FOKUS PÅ DEMENS. Erna Josefsen (t.h.) og Nina Tande Hansen er henholdsvis leder og sekretær i Fauske demensforening, et lokallag under Nasjonalforeningen for folkehelse. I neste uke setter de fokus på sden snikende sykdommen som også er tabubelagt.
FOKUS PÅ DEMENS. Erna Josefsen (t.h.) og Nina Tande Hansen er henholdsvis leder og sekretær i Fauske demensforening, et lokallag under Nasjonalforeningen for folkehelse. I neste uke setter de fokus på sden snikende sykdommen som også er tabubelagt.STØTTE. Fauske demensforening ønsker å være en støtte for de med demens og deres pårørerende.

En tabubelagt sykdom

- Mange demenssyke bor hjemme, uten å være utredet. De pårørende prøver å skjule en tabubelagt sykdom og dermed oppstår det mørketall.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller leder Erna Josefsen og sekretær Nina Tande Hansen i Fauske demensforening.

En ukelang aksjon

Hele neste uke skal demens-aksjonen 2021 pågå. Fauske demensforening, som er et lokallag under Nasjonalforeningen for folkehelse, skal markere seg i Fauske. De tyvstartet allerede under åpningen av Folkehelseuka, der de hadde stand i sentrum.

- Her fikk vi møte mye folk, blant annet mange politikere. Vi startet også innsamlingen av penger som skal gå til forskning på demens. Men 30 prosent av det vi samler inn går til lokale tiltak.

Sterk film

Erna Josefsen og Nina Tande Hansen er imponert over givergleden til folk i Fauske. Har de ikke penger på seg, bruker de gjerne Vipps.

- Nå ber vi også bedrifter om å være med og støtte arbeider, sier de to.

De oppfordrer også folk til å gå på kino torsdag klokka 13 for å se filmen som heter ”Vær her”. Det er norgespremiere på en sterk film, en dokumentar om ulike former for demens, og belastningen som er på pårørende, sier Erna Josefsen.

Fauske demensforening vil være til stede i foajeen for å informere om sitt arbeid.

- Flere medlemmer

De ønsker seg flere medlemmer. Foreningen ønsker blant annet å være et talerør opp mot politikere, og en støtte for pårørende.

- Vi har mange tiltak for de demente og deres pårørende. Blant dem er lørdagskafé i kafeen på sykhjemmet. Sist lørdag var det med musikk.

- Som pårørende trenger vi dessuten et treffpunkt som gir bedre forutsetning for å forstå. Vi trenger noen å dele tanker og bekymringer med. Det er ensomt å være den som ”bare trenger å få hvilt seg litt... Og det er ensomt å være den som forstår situasjonen, uten å kunne gjøre så mye, sier de Erna Josefsen og Nina Tande Hansen.

Foreningen har forøvrig 30-årsjubileum i 2022, som også er frivillighetens år.

Forskning

Det skjer mye forskning for å forebygge og behandle den tabubelagte sykdommen.

- Det er utviklet en bremsemedisin som noen får effekt av. Dessuten er det slik at det som er godt for hjertet også er godt for hjernen. Det handler om et sunt kosthold og et sunt levesett. Dessuten trenger hjernen stimulans.

- Men viktigst av alt er å få utredet andre sykdommer i hjernen, legger de til.

Rammet

Mina Gerhardsen som var generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, har forøvrig en far, Rune Gerhardsen, som ble rammet av demens. Han døde forrige helg.

En annen kjent person som også er rammet av sykdommen, er Arthur Arntzen.

Powered by Labrador CMS