Portrettet:
En lillehamring i nord
Tom Erik Holteng ville ikke sunget på Gatafestivalen om han fikk en million kroner, men skulle ønske at det var noe han var flink til.
Hvor kommer du fra?
Jeg er oppvokst på Lillehammer, men nå er jeg fra Salten. Jeg bor i Hauan på Fauske, men har også bodd i Mo i Rana og under studiene var jeg på Nesna.
Hva er det som er bra med Fauske?
Måten jeg har blitt tatt imot på som ”en ny en”. Folk er imøtekommende, hyggelige og så er det jo et veldig vakkert sted, både i sentrum, Valnesfjord og i Sulis.
Hvilke jobber har du tidligere hatt?
Jeg har vært i Familiens hus her på Fauske og vært enhetsleder. I Saltdal var jeg kommunalsjef og går vi lenger bak i tid så har jeg jobbet med å bære kofferter på hotell, jobbet i bokhandel og vært portør på sykehuset i Lillehammer. Alle jobber er lærerike på sin måte hvis man vil at de skal være det. Jeg har blitt beriket av mange møter med mennesker. Jeg har også to år bak meg i militæret og jeg er fortsatt litt med, som kaptein i Saltfjellet HV-område.
Hva var drømmejobben for Tom Erik på 8 eller 12 år?
Politi. Jeg vet ikke hvorfor, men var fast bestemt på det ganske lenge. Da jeg dimitterte fra Forsvaret var det med en hørselsskade som gjorde at jeg ikke kunne søke politihøgskolen eller krigsskolen. Så da ble det lærerskole, og jeg jobbet også på Høgskolen i Nesna i sju år. Der møtte jeg kona, Astrid, som er fra Misvær, og vi endte til slutt opp på Fauske og ble etterhvert en familie med fire unger og en golden retriever.
Du driver litt med ultraløp, som jo er veldig langt å løpe..Hvorfor?
Å løpe ti kilometer er en konkurranse, men ultraløp er en opplevelse. Ikke alltid en god opplevelse, men en opplevelse. Jeg har en bakgrunn der jeg har lært å pushe meg og gå ut av komfortsonen. Det er ikke dumt å kjenne på at det er litt tungt og måtte grave litt i det mentale. Det var spennende å prøve og det er et flott fellesskap blant de som løper langt.
Hvilke andre idretter har du drevet?
Volleyball, men ikke på høyt nivå. Jeg er riktignok Gudbrandsdalsmester og var en brukbar opplegger. Jeg har alltid vært glad i aktiviteter som sykkel, løp og langrenn.
Hvis du kan lage en regel som alle må følge, hva blir det?
Jeg tenker automatisk på Kardemommeloven. Den passer til det aller meste.
Hva liker du å gjøre utenom jobb?
Nå er det nylig kommet en romaskin i hus. Det var det kona som fant på. Den er i bruk nesten daglig. Til våren skal den ut på verandaen. Bortsett fra den så er jeg glad i både Netflix og bøker.
Hva hadde du gjort om du vant en million?
Fordelt den på ungene.
Finnes det ting du ikke hadde gjort for en million?
Å synge på Gatafestivalen. Så glad i penger er jeg ikke. Vi satte opp musikalen Grease på lærerskolen og da rollene skulle fordeles og man kom til han treneren - en rolle som krever verken dansing eller synging, snudde alle seg og så på meg...
Hva er det beste du får servert?
Tynn pizza med en god pepperoni og god ost. Gjerne med en Farris til.
Hva er du best på å lage selv?
Det er nok den samme pizzaen. Det er Lars Barmen sin oppskrift, selv om den ofte omtales som min. Jeg fikk forresten M+ i heimkunnskap på skolen. Begrunnelsen for at jeg ikke fikk S, som jeg skulle hatt, var at jeg var gutt...
Hva skulle du ønske du var skikkelig god til?
Synge og spille gitar. Og tegne, selv om kona sier jeg ikke er så dårlig som jeg selv tror.
Hvem er eller var ditt størst forbilde?
Farfar. En enormt omsorgsfull, observant og oppmerksom mann. Veldig kunnskapsrik - som et leksikon, men også en kløpper på praktiske ting.
Hva gjør du i helgen?
Utenom romaskin og tynn pizza? Jeg har lyst til å komme meg ut i frisk luft og gå på ski. Jeg er en sånn som grå på ski, ikke står på ski. Det er fjellski som gjelder og gjerne utenfor de oppkjørte løypene. Jeg håper kona blir med og de av ungene som kan og vil.