Leder:

- En stor prestasjon

I en tid hvor standardisering og likhet blir stadig mer normen, er det viktig å stå opp for de små og lokale produsentene som står på dag og natt for å realisere drømmen sin.

Publisert Sist oppdatert

Denne helga gikk verdensmesterskapet i ysting, eller ostelaging, av stabelen i Trondheim. Til konkurransen var det et startfelt som overgår det meste av andre VM, det være seg langrenn eller friidrett.

For til ”start” i denne konkurransen var det over 4500 oster, og det sier seg selv at det er et høyt nivå som møter de som skal ut til dyst.

For ikke å snakke om de som skal bedømme det hele.

Fra hele verden kommer de, for det å lage ost, er en av de eldste konserveringsmetodene vi har for å ta vare på melka som produseres. Det har blitt gjort i tusenvis av år, og tradisjonen i dette kan knapt bli større.

Metodene har kanskje tatt et steg framover, men faktum er at prosessen nå har det samme utgangspunktet og sluttproduktet siden tidenes morgen.

Når vi da kan gratulere Beiarmat med ikke bare én, men to sølvplasseringer i mesterskapet, så er det grunn til å tenke over hvor vanskelig det er å lykkes i denne bransjen.

Ysterne fra bygdekommunen i Indre Salten har ikke holdt på så mange år, men har allerede rukket å bli svært anerkjente for sine produkter. De viser at det er mulig å få det til, selv om både råvarer og produksjon ligger godt utenfor det man vil kalle allfarvei.

I en tid hvor standardisering og likhet blir stadig mer normen, er det viktig å stå opp for de små og lokale produsentene som står på dag og natt for å realisere drømmen sin.

Det er tross alt de som gir oss det særpreget og den identiteten over hvor vi kommer fra og hva vi representerer.

Vi gratulerer Beiarmat med prisen, og neste gang går de for gull!

Powered by Labrador CMS