Slik har seniorutøverne i breddeidretten holdt på altfor lenge. Stor avstand, ingen nærkontakt, ingen kamper. Foto: Saltdalkameratene
Slik har seniorutøverne i breddeidretten holdt på altfor lenge. Stor avstand, ingen nærkontakt, ingen kamper.

Synspunkt:

- Etter 573 dager uten kamper fortjener de vel en sjanse?

Er det på tide med lokale bestemmelser i breddeidretten?

Publisert Sist oppdatert

En dag uten trening er en dag uten mening, sier mange av de sprekeste.

Noen av dem er fotballspillere, og 21. april skulle 11 utvalgte menn fra Saltdaldalkameratene tatt imot 11 fra Fauske/Sprint til seriepremiere på Dragefossen stadion.

Den kampen er utsatt på ubestemt tid, og klubbene kan fortsatt ikke trene normalt - i alle fall ikke spillerne som er fylt 20 år.

Sist Fauske/Sprints A-lag spilte kamp var bortemøtet med Hemnes (seier 6-0) den femte oktober 2019. Det er 572 dager siden når vi i dag skriver 28. april. I dag skulle de forresten tatt imot Bossmo & Yttern hjemme i SKS Arena.

Saltdalkameratene spilte sin siste A-kamp dagen før Sprint sin siste. Da ble det seier 3-2 hjemme mot Junkeren 3 i sjettedivisjon.

Det er i dag 573 dager siden.

Det er mange dager ”uten mening”.

Breddefotballen for voksne i Norge har ligget brakk siden starten av koronapandemien i mars i fjor.

Nesten 50.000 fotballspillere over 20 år har ikke fått lov til å gjenoppta normale treninger med kontakt, ellere spille kamper mot andre lag. Frafallet er enormt mange steder.

Sommeren 2020 uttalte assisterende helsedirektør Espen Nakstad at det ikke var den fysiske kontakten ved fotballen som var bekymringsverdig, men logistikken rundt.

Han pekte da på reiseaktiviten, kioskkøer og publikum som et større problem enn taklingene og duellene på banen.

Når TV 2 spør helsedirektør Bjørn Guldvog om han er enig i at det ikke ligger noen stor smitterisiko i utendørs fotballspilling, svarer han slik:

- Det er nok liten risiko forbundet med det. Det er samlingen av store folkemengder som er den store risikoen forbundet med dette.

På treningene til Fauske/Sprint, Saltdalkameratene, Valnesfjord eller Sørfold er det normalt ikke flere hundre tilskuere. Det er det heller ikke på en J14-kamp mellom Grand og FKSK.

I forrige uke skrev vi om at i flere aldersbestemte serier kan lagene som er i Bodø møte hverandre, men ikke Sprint, FKSK og Sørfold. De tre kan heller ikke møte hverandre, siden reglene forbyr aktivitet på tvers av kommunegrensene. Det kommer først i trinn 2.

Olsvik-utvalget kunne i februar melde at etter 150.000 kamper i barne og ungdomsfotballen var det ett smittetilfelle som kunne spores tilbake til fotballen.

Ja, ETT!

Så lenge det kan spilles i Bodø, og smitten er lavere (og det over lang tid) i Fauske, Sørfold og Saltdal, kan man ikke da se på regionale bestemmelser og la smittevernoverlegene gi grønt eller rødt lys?

Hvis Kaj Brynjar Hagen i Bodø og Gregory Hautois i Fauske mener det er trygt for Sprint G13 å dra til Mørkvedlia i biler, varme opp, spille kamp og dra hjem, så bør de jo få lov til det?

De under 20 år kan nemlig spille kamper, bare ikke mot lag fra andre kommuner - uansett hvor lite smitte det er der.

Leder i Nordland idrettskrets, Reinert Aarset, tar i dagens avis til orde for det samme. Jeg er som dere skjønner enig og håper man snart kan slippe idretten litt mer løs. Det vil gjøre mange veldig godt, og ikke bare spillerne.

Det er mange ”bransjer” som har fått prøve seg med lettelser og klart det fint.

Nå mener jeg det er breddeidretten sin tur.

Powered by Labrador CMS