STORE DIMENSJONER. Bak båten Hydra er den nye bølgedemperen slepet opp til Fauske fra produsenten på sunnmøre. Det er en stor konstruksjon, på godt over 100 meters lengde. Foto: Bård Larsen
STORE DIMENSJONER. Bak båten Hydra er den nye bølgedemperen slepet opp til Fauske fra produsenten på sunnmøre. Det er en stor konstruksjon, på godt over 100 meters lengde.

Endelig på plass i havna

Fauske båtforenings nye bølgedemper til 3,8 millioner korner kom omsider fram til småbåthavna på Fauske.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Transporten av den nye bølgedemperen til Fauske båtforening er unnagjort, og den er nå endelig kommet på plass i småbåthavna på Fauske. Det gir ti nye båtplasser og gjør at båtene kan overvintre i sjøen.

Demperen er produsert på sunnmøre, og ble slept opp til sitt nye hjem på Fauske over noen dager i forrige uka. Slepet og monteringen utgjør rundt én million kroner av totalsummen.

Revet i stykker

Det var i 2018 at en storm rev i stykker og gjorde den 150 meter lange og 40 tonn tunge betongbølgedemperen i småbåthavna på Fauske ubrukbar. Den ligger fortsatt der den lå, men gjør liten eller ingen nytte for seg. Nå blir den solgt i deler som flytebrygge.

Den nye bølgedemperen er en ren plastkonstruksjon. Den er 135 meter lang, men veier bare noen få tonn. Nett under vil etter hvert tette den med tang og alger og stramme ned mot bunnen ved hjelp av lodd og ankere.
Det blir ikke dekke på den nye bølgedemperen, så de nye båtplassene kommer ved utvidelse av ei av bryggene innenfor. 20 meters utvidelse gir cirka 10 båtplasser i tillegg til de 73 man har i dag

- En ny hverdag

Byfeskern, Bård Larsen, tok med seg mannskapet ut på fiskebåten og møtte ekvipasjen da den kom gjennom en stille utgave av Saltstraumen.

- Det er en stor konstruksjon, og det er gøy å se den komme inn gjennom fjorden. Dette kommer til å gi småbåthavna på Fauske en helt ny dimensjon, og båtene vil ligge trygt for vær og vind, sier Larsen.

Slitesterk

Daniel Halsebakk er selgeren i bedriften Astor i Fosnavåg på Sunnmøre. Han sier at plasten har flere fordeler sammenlignet med tyngre materialer.

- Plast er langt mer fleksibel samtidig som den er slitesterk. Med sterk påkjenning vil den fort slå seg tilbake. Den største fordelen er at den er lett og krever mindre lodd. Vårt produkt er også designet sånn at om belastningen blir for stor, så vil den ikke slite seg, men bølgen vil gå over, dog ikke i så stor grad at det gjør skade innenfor.
Den første bølgedemperen solgte vi her i området for rundt ti år siden. Den har overlevd både «Dagmar» og andre stormer, og vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Den første kunde kjøpte en ekstra for to-tre år siden.

SINTEF-godkjent

- Vi har også levert til Loppa kommune, der det kan være nokså værhardt, sier Daniel Halsebakk.
Han viser også til at bølgedemperen fra Sunnmøre er godkjent til sitt bruk både av SINTEF og av Aquastructures, som godkjenner utstyr til oppdrettsanlegg.
Astor Plast i Fosnavåg startet opp i det små på slutten av 90-tallet og har vokst seg store. De har 42 ansatte og en årsomsetning på rundt 50 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS