Fire nye Kobberløpere fikk slavemerket
Det startet som slavemerket ingen i Sulis ville ha. I dag regnes det som den høyeste utmerkelse som deles ut der.
SULITJELMA: I forbindelse med at arrangørene endelig kune avvikle Kobberløpet igjen, etter to år med pandemi, ble det like godt delt ut fire slavemerker.
To av verdens beste langløpere, Andreas Nygaard og Astrid Øyre Slind fikk hver sitt og Kobberløpsvennene Finn Hågen Krogh og Anette Bøe ble også hedret med den spesielle utmerkelsen.
Utdelinga fant sted under en festmiddag på Scandic Fauske hotell lørdags kveld, opplyser Kobberløpet i en pressemelding.
Historien bak merket
Den direkte årsaken til arbeideropprøret på Langvannsisen 13. januar i 1907, var først og fremst det såkalte slavemerket som arbeiderne var blitt tvunget til å bære.
Det var intet annet enn en ydmykelse, et tegn på underkastelse der bedriftsherrene kunne skalte og valte som de ville. Men i bunnen for det hele lå det nok oppdemmet sinne og misnøye gjennom mange år. Slavemerket ble dråpen som fikk begeret til å renne over.
Blitt hedersmerke
Folket i Sulis har i nyere tid gjort slavemerket om til sitt eget hedersmerke. Utmerkelsen er tidligere utdelt til samfunnstopper som tidligere LO-leder Yngve Hågensen.
- Kobberløpet leverte til 20 i stil. Rett og slett en helg for historiebøkene. Å motta heders-tegnet var også veldig stas. Forhåpentligvis kan jeg gjøre meg fortjent til utmerkelsen også i framtiden, sier Andreas Nygaard.
Nygaard vant årets utgave av Vasaloppet og Birken samt sammenlagt-seieren i Visma Ski Classic. Han ble slått av svenske Max Novak på de siste meterne av helgas Kobberløp etter at han brøt av staven.
Der få fra Sulis har vært
- Hun har vært på steder i fjellmassivet her der få andre fra Sulis har satt sin fot. Etter å ha konkurrert både i Kobberløpets rulleskirennn tidligere, og i sitt første Kobberløp i helga er Astrid Øyre Slind allerede en Sulisvenn, sa rennleder Thor-Åge Jensen da han delte ut medaljen.
- Kobberløpet levde opp til forventningene, og de var høye, sier Øyre Slind.
- Det kunne ikke blitt en bedre dag, med folkefest, sol, panserspor og verdens vakreste omgivelser. Det var en mektig opplevelse å gå i fjellheimen denne lørdagen, sier Astrid Øyre Slind.
En enorm ære
- Å få slavmerket var overveldende! Å bli satt pris på på den måten, og historien som ligger bak gjør det til en enorm ære! Jeg føler jeg har blitt tatt imot med åpne armer overalt jeg har vært denne langhelga, og har allerede rukket å bli veldig glad i både folket og naturen, sier Oppdalsjenta.
Som Nygaard vant Astrid både Vasaloppet og Birken i år. I tillegg vant hun også Kobberløpet.
Slavemerker til Alta
Selv om Andreas Nygaard bor i Tromsø, har han røtter i Alta.
Dermed kan man si at det gikk to Slavemerker til Alta denne helga da også Finn-Hågen Krogh mottok hederstegnet.
- Jeg takker for fantastiske dager på Kobberløpet. Helt topp å møte så mange imøtekommende og trivelige mennesker. Det var 10 av 10 på trivsel på alle plan gjennom helgen. Og det er en stor ære å få tildelt slavemerket, sier den legandariske stafett-verdensmesteren Finn-Hågen Krogh.
Ski-legende
Anette Bøe har OL-bronse, to individuelle VM-gull og sammenlegtseiere i verdenscupen. Hun har tre NM-gull, to seire i Holmenkollen, én seier i Lahtisspelen og én seier i Svenska Skidspelen.
Bøe er NM-vinner i ishockey to ganger. Hun er til delt Holmenkollmedaljen, Sportsjournalistenes statuett og Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris. Hun ble i år 2000 tildelt Egebergs Ærespris (langrenn og ishockey). Nå er ski-legenden også tildelt Slave-merket.
Dypt rørt
- I år har jeg gått mitt andre Kobberløp. Jeg har også vært her en tredje gang og hatt ski-kurs. Naturen, løypene og menneskene har virkelig tatt meg med storm. Kobberløpet er en fantastisk opplevelse. Jeg har fått egen drikkestasjon rigget til av hyttefolk ute langs løypa. Det varmer at en gammel landslagsutøver blir husket og vist så mye kjærlighet. Og jeg ble rett og slett dypt rørt over å få tildelt æresprisen Slavemerket. Det kom helt over-raskende og jeg ble totalt tatt på sengen, sier Anette Bøe.
I forbindelse med Kobberløpet har det blitt utdelt mange slavemerker.
Eldar Rønning, Niklas Dyrhaug og Robert Hermansen fikk sine i 2016.
I 2017 var det Martin Johnsrud Sunndy og Petter Northug sin tur, før Benn Eidissen, Geir Wenberg, Lars Arve Jakobsen og Svein Spjelkavik fikk året etter.
Siste utdeling før pandemien var i 2019 og da var mottakerne Ragnhild Haga, Didrik Tønseth og hovedsponsor SKS ved Marit Westgård.