KUNSTERNE I BRUDDET. Nå er kunstnerne inne i slutten av marmorsymposiet på Fauske. Fra venstre German Ngoma, Hilde Rodahl, Clemens Junk, Eva Hermes og Kenn-Ole Moen. Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen
KUNSTERNE I BRUDDET. Nå er kunstnerne inne i slutten av marmorsymposiet på Fauske. Fra venstre German Ngoma, Hilde Rodahl, Clemens Junk, Eva Hermes og Kenn-Ole Moen. Alle foto: Stig Bjørnar KarlsenDYKKER. Den foreløpige tittelen er «Dykker», sier den erfarne kunstneren Germain Ngoma om sitt første kunstverk i stein.MOT HVERANDRE. Her ligger steinene. I sentrum skal de reises mot hverandre, og bli Eva Hermes’ marmor-kunstverk i Fauske sentrum.UT AV STEINEN. - Min tanke er at det skal komme et menneske ut av steinen, sier Hilde Rodahl.NÆRT VANNET. - På mitt kunstverk kan man sitte eller ligge og nyte utsikten over fjorden, sier Clemens Junk.STRIPENE. Ferdig pusset får man fram fargene i koloritten fra Leivset, som her i Kenn-Ole Moen sitt verk.

Fem nye marmor-kunstverk på Fauske

Marmorsymposiet i Løgavlen fører til at fem store marmor-kunstverk blir plassert ut i Fauske sentrum.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: De fem kunstnerne har laget hvert sitt i løpet av de tre ukene symposiet har vart. De fire kunstnerne langveisfra er full av begeistring for at de har kunnet jobbe i steinbruddet.

- Det er noe helt annet å jobbe med marmor her enn mitt 80 kvadratmeters atelier hjemme i Køln. Det er også interessant å gå rundt og se hva de andre marmorkunstnerne gjør, sier Eva Hermes.

- Fint at vi kan gjøre kunst av søppel, for denne steinen kan ikke brukes til industrielle formål. Blant annet fordi den har mange sprekker, sier Clemens Junk, også han tysk.

Vakre omgivelser

- Dette har vært en fin anledning til å jobbe stort og utendørs i vakre omgivelser. Det var vanskelig å velge i all den fine steinen vi har tilgjengelig, sier Hilde Rodahl.

- Veldig interessant. Jeg har lang erfaring som kunstner, men det er første gang jeg jobber med stein. Disse ukene har vært en spennende reise for å forstå meg på dette materialet, ikke minst ved å søke råd hos de andre, sier Germain Ngoma.

Han er opprinnelig fra Zambia, men har bodd lengre i Norge enn i Afrika.

Til sentrum

Nabil Altiwani er syreren på Fauske som har laget skoen som allerede er utstilt i Fauske sentrum. Han skulle være med på symposiet, men fikk sykdomsforfall.

Kunstverkene er kunstnernes eiendom, men i løpet av neste uke blir de transportert fra Løgavlen og plassert på eller ved strandpromenaden i nærheten av bobilplassen ved bygdetunet. Der skal stå i ett år. Dersom de ikke blir solgt innen den tid, kan de bli stående videre.

Ut til verden

Hele tanken med marmorsymposiet er å ta i bruk marmor som kunstmateriale i større grad, og få kunsten ut i hele landet og i den store verden.

Kenn-Ole Moen, opprinnelig fra Fauske, men bosatt i Stjørdal, tok initiativ til arrangementet i Løgavlen. Det er basert på en 12 år gammel idé fra fylkesgeolog Ola Thorstensen.

Da vi møtte kunstnerne en av de siste dagene, uttrykte Moen at han var svært godt fornøyd med symposiet og samarbeidet mellom kunstnerne.

Nytt neste år

- Det ble som jeg forventet, sier den lokale marmorkunstneren, som tidligere i år uttalte dette om målet med arrangementet:

- Å sette økt fokus på marmoren, utforske den, skape kunst og stille ut kunstverk. Fortelle hverandre om hverandres prosjekter og gi sine betraktninger om marmorens muligheter.

Kenn-Ole Moen er tydelig på at det blir et marmorsymposium også neste år. Det ligger an til å få nye 100.000 kroner av kulturrådet, og det er på gang et samarbeid med ”Bodø 2024 – europeisk kulturhovedstad”.

Powered by Labrador CMS