STYRKE. Praksiselev Grete Elisabeth Nomeland mener vi ikke skal være så lynsnare til å rope på en mann når vi trenger hjelp til syltetøylokket eller møbelflyttingen. - Få inn en kvinne til, foreslår hun og viser til proffbokser Cecilia Brækhus som et symbol på styrke. Foto: Beate Bodenhagen/Flickr
STYRKE. Praksiselev Grete Elisabeth Nomeland mener vi ikke skal være så lynsnare til å rope på en mann når vi trenger hjelp til syltetøylokket eller møbelflyttingen. - Få inn en kvinne til, foreslår hun og viser til proffbokser Cecilia Brækhus som et symbol på styrke.

Synspunkt:

Feminisme er ikke å sette kvinner først

Vår praksisstudent Grete Elisabeth Nomeland mener kvinnedagen absolutt er høyst nødvendig fortsatt. Les hennes 8. mars-tanker.

Publisert Sist oppdatert

Jeg liker kvinnedagen. Jeg liker alt som fremmer kvinner. Står det en mann og en kvinne i finalen i hvilken som helst konkurranse eller TV-program, heier jeg nesten alltid på kvinnen. Med svært få unntak.

Jeg synes alltid det var morsomst å se på de kvinnelige deltakerne, kanskje fordi jeg identifiserte meg mest med dem. Nå i 2020, tenker jeg fortsatt det samme.

Det er ikke det at jeg ikke unner menn suksess og seier, så lenge det ikke går på bekostning av kvinner. Hvis menn er best er det "fordi han er mann", og er kvinnen best er hun "sterk for å være kvinne", for å sette det på spissen.

Kan ikke en seier være en seier, og at vi tar det for nettopp det?

Det er de samme opptakskravene for menn og kvinner for å bli brannkonstabler. Noen vil kanskje si at det blir urettferdig vanskelig for kvinner, men tenk slik. Hvis det brenner så må brannkonstabelen klare å bære utstyr og de må være sterke nok til å redde mennesker. Det kan ikke være sånn at en kvinne kommer på jobb og beklager seg for hun ikke er sterk nok til å kunne redde de som trenger det.

Kanskje det virker som at jeg motsier meg selv. Poenget er i hvert fall, at likt bør være likt.

Av og til så hører jeg folk si "nå skulle vi hatt en mann her". Det sier de i situasjoner der fetaost-lokket sitter litt for godt på, eller et tyngre møbel skulle vært flyttet på. Når jeg hører sånt stikker det litt inni meg. For er det egentlig en mann de trenger, eller trenger de styrke?

Er det styrke det går på, så få inn en kvinne til. Mest sannsynlig er to kvinner sammen sterkere enn én mann. Cecilia Brækhus er sterk, tror hun kunne vært god hjelp til å flytte på en sofa.

Er det styrke det går på, så få inn en kvinne til

Det bygger også opp en forventing om at alle menn må være sterke og er de ikke sterke er det ikke bruk for dem. Det blir for meg helt feil. Det er rom for alle, sterk eller ikke sterk.
Det er absolutt det samme andre veien. Hvis en mann sier "nå skulle jeg hatt en dame som kunne hjelpe meg å kle meg til helgen", så blir det også feil.

Ikke alle kvinner er opptatt av mote, eller herremote for den saks skyld. For all del, forhør deg med kompiser og venninner, men ikke forvent at en kvinne har fasiten på mote bare fordi hun er kvinne.

Er kvinnedagen en dag som minner oss på kjønnsforskjellene i samfunnet? Kanskje litt.

Hvis noen gratulerer meg med kvinnedagen rykker det til inne i meg. Som om noen minte meg på at jeg er av det underlegne kjønn. Det er absolutt ment godt, og jeg er stolt av å være kvinne. Det er bare noe med det aspektet at kjønn er det mest stereotypiske jeg vet om. Det aller beste er hvis kjønn er så irrelevant at det ikke er noe å bemerke.

Hvis noen gratulerer meg med kvinnedagen rykker det til inne i meg. Som om noen minte meg på at jeg er av det underlegne kjønn

Jeg spurte en venn en gang, "hvorfor må foreldre vite hva slags kjønn babyen er, hvis de likevel skal kjøpe både biler og barbier uansett?", hun svarte meg "for å velge farge på rommet og kjøpe klær". Da jeg var liten hadde jeg hvite vegger med prikker i alle regnbuens farger på soverommet. Senere fikk jeg grønne vegger. Mine favorittfarger som liten var alltid rosa og blå. De fargene som brukes for å fargelegge hvert av kjønnene. For øvrig er det flere enn to kjønn, men det får bli et annet synspunkt.

Enn så lenge er det fortsatt skjevfordeling i økonomien blant kvinner og menn.

Statistisk sentralbyrå presenterte nettopp nye tall der menn tjener 550 000 kroner i gjennomsnitt i året, mens kvinner tjener 382 000 kroner. Selvfølgelig finnes det grunner og forklaringer til hvorfor det er sånn, men forskjellen er fortsatt urovekkende stor.

Personlig synes jeg alt maset om økonomi-forskjellene kan bli litt mye. Det er så mye å ta tak, men selvfølgelig velger vi det som handler om penger. Før noen arresterer meg, er jeg fullt klar over at Norge er blant de beste landene på likestilling. Men det betyr ikke at vi ikke kan bli enda bedre.

Kvinnedagen er fortsatt viktig i dag for å gjøre det litt bedre hvert eneste år

For ja, kvinnedagen er en viktig dag!

Det er viktig å huske på at det faktisk ikke er så lenge siden kvinner fikk lov til å stemme, og de ble hørt i samfunnet. Og kvinnedagen er fortsatt viktig i dag for å gjøre det litt bedre hvert eneste år.

Feminisme er ikke å sette kvinner først. Det er å sette likestilling først. Heia kvinner og heia menn! Heia hva enn du identifiserer deg som.

Powered by Labrador CMS