Én av tre kommuner har en det, men ikke i Nordland
– Frivilligheten er en nøkkel for trivsel, fellesskap og utvikling i lokalsamfunn i hele landet. Kommuner med en egen frivillighetspolitikk legger bedre til rette for frivilligheten, sier Stian Slotterøy Johnsen.
Stian Slotterøy Johnsen er generalsekretær i Frivillighet Norge. Tall fra Frivillighet Norge viser at én av tre norske kommuner har en frivillighetspolitikk. I Nordland er det bare 15 prosent av kommunene som har, ifølge en pressemelding fra Frivillighet Norge.
– Frivilligheten er alltid viktig, men nå som vi opplever dyrtid blir den kanskje viktigere for enda fler. I sommer er det mange som deltar på sommeraktiviteter for og med barn og unge, og for andre er sommerens høydepunkt å være med på å arrangere spel eller festival i nærmiljøet, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.
Frivillighet Norge påpeker at godt samarbeid mellom kommunen og frivilligheten er avgjørende for å skape gode lokalsamfunn der alle finner veien inn i et fellesskap. Likevel mangler mange kommuner struktur og virkemidler for å få til gode samarbeid.
Hver tredje kommune i Norge har en frivillighetspolitikk. Bare 6 av de 41 kommunene i Nordland har en frivillighetspolitikk i dag, som utgjør 15 prosent av kommunene. I befolkningen sier 9 av 10 at det er viktig at kommunen legger til rette for frivillige organisasjoner.
- Politikk virker
– Vi ser at frivillighetspolitikk virker. Kommuner som har det har mer samarbeid med frivilligheten, og legger bedre til rette for organisasjonene, sier Slotterøy Johnsen.
Forskning fra Institutt for samfunnsforskning viser at kommuner som har en frivillighetspolitikk samarbeider mer med frivillige lag og organisasjoner på flere områder enn kommuner uten en slik politikk. I tillegg støtter de mer opp rundt organisasjonene for eksempel gjennom mer driftsstøtte og flere ansatte til å bistå organisasjonene.
– Det viser at en lokal frivillighetspolitikk er viktig for å skape større rom for frivilligheten i små og store lokalsamfunn. Om kommunepolitikerne er interessert i å ha levende lokalsamfunn må de gjøre mer for å legge til rette for de frivillige organisasjonene, sier Slotterøy Johnsen
- Bør tenke nytt
– Frivillige organisasjoner bidrar til lokalsamfunnene gjennom hele året. Men det kommer ikke av seg selv. Derfor bør mange kommuner tenke nytt rundt hvordan man kan støtte opp rundt de frivillige organisasjonenes aktivitet og skape bedre kommunikasjon med organisasjonene. Nå må hver kommune få på plass en helhetlig frivillighetspolitikk, sier Slotterøy Johnsen.
Frivillighet Norge erfarer at kommuner med frivillighetspolitikk ofte har bedre kommunikasjon, bedre tilgang på lokaler, kompetanseheving og bedre tilrettelagte tilskuddsordninger for frivilligheten. I Frivillighet Norges ti frivillighetspolitiske bud presenteres hva som gir grunnlaget for en god lokal frivillighetspolitikk. Her legges det blant annet vekt på god dialog og samarbeid med lokale lag og foreninger.