I SLEKT. Foran fra venstre Kim, Bobby, Susan og Scott Hanson og Molly MacDonald. Bak fra venstre Linda Ranberg, Jan Ove Olovson, Lennart Ranberg, Margareth Ranber, Unni Andal, Kajsa Ranberg, Finn Audun Andal og Malin Ranberg. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
I SLEKT. Foran fra venstre Kim, Bobby, Susan og Scott Hanson og Molly MacDonald. Bak fra venstre Linda Ranberg, Jan Ove Olovson, Lennart Ranberg, Margareth Ranber, Unni Andal, Kajsa Ranberg, Finn Audun Andal og Malin Ranberg.

Fant spor av slektninger i Moen

(FAUSKE) Det ble sterke følelser da familien Hanson fra Canada besøkte sine slektninger og fant spor etter sine forfedre i Moen i Fauske.

Publisert Sist oppdatert

Hos Margareth (tidligere Sørensen) (62) og Lennart Ranberg (65) i Moen treffer vi Susan (52) og Bob Hanson (53), deres to barn Kim (30) og Scott (27), og sistnevntes kjæreste Molly MacDonald (26).

Utvandret i 1929

Akkurat denne dagen ville vært 110-årsdagen til Bobbys bestefar, Reidar Kaurin Hansen, opprinnelig fra Moen. I juni 1929, altså for 90 år siden, utvandret han til Canada, 19 år gammel.

Reidar kom aldri hjem til Norge. Han fikk 13 barn i Canada. Hans eldste sønn Rolf (far til Bobby) var i Moen på 90-tallet. Da han døde for seks år siden, ble det etter begravelsen sendt ut takkekort med bilde. På bildet sto han og fisket ved Kvanmovatnet, en og en halv times gange ovenfor Moen.

Top of the World

Da Rolf døde for seks år siden, hadde han som ett av sine siste ønsker at Bobby måtte ta barna ned seg og dra til dette vatnet. Dit dro de sist søndag.

- Det var et nydelig sted. Så fredelig og beroligende. Ikke rart han kalte det «Top of the World», sier Bobby Hanson.

Viktig besøk

Det var helt vindstille, og fra området kunne de se og ta bilder av Blåmannsisen. Det var stort og viktig for dem å komme dit. Alle sammen for første gang. Tårene kom da de sto ved vannet, og for noen av dem kommer tårene når de prater om det.

- Gledestårer, sier Scott Hanson, og får støtte av sin far som mener det var overveldende å være ved dette vannet

Hemmelig stein

Før Reidar Kaurin Hansen reiste til USA, risset han inn sine forbokstaver og en dato i en stein som lå noen hundre meter ovenfor bebyggelsen i Moen.

Ingen visste om steinen fra slutten av 20-tallet før 70 år senere. Ingen vet hvem som fortalte hvem om den, men også den ble en sterk opplevelse å besøke.

Andre slektninger

Reidar Kaurin Hansen kom fra gård i Moen, og jobbet også som bonde i Canada. Hans etterkommere har helt andre yrker. De jobber med olje og finans, en er arkitekt og en jobber i et casino.

Familien fra Edmonton-traktene i Canada besøkte andre slektninger fra Moen i Oslo og Haugesund. På Vestlandet ble det Prekestolen og de badet i Nordsjøen, På Fauske var de på museet, de var på grava til slektninger, og de besøkte Svarthammarhola.

- Noe sånt har vi ikke i Canada. I hvertfall ikke i nærheten av der vi bor, sier Bobby Hanson.

Følelsesladd

De fem canadierne beskriver møtet med Moen, fauske og Norge som svært følelsesladd og viktig for dem. Aller best likte de menneskene de er i slekt med.

Det har vært fantastisk å ha dem her også. Sterke følelser og vanskelig å beskrive, sier Lennart Ranberg.

Bringes videre

Bobby, hans kone Susan, hans far Rolf og moren Freda var i Moen for 18 år siden, men det føles som det var i går, sier Margaret Ranberg, Bobbys tremenning.

Dette er vår familie. Vi kjenner og føler at det er vår familie. Nå bringer vi dette videre til neste generasjoner, sånn at de kan videreføre røttene sine, sier Margreth Ranberg, dagen før hun tar farvel med canadierne. For denne gang.

Powered by Labrador CMS