VETERAN. Erik Gangstøe er inne i sitt 44. år som driver av campingplassen i vakre Nordfjord. I fjor og i år har det vært mest norske turister innom, og mange kommer tilbake. Alle foto: Lise Berntzen
VETERAN. Erik Gangstøe er inne i sitt 44. år som driver av campingplassen i vakre Nordfjord. I fjor og i år har det vært mest norske turister innom, og mange kommer tilbake. Alle foto: Lise BerntzenRAGO. Her forklarer Erik veien inn til Rago for Linda Alne. Han har fått mange til å bli en ekstra dag for å utforske nasjonalparken.PRAKTISK. Fra bobilen som står ved innkjøringa til campingen har 77-åringen kort vei til jobben, og er tilgjengelig for de som bor der.Erik og Bjørg Gangstøe i 2003 da campingen feiret 25-årsjubileum.

INDRE SALTEN RUNDT

Erik (77) har vært på Øyra i 44 år

- Jeg tar ett år av gangen, sier Erik Gangstøe som har drevet campingplass siden 1977.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: I fjor vurderte han å selge campingplassen, men ble overtalt til å fortsette. Nå bor Erik Gangstøe (77) i bobilen ved resepsjonen slik at han er lett tilgjengelig for gjestene.

- Det er nå sommeren kommer. Jeg er sikker på at det blir kul på veggene her i helga, sier han.

RAGO. Her forklarer Erik veien inn til Rago for Linda Alne. Han har fått mange til å bli en ekstra dag for å utforske nasjonalparken.
RAGO. Her forklarer Erik veien inn til Rago for Linda Alne. Han har fått mange til å bli en ekstra dag for å utforske nasjonalparken.

Fra Bergen til Bodø

Opprinnelig er han bergenser, og holder godt på dialekten selv etter 55 år nordpå. I 1966 startet han på lærerskolen i Bodø, og på en kafé i sentrum traff han sin kjære Bjørg.

- Hun var usedvanlig vakker der hun satt, sier han og innrømmer at han måtte jobbe litt for å vinne hjertet hennes.

I påska året etter forlovet de seg, i juli samme år ble det bryllup og i desember fikk de sønnen Anders.

- Det året var vi omtalt i alle de tre utgavene av studentavisen Tabula Rasa, forteller Erik og ler.

PRAKTISK. Fra bobilen som står ved innkjøringa til campingen har 77-åringen kort vei til jobben, og er tilgjengelig for de som bor der.
PRAKTISK. Fra bobilen som står ved innkjøringa til campingen har 77-åringen kort vei til jobben, og er tilgjengelig for de som bor der.

Startet med to do

Bjørg var fra Torkilseng som ligger noen kilometer sørvest for Øyra camping, og da de overtok en gård der var Øyra en del av eiendommen. Tunnelen inn til Nordfjorden ble bygget i 1975, og fra 1977 kunne folk kjøre bil innover for å utforske området og gå i Rago. Fra da av begynte telting og villcamping på sandbankene som da bare var tyttebærland.

- Folk lurte på hvem som eide området, og i 1978 satte vi opp to utedo der. På den tiden kunne man kalle det camping så lenge det var utedo og springvann, humrer Erik Gangstøe.

I dag er det stort sett bare faste plasser på campingen, og vogner og spikertelt ligger på rekke og rad langs "Ragoveien", "Promenaden" og andre småveier på bredden av den idylliske Nordfjorden. Innimellom er det rom for bobiler og andre som vil overnatte.

Erik og Bjørg Gangstøe i 2003 da campingen feiret 25-årsjubileum. Foto: Arkiv
Erik og Bjørg Gangstøe i 2003 da campingen feiret 25-årsjubileum.

Tung tid

Selv om Erik Gangstøe hadde lyst til å slutte med campingdrifta i fjor, så synes han fremdeles det er gøy å arbeide der.

- Jeg har vennene mine og nettverket mitt her, sier han.

I januar 2019 døde kona Bjørg, og det ble starten på en tung periode.

- Når sånt skjer, så er det som om tre av veggene faller ut av huset. Jeg har hatt det kjipt, men det går bedre nå. Etter selvpålagt karantene var det veldig godt å komme til Øyra igjen, innrømmer han.

Han får litt hjelp med drifta av sønnene Anders og Øystein, og barnebarnet Simen (29) har ansvar for regnskapet.

- Det funker veldig bra, smiler campingveteranen.

VEINAVN. - Vi er porten til Rago nasjonalpark, mener Erik Gangstøe. En av småveien på campingen er selvsagt oppkalt etter området.
VEINAVN. - Vi er porten til Rago nasjonalpark, mener Erik Gangstøe. En av småveien på campingen er selvsagt oppkalt etter området.
Powered by Labrador CMS