FAUSKE: – De økonomiske tiltakspakkene som har kommet så langt er ikke til så stor hjelp, de bare utsetter problemet, sier Hans Marius Steinbakk når Saltenposten møter han onsdag denne uka.
I likhet med svært mange bedriftseiere landet rundt har han denne uka ventet på økonomiske tiltak for regjeringen. I salongen i Fauske sentrum er det så godt som tomt. En kunde er etter privat avtale innom for å kjøpe hårprodukter i den stengte salongen. På Facebook har Steinbakk oppfordret kunder til å ta privat kontakt med han, om de ønsker produkter levert på døra.
Avlyst åpningsfest
Onsdag er den daglige lederen innom for å få unna resterende papirarbeid og sette nye varer inn i hyllene. Varer som ble kjøpt inn til en åpningsfest det ikke ble noe av. Alle de 12 ansatte på salongen er permittert etter at regjeringen nedla yrkesforbud for frisører, tannleger, massører og andre som kommer veldig tett på kundene sine.
Med det ble Krølle og Steinbakks plan om å feire den nyoppussede salongen med kunder og leverandører, utsatt på ubestemt tid. Nye vegger, lamper, speil, møbler og benkplater er blant det som har løftet salongen, og som en stolt Steinbakk gleder seg til å vise fram.
Forståelig nedstengning
– Vi er så godt som ferdig, kun detaljer gjenstår, men så rammer krisen. Målet med denne investeringen er å gi noe mer tilbake til kundene, at de ansatte skal føle at det er godt å komme på jobb og kunne være stolte av arbeidsplassen sin, sier han.
Men han forstår samtidig at frisørene er stengt ned. I butikker skal folk holde minst én meter avstand, og frisørene kommer langt tettere på sine kunder. Derfor ser ikke Steinbakk at myndighetene hadde andre muligheter for hans næring.
Rammer 12 familier
– Viruset er ille og liv og helse må komme først. Samtidig er vi 12 familier som blir berørt av dette, og som er avhengig av å gå på jobb for å få mat på bordet og betale bil- og huslån, sier Steinbakk.
Han var onsdag ikke imponert over regjeringens tiltak med utsettelse av skatter og avgifter, og forsikringer om at nedbetalinger på lån kunne utsettes.
– Jeg syns de bør ta regningen slik de har gjort i Danmark. Utsettelse
av avgifter hjelper ikke på sikt, og vi
er stengt fordi det er pålagt, ikke fordi vi har lite å gjøre, sier Steinbakk.
Delvis lurt
Allerde nå er det klart at en hel måneds omsetning er borte. Folk klipper seg som regel hver sjette uke, og det vil ikke være mulig for frisørene å ta igjen det tapte. Regjeringen var tidlig ute og varslet at de ville dekke større deler av permitteringsutgiftene enn normalt, men Steinbakk føler seg delvis lurt på dette punktet.
– Istedenfor å betale for to dager slik regjeringen sa, er vi nødt til å betale for de fem-seks første dagene av permitteringene fordi regelverket ikke trådte i kraft før det var gått noen dager, sier Steinbakk.
Sunn bedrift
Han overtok nylig den gamle familiebedriften etter sin mor Brit Steinbakk, og han har overtatt en trygg og sunn bedrift, bygd opp for å kunne være forberedt på dårligere tider.
– Mamma har opplevd vanskelige tider før og har vært flink til å sette av penger, men det er ikke masse penger i denne sammenheng, sier Steibakk.
For en liten bedrift som lever av omsetningen den enkelte frisør skaper hver dag, er stengte dører langt mer enn vanskelige tider.
– For oss vil det være vanskelige tider om eksempelvis tre ansatte går ut i mammapermisjon samtidig. Om vi er seks eller ti personer på jobb utgjør mye. Å stenge ned som vi har gjort nå er helt krise, sier Steinbakk.
Når snart grensen
Mange løpende utgifter som eksempelvis husleie og strøm, stopper ikke opp selv om driften er innstilt. Tidligere i år kjøpte Steinbakk bygget som huser salongen, og vil potensielt kunne rammes også på den måten.
– Det går ikke så lenge, det er bare å innrømme. Det er akkurat slik at endene møtes til vanlig, sier Steinbakk.
Fredag morgen varslet regjeringen etterlengtede tiltak. De vil ta store deler av de løpende utgiftene til
selskaper som kan dokumentere bortfall av inntekter. Nøyaktig hvor stor del av inntektene er ikke klart, heller ikke etter en ny utfyllende pressekonferansen klokken 12 fredag. Men Steinbakk syns politikerne har en god jobb, og har hele uka sagt at han har tillit til at de vil komme med løsninger - selv om han gjerne skulle sett det gikk raskere.
Glede i mørket
– Jeg er veldig glad at de kommer på banen og ser verdien i å ta den regninga. Om vi må betale noe selv så får det være. Får vi dekket mesteparten er jeg veldig glad for det, sier Steinbakk.
Han tror de andre partiene på Stortinget vil være med på å presse fram så gode ordninger som det er mulig å få til, og at informasjonen kommer stykkevis og delt har han forståelse for i denne unntakstilstanden. Han mener tiltakene regjeringen nå har kommet med vil trygge mange arbeidsplasser, inkludert på Krølle.
– Det er en stor lettelse. Dette gjør at vi kan fortsette, så det er ikke tvil om at jeg er fornøyd med at de er på
banen selv om det går litt tregt. Jeg håper bare pengene kommer raskt, slik at vi får betalt regningene i neste måned, sier Steinbakk.
Viktig å handle lokalt
Han tror mange andre også ble lettet over fredagens nyheter, og når
de igjen kan åpne vil han sannsynligvis utvide åpningstiden for å ta unna alle ventende kunder.
– Nå må vi bare klore oss fast og gjøre en kjempejobb når vi kommer tilbake.
Framover er hans største håp at stadig flere vil forstå hvor viktig det er at folk nå handler lokalt, og ikke kjører ut av kommunen for å potensielt spare noen få kroner. Han har selv registrert at enkelte i kommentarfeltene anbefaler å kjøre til Bodø for å kanskje spare noen få kroner på handelen.
– De har ikke skjønt mye. Mitt viktigste budskap til folk er at de handler på butikkene som er på Fauske, slik at vi kan ha et sentrum med litt liv i. Det er viktig for at vi som bor her skal trives, slår Steinbakk fast.