GLAD. Lars-Emil Fjelde mener han er priviligert som kan tjene penger og fullføre utdanningen i ett, som lærling i Vardenegruppen. 20190717Imported: Today, 11:18 amGLAD. Lars-Emil Fjelde mener han er priviligert som kan tjene penger og fullføre utdanningen i ett, som lærling i Vardenegruppen. Foto: Fortellfortell.no
GLAD. Lars-Emil Fjelde mener han er priviligert som kan tjene penger og fullføre utdanningen i ett, som lærling i Vardenegruppen. 20190717Imported: Today, 11:18 amGLAD. Lars-Emil Fjelde mener han er priviligert som kan tjene penger og fullføre utdanningen i ett, som lærling i Vardenegruppen.

Lars-Emil (20) landet lærlingeplass på bursdagen:

- Et gode å kunne fullføre utdanningen med lønn

Vardegruppen på Fauske har satt opplæring i system. Det har sikret fremtiden til maskinførerlærlingen Lars-Emil Fjelde (20) og tømrerlærlingen Isach Olsen (18).

Publisert Sist oppdatert

- Det er vårt bidrag til å utdanne flere håndverkere og fagarbeidere, sier Emil Dahl i Varde Entreprenør AS og Ole og Gitte Dahl i Varde Bygg AS.

Hver morgen klokken sju starter de to ungdommene arbeidsdagen etter en rask kopp kaffe i spisebrakka på byggeplassene sammen med kollegaer.

Lars-Emil Fjelde har vært lærling i to år og tok fagprøven i sommer med beste karakter; Meget godt bestått. Han er nå ferdig utdannet maskinfører, mens Isach Olsen har vært lærling i ett år, og har et år igjen før han tar fagprøven som tømrer.

- Det var en lettelse å komme i arbeid, forteller Isach.

Da Isach gikk på videregående skole, ble han utplassert i Varde Bygg AS en dag i uken halve skoleåret på VG1 og hele VG2. Sommerjobb ble det også. Etter VG2 fikk han lærlingeplass.

- Jeg er lærerne mine evig takknemlig for at de skjønte jeg hadde potensial og interesse for å snekre. Det avgjorde yrkesvalget mitt og veien videre, forteller Isach.

Tidenes bursdagsgave

Etter ungdomsskolen kunne ikke maskinfører Lars-Emil Fjelde se for seg 3 nye år på skolebenken med studiespesialisering, og i hvertfall ikke nye 3 år på universitet eller høyskole.

Lars-Emil søkte derfor lærlingeplass i flere bedrifter etter to år på videregående skole på Fauske. Det ble full klaff på jobbintervju hos Varde Entreprenør AS, og han fikk beskjeden om at lærlingeplassen var i boks på 18-årsdagen 10. mars.

- Det var tidenes bursdagsgave fordi jeg alltid har likt praktiske ting, sier Lars-Emil.

Som faglært maskinfører vet han at han har en solid utdannelse som gir han jobb og som han kan bygge på senere, om han skulle ønske det.

Lærer å arbeide

- Når du er lærling lærer du å arbeide, mener tømrerlærling Isach.

Det er uvurderlig kunnskap å ha med seg inn i det videre arbeidslivet.
Med fagbrevene i hånda er både Isach og Lars-Emil attraktiv arbeidskraft for bedrifter i Salten.

- Å kunne få lønn mens du utdanner deg er et gode som mange av mine tidligere klassekamerater fra barne- og ungdomsskolen nok er litt misunnelig på i dag, smiler Lars-Emil.

Nå som han er ferdig utdannet maskinfører har han startet en ny fase i livet - helt uten studielån.

- Yrkesutdanningen jeg har tatt, gir meg et betydelig fortrinn, sammenlignet med andre som får mange hundre tusen i lån før de kommer i jobb, utdyper han.

Både Lars-Emil og Isach har trivdes godt i Vardegruppen fra første dag.

Har satt opplæring i system

- Vi så at det ikke hjalp å fortvile over at det utdannes for få tømrere og maskinkjørere. Vi måtte heller å engasjere oss i å utdanne flere fagfolk selv. - Vi må bidra til at flere unge velger yrkesfag og får jobbe i bygg og anleggsbransjen, forteller Gitte Dahl, som er salgs og markedsansvarlig i Vardegruppen på Fauske.

Vardegruppen er en gruppering med flere ulike selskaper innen bygg og anlegg, boligutleie og konsulenttjenester for familier og enkeltpersoner som har behov for tilrettelagte boliger.
Bedriftene er aktive på både yrkesmesser og utdanningsmesser for å rekruttere fremtidige fagfolk.

Til enhver tid er det to lærlinger i Vardegruppen, én tørmrerlærling i Varde Bygg, samt én maskinførerlærling i Varde Entreprenør. I tillegg har Vardegruppen praksiskandidater og utplasserte skoleelever i opplæring.

- Å sette opplæring i system har gitt bedriftene våre et skikkelig løft, forteller Gitte Dahl entusiastisk.

Effekten er fornøyde medarbeidere som har det godt på jobb, og et sterkt kollegialt samhold.

Praktisk arbeid

At søkerantallet til yrkesfag på videregående skole er for lavt ut fra behovet for faglært arbeidskraft, er en utfordring for bygg- og anleggsbransjen. Mer teoretiske utdanninger fremstår gjerne som mer attraktive i dag. Vardegruppen vokser, og har til enhver tid behov for flere fagfolk, både tømrere og maskinførere. Å "lage" fagfolkene selv ved å ta inn lærlinger, er en god investering.

- Kanskje markedsfører vi ikke jobbhverdagen til håndverkerne, de som gjør den praktiske jobben, godt nok? Gitte og kollegaene i Vardegruppen ønsker å bidra til at flere velger yrkesfag.

Både Lars-Emil og Isach opplever meningsfulle og ikke minst varierte dager. Det å få planlegge arbeidsdagen selv og å se at prosjektene tar form, gjør godt. Da kan de reise hjem etter jobb med god samvittighet for å bruke tid på hobbyer og gode kamerater. Isach driver med rallycross, mens Lars-Emil er opptatt av motorsykkel når han ikke er på ekstrajobben på fiskebruk.

- Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, og er glad for alt jeg lærer, sier Isach.

- Som maskinfører jeg også avhengig av de andre fagområdene ute på arbeidsplassen, så vi lærer mye av hverandre, beskriver Lars-Emil.

- Du kan ikke bygge et skikkelig hus hvis ikke grunnarbeidet er gjort ordentlig. Du får heller ikke skikkelige fagfolk uten å legge til rette for at det utdannes nye, og at alle utvikler seg i faget, avslutter Emil, Ole og Gitte Dahl.

Powered by Labrador CMS