Får ikke tak i nok arbeidsfolk
Meldingen fra bedriftene til NAV er klar: De får ikke tak i arbeidsfolk. I Salten er de mest alvorlige rekrutteringsproblemene.
FAUSKE: 1000 bedrifter i Nordland er spurt, 964 har svart. I Indre Salten er 100 bedrifter spurt, og alle svarte. Bildet er tydelig. I Nordland var det 3514 stillinger der man rett og slett ikke får tak i folk.
1200 av dem er i helse- og sosialsektoren, mest helse, der 29 prosent av bedriftene melder at de ikke får tak i folk. Innenfor produksjon av maskiner og utstyr er tallet 27 prosent. Det er store prosenttall i de fleste bransjer. Både fordi de ikke få tak i folk, men de melder også at de ikke får tak i folk med rett kompetanse.
300 i Indre Salten
Innenfor helse- og sosialtjeneste er det nesten 40 prosent av bedriftene som oppgir alvorlige rekrutteringsproblemer. I denne sektoren er det 1205 som kunne ha fått jobb i Nordland nå. Innenfor bygg og anlegg er tallet 416.
Det finnes ikke presise beregninger for hver kommune, men når man beregner ut fra folketall, er det trolig rundt 300 stillinger der man ikke får tak i folk i NAV Indre Saltens distrikt. Det betyr kommunene Fauske, Saltdal, Sørfold, Beiarn og Hamarøy.
Reservene
Leder Morten Pedersen og markedskontakt Trond Henningsen sier til Saltenposten, og bedyrer at dette problemet klarer ikke NAV å løse alene.
- Vi oppfordrer bedriftene til å ta kontakt, gjerne med tanke på å inngå samarbeidsavtale dersom de har utfordringer med rekruttering. I et slikt samarbeid får de en egen kontaktperson i NAV, en som kjenner bedriftens behov godt.
- Jeg vil også utfordre bedriftene til å se de mulighetene som ligger i arbeidskraftreservene. For eksempel fremmedspråklige, eldre jobbsøkere og andre som er registrert hos NAV,sier Morten Pedersen.
Flere muligheter
- Vi har kanskje rundt 300 ubesatte stillinger, men vi kan snu det andre veien og si at her er 300 jobbmuligheter for de som ikke har jobb, sier Trond Henningsen.
De to viser også til at NAV kan tilby diverse tilskuddsordninger for å ta inn arbeidstagere fra «reservebenken». De kan også tilby arbeidstagerne kompetansehevende kurs.
I samme åndedrag nevner de at det finnes tilskuddsordninger for de som vil ta ungdom i alderen 16-29 år inn på sommerjobb. De tror også bedriftene i større grad må godta deltidsansatte. Kanskje kan det være lettere å få to ansatte i 50 prosent jobb enn en i full jobb.
Bekymret NAV-leder
- Kort sagt må vi i større grad ta i bruk arbeidskraftreserven. Jeg er bekymret for hvilke konsekvenser det får når man over lang tid ikke får tak i arbeidsfolk, sier Morten Pedersen.
- Det er en match som ikke blir gjort her, og i det ligger et stort potensial. Det er tidenes mulighet til inkludering i arbeidslivet. Bedriftene trenger arbeidskraft og vi har en ubrukt ressurs i de som ikke har jobb.
- Er det noen som ikke vil jobbe?
- Nei, det må i så fall være veldig få, men det kan nok være folk som av ulike grunner vegrer seg for å søke. Det kan for eksempel være at det gjør noe med selvbildet å droppe ut av videregående eller stå uten arbeid over lang tid. At noen devaluerer seg selv, og dermed kanskje ikke ser de mulighetene de har, sier Trond Henningsen.