VIL HA EGEN STYRING. Beiarn har sammen med Bardu kommune reist sak mot staten og Statskog. Kravet er å få innført Fjelloven og oppnevne egne fjellstyrer. Foto: Kenneth Strømsvåg
VIL HA EGEN STYRING. Beiarn har sammen med Bardu kommune reist sak mot staten og Statskog. Kravet er å få innført Fjelloven og oppnevne egne fjellstyrer.

Fikk blankt nei til å gå til sak mot staten

I april gikk Beiarn og Bardu kommuner til sak mot Staten og Statskog. Kravet var at Fjelloven også skal gjelde i Nord-Norge. Svaret fra tingretten overrasker Beiarn-ordføreren.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: I en pressemelding fredag uttrykker de to kommunene sterk skepsis til avvisningen av søksmålet.

Ifølge Beiarn-ordfører Monika Sande er argumentet fra Salten og Lofoten tingrett at kommuner generelt ikke har adgang til å saksøke staten.

- Dette skjønner vi ingentinga av. Det var derfor veldig lett på veldig kort tid å ta avgjørelsen om å anke saken.

Statskog regjerer

Utgangspunktet for saken er blant annet Beiarn kommunes ønske om at Fjelloven skal gjelde også i Nord-Norge, slik den gjør i de sørlige fylkene.

- Fjelloven er den som gjelder i de ni fylkene sør i landet, men den slutter å gjelde på grensa mellom Trøndelag og Nordland. Her er det altså ikke lokale fjellstyrer som råder, men i stedet Statskog. Det synes vi rett og slett er urettferdig, sier Monika Sande.

Hånd på rattet

Ordføreren sier bygdefolket er engasjert i saken, og at den er viktig.

- Med gjennomslag for at Fjelloven skal være den rådende også hos oss får vi en hånd på rattet med å forvalte vår utmark og våre ressurser, med tanke på jakt, fiske og beiterettigheter. Med inntekter hentet inn via et fjellstyre kan vi selv forvalte disse på den måten vi mener er best, sier Sande, som legger til at det ikke nødvendigvis er det økonomiske som er hovedmotivet for søksmålet.

- Vi vil likebehandles. Så enkelt er det. Det er jo ingen grunn til at vi ikke så få forvalte vår egen utmark.

Strider mot praksis

Beiarns ordfører mener det gikk litt vel fort i svingene i tingretten da hele søksmålet ble avvist på bakgrunn av at kommuner ikke generelt kan gå til sak mot statlige myndigheter.

- Sånn som vi ser dette strider det mot en omfattende og langvarig praksis i Høyesterett. Det er også i strid med Norges internasjonale forpliktelser om å sørge for at kommunene har slik søksmålsrett.

UTE. Monika Sande trives på tur i fjellet med mannen Kjetil Christoffersen og hunden. Foto: Lars Olav Handeland
UTE. Monika Sande trives på tur i fjellet med mannen Kjetil Christoffersen og hunden.

Statsallmenning-vedtak

Beiarn og Bardu kommuner gikk til søksmål med Utmarkskommunenes sammenslutning (USS) på laget. USS organiserer 102 kommuner.

- Årsaken til at det nettopp ble Beiarn og Bardu kommune som har tatt dette kravet om å komme under Fjelloven er at vi begge har vedtak om å være statsallmenning, sier Monika Sande.

I Store norske leksikon heter det følgende om Statsallmenning.

Statsallmenning er et statseid fjell- eller skogområde hvor den lokale befolkningen har bruksrettigheter. Rettighetenes art og omfang kan variere med om de utøves som ledd i ervervsmessig landbruk eller ikke. Statsallmenningene forvaltes lokalt av et fjellstyre.

Stortinget i ryggen

Sande og ordfører-kollegaen i Troms-kommunen Bardu har ikke gitt opp håpet om å få Fjelloven til å være rådende også i deres kommuner.

- Ankesaken er allerede på gang. Så får vi se om en høyere rettsinstans tolker vår adgang til å reise søksmål annerledes. Vi mener jo vi har et stortingsvedtak fra 2017 i ryggen. Det sier at kommuner også kan gå til søksmål mot staten om gyldigheten av et statlig organs avgjørelse. Som sagt så handler dette i bunn og grunn om å bli behandlet likt, sier Monika Sande.

Powered by Labrador CMS