TAR KONTROLL. Plassene i Solvik-gården er først og fremst ment som et mellomtrinn mellom det å være i behandling og å komme rusfri tilbake til samfunnet. - Her har beboerne selv ansvaret for matlaging, rydding og vasking, og har et budsjett å forholde seg til, sier avdelingsleder Christin Aarvik (t.v.) og Vera Solbakk (t.h.). - Det er mer frihet under ansvar, og vi stortrives her, sier Anja Digernes og Thomas Brattberget (i midten). Alle foto: Helge Simonsen
TAR KONTROLL. Plassene i Solvik-gården er først og fremst ment som et mellomtrinn mellom det å være i behandling og å komme rusfri tilbake til samfunnet. - Her har beboerne selv ansvaret for matlaging, rydding og vasking, og har et budsjett å forholde seg til, sier avdelingsleder Christin Aarvik (t.v.) og Vera Solbakk (t.h.). - Det er mer frihet under ansvar, og vi stortrives her, sier Anja Digernes og Thomas Brattberget (i midten). Alle foto: Helge SimonsenBEVART. Flere steder inne i det renoverte bygget er de gamle veggene med tømmer fra 1800-tallet tatt fram i lyset. Både Vera Solbakk (t.v.) og Anja Digernes synes det er flott å se på.EN NY START. Thomas Brattberget og Anja Digernes kunne endelig flytte inn i den nyrenoverte Solvik-gården i Valnesfjord. De har vært i behandlingsopplegget til Fossumkollektivet i flere måneder nå, og stortrives i bygda. Det vil totalt være fem behandlingsplasser i huset som opprinnelig ble bygget på 1800-tallet.

En ny start i Valnesfjord

Denne uka kunne beboerne på Fossum-kollektivet i Valnesfjord endelig ta i bruk den ærverdige og nyoppussede Solvik-gården.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: Det har skjedd mye siden Fossum-kollektivet etablerte seg i Valnesfjord i fjor høst. De har funnet seg vel til rette, og gir i dag et langtidstilbud for unge rusmiddelavhengige fra hele landet.

Målgruppa er unge voksne med rusmiddelrelaterte problemer og med samtidig rus og psykiske lidelser. Behandlingstilbudet inkluderer familiearbeid, skole, kriminalitetsforebyggende arbeid og miljøterapi.

Overtok hus

Da stiftelsen kom inn i Kosmobygget i sentrum av Strømsnes i fjor høst, begynte de samtidig jobben med å totalrenovere den gamle Solvik-gården på baksiden. Den ligger vakkert til nede ved vannet, men det var mye som måtte gjøres for å få den i stand.

- Det har egentlig gått ganske fort med tanke på hvor mye som måtte gjøres her. Det var mye som var på god vei til å råtne, men vi har klart å beholde en god del av det som var brukbart. Men det har vært veldig mye å gjøre, det er det absolutt ingen tvil om, sier avdelingsleder Christine Aarvik ved Fossumkollektivet til Saltenposten.

Trivsel

Det er meningen at dette huset skal være et sted hvor de som har kommet et godt stykke ut i sin behandling kan bo. Her er det langt mer opp til dem selv å ta styring, med bare én ansatt på fem boplasser.

Tirsdag flyttet tre av beboerne på kollektivet inn, og de stortrives i det nyrenoverte huset.

Ansvar

Anja Digernes (20) og Thomas Brattberget (23) har vært i Valnesfjord i henholdsvis fire og to måneder. Begge to er fulle av lovord om huset de skal være i til de er ferdige med oppholdet.

- Det er rett og slett helt fantastisk, sier Anja mens Thomas nikker med.

I dette huset handler det om å venne seg til å leve uten rus. At man skal forholde seg til det å lage mat selv, rydde og vaske, og forholde seg til et budsjett.

- Det er kanskje selvsagt, men når man er i en avhengighetssituasjon, tenker man ikke på sånne ting. Å kunne gjøre det her, er en god følelse, sier Anja videre.

En stor oppgave

Både hun og Thomas er glade for at de fikk komme til Valnesfjord. De kommer fra Båtsfjord og Arendal, og har på mange måter kunnet starte livet på nytt hos Fossumkollektivet.

- Det å bli rusfri er en prosess, og det har skjedd mye med meg siden jeg kom hit. Men det å lære seg å ta ansvar for sitt eget liv, å kjenne at man kan klare seg selv likevel, det er en god følelse, sier Anja.

Begge trekker fram det å venne seg til hverdagen som en av de store utfordringene med å bli rusfri.

- Bare det å lære seg å kjede seg er veldig viktig. Når man ruser seg, så skjer det mye stort sett hele tida, og overgangen til et vanlig liv kan være vanskelig av den grunn. Men jeg setter meg gjerne med en bok nå, og bare kjenner på hvor godt det er å være i live, sier Thomas.

Skryter av bygda

Det nærmer seg et år siden Fossumkollektivet åpnet sine dører i Valnesfjord. Det har gått over all forventning så langt.

Både beboerne og de ansatte har bare gode ord å komme med i forhold til mottakelsen i bygda.

- Det er en trygg og god plass å være på. Folk bryr seg virkelig om oss, på en veldig god måte, sier Anja.

For de som bor i kollektivet er det en stor trygghet i hverdagen.

- Det handler om å ta én dag av gangen. Vi lever på livets lyse side i Valnesfjord, sier Thomas og Anja avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS