FØRSTE BUSSTUREN. Arne Larsen med avisen fra 40-årsmarkeringen. Han kjørte første rutebuss over fjellet i 1966, og var tilstede da veien kunne feire 50 år. Alle foto: Lars Olav Handeland
FØRSTE BUSSTUREN. Arne Larsen med avisen fra 40-årsmarkeringen. Han kjørte første rutebuss over fjellet i 1966, og var tilstede da veien kunne feire 50 år. Alle foto: Lars Olav HandelandSTEMNING. Det var god stemning under kaffen, og historiene satt løst.FLERE HISTORIER. Fra venstre: Odd Tollånes som arbeidet på veianlegget, Arne Lømo var veisjef i Nordland da veien over fjellet ble anlagt, ordfører i Beiarn Monika Sande var ikke født da veien ble til og avdelingsdirektør i Vegavdeling Nordland Kjell Skjerve.BIDRO. Odd Lekang fra Misvær fortalte fra sin tid som bulldoserkjører på veianlegget.FORSKJELL. Tunnelen ved Reinhornheia slik den ser ut i dag. Det er stor forskjell på standarden etter 50 år.

Feiret nyveien over Beiarfjellet - 50 år etter

Arne Larsen feiret da Beiarveien var 40 år. Nå kunne han feire ti år til. På 60- tallet kjørte han rutebuss over fjellet.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Det ble noen trivelige timer på Storjordkroa i Beiarn på mandag kveld, da Beiarveien, feiret sitt 50-års jubileum.

Omkring 50 personer hadde tatt turen for å bli med på markeringen. Alle hadde de til felles at de enten hadde vært med på å lage veien eller hadde benyttet den gjennom mange år.

Tilstede var også Kjell Skjerve avdelingsdirektør i Vegavdeling Nordland, tidligere veisjef i Nordland Arne Lømo og ordfører i Beiarn Monika Sande.

Første bussturen

Arne Larsen kjørte den aller første turen med rutebuss over fjellet. Det gjorde han til og med før veien var offisielt åpnet, nærmere bestemt 9. juli i 1966.

Bussruten gikk bare i helgene, for ellers i uken ble det jobbet med veien. I Beiarn var heller ikke bruene dimensjonert for så store busser, så passasjerene måtte derfor gå av bussen for hver bru som skulle passeres.

- Det var ikke helt lett for en ungdom å få eldre beiarværinger ut av bussen, fortalte Larsen.

Stor betydning

- Selv om jeg ikke var født da veien ble åpnet, er det utrolig bra at vi fikk veien, sa ordfører Monika Sande.

For om veien ikke hadde kommet er hun spent på om det i det hele tatt hadde vært folk igjen i bygda.

- Ei landbruksbygd som Beiarn har stor nytte av veien, og det samme for alle dem som er interessert i forskjellige transportyrker, sa hun

Honnør

Avdelingsdirektør Kjell Skjerve, sa han var glad for at så mange hadde kommet.

- Som regel er det festivitas når en vei åpnes, men jeg tror det er første gang jeg er med på å feire et 50-års jubileum for en vei, sa han.

Skjerve var også stolt over at det i sin tid var Statens vegvesen som i sin helhet planla, prosjekterte og bygde veien.

Som en honnør til alle dem som hadde deltatt i arbeidet med veien sa han at de bygde landet med egne hender. Samtidig overbrakte han en hilsen fra samferdselsråd i Nordland fylke Svein Eggesvik, som var forhindret fra å delta på markeringen.

Flere historier

Arne Lømo, som var veisjef i Nordland den gang fortsatte med en kjærlighetserklæring til Beiarbygda.

- Det er alltid hyggelig å komme til Beiarn, sa han og minnet tilbake til den tiden da veien ble bygget.

Et sted på Helgeland var en vei under bygging, og det var svært vanskelige forhold. Da utbrøt en av arbeiderne: «Hadde vi enda hatt en beiarværing her..»

Arne Nyvold fortalte om en hendelse der han hadde funnet en mann liggende inne i tunnelen en vinterdag. Mannen ble ved denne tilfeldigheten reddet, kanskje fra å fryse i hjel.

Klyveveien

Det var mange som hadde lyst til å si noen ord. Odd Tollånes hadde mange muntre historier fra arbeidet på veien. Han leste opp navnene til alle som hadde bidratt, og husket til og med hvilket kjøretøy de forskjellige hadde brukt.

Nevnt ble også «Klyveveien», en slags anleggsvei over selve berget før tunnelen var ferdig.

Denne veien gikk nesten over taket på tunnelen og ble av og til benyttet. En mann fortalte om sin første motorsykkeltur over fjellet, nettopp over «Klyveveien». Formålet med turen var at han og en kamerat skulle til Misvær da de hadde hørt at der var det så mange pene jenter. Kommet til Misvær ble de imidlertid truet med juling av stedets unggutter, og de fant det da klokest å gjøre vendereis.

Ser framover

Ordfører Sande avsluttet med å nevne veiens betydning for bygda på forskjellige områder.

- Mange bygder som får en veiutløsning mister mange av sine innbyggere. Slik har det også vært her i Beiarn, men i framtida skal vi satse på at folk benytter veien til å komme til Beiarn for så å bli der.

Til slutt ga hun honnør til dem som anla veien.

- Beiarn har bidratt med mye godt arbeidsfolk og all ære til dem som laget veien. Uten veien hadde vi i Beiarn ikke kunnet opprettholde den næringsvirksomheten vi har i dag.

Powered by Labrador CMS