STRÅLING. Mobiltelefon og annet trådløst utstyr får stadig bredere bruksområde og det medfører behov for et enda mer stabilt nettverk. Neste år innføres 5G i Norge, noe mange heier på mens andre er svært skeptiske, særlig med tanke på at vi blir utsatt for en sterkere stråling enn i dag. Foto: Maria Edvardsen
STRÅLING. Mobiltelefon og annet trådløst utstyr får stadig bredere bruksområde og det medfører behov for et enda mer stabilt nettverk. Neste år innføres 5G i Norge, noe mange heier på mens andre er svært skeptiske, særlig med tanke på at vi blir utsatt for en sterkere stråling enn i dag.

Synspunkt:

Er 5G-nettet strålende nyheter?

Forvirringen om hva man skal mene og tro om 5G-nettet som innføres neste år, er stor. Noen hevder det er svært skadelig. Det avviser Statens strålevern blankt.

Publisert Sist oppdatert

Noen hevder at 5G-nettet er skadelig for både folk og dyr

Neste år rulles 5G-nettet ut i Norge. Det betyr mye, mye raskere nett for oss forbrukere. Det betyr også at de magnetiske strålingsfeltene blir langt sterkere enn de er med 4G-nettet vi har dag.

- Nei, det er ikke farlig, uttaler redaktør for Forskning.no, Nina Kristiansen.

Fra andre hold hevdes det at 5G-nettet er så sterkt at det kan være skadelig for både mennesker, dyr og insekter. Hvilket vil kunne få fatale konsekvenser om det er tilfellet.

Et 5G-nett vil også åpne opp for at mange flere ting kan kobles på internett, som for eksempel helsetjenester, biler, industri, hus og hverdagslige hjelpemidler som kjøleskap og støvsugere.

Og det er bare begynnelsen - svært mye annet som vi ikke kan tenke oss i dag vil komme til å bli styrt fra internett. Særlig merkbart vil det bli når man skal strømme underholdningstjenester, som vil bli som en drøm sammenlignet med i dag.

Særlig for industrien vil 5G kunne utgjøre en stor forskjell. Det skyldes at det nye nettet vil få en form for skivedeling på toppen av det eksisterende mobilnettet. I praksis vil det medføre at for eksempel helsetjenester, industriområder og soner for autonome kjøretøy, får hvert sitt skreddersydde nettverk, men på samme mobilnett.

Selvkjørende biler er også svært avhengig av en stabil nettilgang. Mange drømmer også om å kunne sitte i stua og styre søndagsmiddagen derfra.

Raskere nett er ekstremt praktisk. Men også ekstremt skummelt. Ja, jeg er nok en av de som frykter det ukjente.

Forskningen er todelt når det gjelder skadevirkningene av et 5G-nett.

Noen frykter også worst case scenarioet, nemlig muligheten for angrep på nettet. Hva skjer hvis strøm eller mobilnett blir borte i dager og uker om vinteren? Hvor mye kontanter har folk hvis kort og Vipps ikke virker?

Andre frykter for Huawei som en av de store utbyggerne av nettet. Spørsmålet er da hvordan man kan være sikre på at data ikke kommer på avveie eller blir brukt av kinesisk etterretning.

Direktoratet for strålevern opplyser om at de vil følge nøye med på strålingen fra den nye 5G-teknologien som testes ut i Norge og som skal tas i full bruk etter 2020.

- Det er ikke grunn til å bekymre seg for at 5G er helsefarlig utfra den kunnskapen vi sitter på i dag, uttaler direktoratet. Skeptikerne blir i mange tilfeller ikke hørt, eller latterliggjort for å være utviklingsfiendtlige.

Det må likevel være lov å stille spørsmål. Hva med kjensgjerningen at svært mange mennesker reagerer på strålingen de blir utsatt for allerede i dag, fra mobiltelefoner og trådløst utstyr?

De melder om hodepine, søvnproblemer, depresjon, dårlig hukommelse, uro, utmattelse, hjerteflimmer og nedsatt fruktbarhet. Dette er støttet av vitenskapelige studier, blant annet fra WHO.

Jeg har selv kjent på kroppen hva stråling gjør med meg. Om jeg ikke har blitt syk av det, merker jeg at det er en forstyrrelse. De fleste av oss har vel kjent den varme, nærmest kokte følelsen i hodet når man snakker en time i telefonen, uten øreplugger. Det er ingen tvil om at vibrasjonene påvirker vevet i kroppen, enten det er skadelig eller ikke.

Mobiltelefonen min ligger alltid på nattbordet om natta og er vekkeklokke. For at jeg skal sove godt, må den være i flymodus. Det hender jeg glemmer det, og da våkner jeg uten å være uthvilt. Det letteste er å avfeie det som innbilning. Men jeg tror ikke det er det. En morgen jeg våknet og følte meg sliten, forsto jeg det ikke. Jeg var sikker på at telefonen var i flymodus. Den var ikke det, og da skjønte jeg at det var virkelig.

Strålingen er virkelig, den er målbar. La oss håpe Statens strålevern har rett i at dette kommer til å gå bra, og at de holder ord med å følge opp konsekvensene av 5G.

For snart nytter det ikke lenger å flykte til fjells for å ta en nett-pause.

Powered by Labrador CMS