ALVORLIG. Det er ungdom i videregående skole og ungdomsskole som har svart på undersøkelsen. Arkivfoto: Victoria Finstad
ALVORLIG. Det er ungdom i videregående skole og ungdomsskole som har svart på undersøkelsen. Arkivfoto: Victoria Finstad

Fauskes ungdom i voldstrussel-toppen

Ungdom i Fauske danker ut nesten alle kommuner i hele landet. Her er de unge på femteplass i å motta trusler om vold.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Blant ungdom i Norge ligger ungdommene i Fauske kommune i toppen på listen over å ha mottatt trusler om vold. Det utgjør omtrent én av fem ungdommer.

Tallene stammer fra Ungdata-undersøkelsen.

Fauske kommune deler femteplassen med Kvænangen kommune i Troms fylke. Det plasserer Fauske på topplisten over voldstrusler blant ungdom.

Urovekkende

Av de 299 deltakerne i undersøkelsen fra Fauske, svarer 19 prosent at de har blitt utsatt for trusler om vold i løpet av de siste 12 månedene. Det tilsvarer 56 til 57 ungdommer. Tallene er fra 2017.

Lensmann Robin Johnsen understreker at tallene kan være utdaterte, men innrømmer at politiet likevel er bekymret for ungdommene på Fauske.

- Kanskje spesielt det siste halve året, fra skolestart i høst, har politiet hatt flere meldinger knyttet til ungdom i Indre Salten, og kanskje spesielt på Fauske, forteller han alvorlig.

Tøffere ungdomsmiljø

Bekymringene går ut på et tøft ungdomsmiljø, som Saltenposten har omtalt tidligere. Der finnes utfordringer knyttet til både rus og atferdsproblemer.

- Vi har jobbet tett med barnevernet, skole, foreldre og den enkelte ungdom i alderen 12-13 og opp til 18 år. Det gjør vi fortsatt. Det har ikke vært noe spesielt knyttet til trusler, konstaterer han.

Politiets egen statistikk, viser at antall overtredelser med vold går ned, mens antall trusler er på vei opp. Trusler regnes også under kategorien vold.

- Det er altså færre straffesaker på vold. Den biten går ned, mens den delen om trusler går opp, klargjør lensmannen.

Nye plattformer

Politiet opplever ingen økning på antallet registrerte straffesaker mot ungdom, men de registrerer at ungdommene har nye måter å snakke med hverandre på.

- En del av forklaringen på det med trusler, er bruk av sosiale medier, spesielt der ungdommene kan være anonyme. Det er en plattform hvor ungdom snakker sammen uten at voksne er innblandet, forklarer Johnsen.

Grovt språk

Han antar derfor at mange av truslene som de unge opplever, kommer via slike plattformer. Lensmannen er bekymret over sjargongen blant ungdommene.

- Denne måten å prate på til og om hverandre er ganske stygg. Det er detaljer om dreping og det ene og det andre. Vi registrerer en språkbruk som vi aldri ville akseptert sosialt, sier han.

Over gjennomsnittet

Bare fire kommuner har høyere prosentandel som har svart at de har blitt utsatt for trusler om vold.

Hamarøy topper listen med sine 23 prosent. Dyrøy kommer på andreplass med 22 prosent. Deretter ligger Lødingen likt med Ballangen, med sine 20 prosent.

For Nordland fylke og Nord-Norge, er prosentandelen på 12, mens gjennomsnittet for hele Norge er på ti prosent.

Powered by Labrador CMS