 straffesaker.

- At det antall saker i Sørfold har økt, er ikke noe vi ser på som en alvorlig endring. Det kan være én person som har tjue mindre saker på seg, som utgjør den endringen, sier Johnsen.

I Sørfold var det en halvering av saker fra 2016 til 2017.

Flest trafikk-saker

Når det gjelder sakskategorier, er det fortsatt flest antall saker innenfor trafikk-kriminalitet. I Fauske er det snakk om 159 av de 580.

Antall saker knyttet til narkotika var 82 i fjor, mens volds- (77) og vinningskriminalitet (78) følger like etter.

- Det er slik det har brukt å være, og det er de samme trendene vi ser i de andre kommunene her inne også.

Jobber med UP

Før var det gjerne vinningssaker de hadde flest av. Nå er det altså trafikk.

- Jeg tror det er jevnt og trutt arbeid gjennom året som resulterer i at det er flest trafikksaker blant straffesakene, mener Robin Johnsen.

Sammen med UP har de hatt veldig mye fokus på ruskjøring.

- Vi har tatt flere ruskjørere siste halvår enn vi har tatt i noen periode tidligere. Om det er på grunn av at flere kjører i rus, eller om det skyldes politiets innsats, så tror jeg det er det siste som er grunnen. Vi har dedikerte folk innenfor UP, og har fått tilgang på mer utstyr som gjør det lettere å oppdage annen rus enn bare alkohol.

Følger tettere opp

Innenfor narkotikakriminaliteten i Indre Salten er tallet ganske stabilt.

- Jeg har ikke grunnlag for å si om det er flere som bruker det i dag enn før, men vi vet at det er tilgjengelig.

I fjor hadde de stor fokus på ungdom og førstegangsbrukere, for å oppdage dem tidlig, og være med på å forebygge et liv i rus.

- Vi har foredrag i skolene, driver mer oppfølging og samarbeider med andre etater. Det viktigste er å stanse det når de blir tatt for narko første gang.

Flere under 18

Før var straffereaksjonene i slike saker gjerne forelegg. Nå tenker de annerledes.

- Vi følger opp ungdommene, har samtaler og team rundt dem for å stoppe den destruktive aktiviteten, forklarer lensmannen.

Fokus på ungdom gjør at de har flere under 18 år som blir anmeldt nå enn tidligere år. Dette har vært en merkbar trend siden 2016.

Færre stjeler

Når det gjelder vinnings- og voldssaker, har det vært en nedgang både på landsbasis og i Indre Salten.

- Det gjelder spesielt vinning, som vi hadde flest straffesaker på tidligere. Endringen kan skyldes at færre foretar slike lovbrudd, og at flere sikrer verdiene sine.

Mørketall

Voldsstatistikken er en blanding av alvorlige og mindre alvorlige saker.

- Vi prioriterer og følger sakene tett opp med blant annet korte tidsfrister.

Nå kan politiet opprette straffesaker, og er ikke avhengig av at en av partene anmelder. Lensmannen regner med at det er mørketall innenfor vold, men det er det også i andre straffesaker.

- Vi har hatt undersøkelser blant ungdom som viser at flere har vært utsatt for vold, men ikke har anmeldt det. Dette avhenger av om de ordner opp på annet vis, og hvor mye som skal til for å anmelde det.

Den samme staben

Antall polititjenestemenn tilknyttet lensmannskontoret er det samme som før politireformen.

- Selv om vi har lagt ned kontorer, er det samme antall personer som jobber med kriminalitet, sier Robin Johnsen.

Samtidig jobber de på en annen måte enn før.

- Vi avhører folk på stedet, og er på den måten blitt mer effektive. Samtidig øker kravet til dokumentasjon, og innenfor saker om seksuelle overgrep på barn er arbeidet mer krevende. Der benytter vi oss blant annet av Barnehuset i Bodø.

Powered by Labrador CMS