Mange gode forslag. Martine Løkås Karlsen (10) foreslo å starte voksenopplæring i et tomt lokale på Røkland. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Mange gode forslag. Martine Løkås Karlsen (10) foreslo å starte voksenopplæring i et tomt lokale på Røkland.

Elevenes ideer for tomme lokaler: - Godteributikk eller skole for de voksne?

(SALTDAL:) Det manglet ikke på gode forslag fra elevene på hva som skulle inn i det tomme Kaleido-lokalet.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag hadde Erik Liland i regi av Ungt Entreprenørskap ansvar for undervisningsopplegget Vårt Lokalsamfunn for 4. trinn ved Røkland barneskole. En av elevene visste at lokalet der Kaleido før holdt til nå står tomt, så da kom forslaget om å bruke dette lokalet som eksempel i oppgavene forteller Liland.

- Hvordan vil dere skape liv i lokalene? Spurte Liland klassen. Mange av elevene foreslo først å åpne godteributikk eller lekebutikk i de tomme lokalene.

Martine Løkås Karlsen (10) hadde et litt annet forslag da hun rakte opp hånden. - Jeg synes vi skal starte voksenopplæring i lokalet, sa hun.

- Bra forslag! skrøt Liland, og bad henne forklare hvorfor hun syntes det var en god ide. - Da kan folk fra andre land lære seg norsk. Og så kan de bo her, sa tiåringen.

Liland bad deretter elevene tenke over hva som ville gi mest tilbake til lokalsamfunnet. Godteributikk eller voksenopplæring? Hvem tjener noe på at det startes voksenopplæring? Elevene landet etter hvert på at det kanskje var lurere å starte opp voksenopplæring enn en godteributikk. Ellers var det også forslag om sykehus, helsestasjon, sykehjem, universitet, frisør og bokhandel.

Demokratisk prosess

Senere skal vi ha demokratisk prosess rundt dette. Elevene skal legge frem ideene sine og den beste ideen skal stemmes frem, forteller Liland.

Liland er til daglig salgs- og markedssjef ved Jakobsbakken Mountain Resort og mener at den jobben han gjør på mange måter er lik den som elevene skal gjøre. - Det går jo ut på det samme. Få liv i lokalene, skap aktivitet, avslutter Liland.

Kjempeartig

Dette har vært kjempeartig, sier Sverre Breivik som hadde ansvar for 5. klasse ved samme skole. - Elevene har kommet med mange gode forslag, og jeg synes undervisningsopplegget som Ungt Entreprenørskap har laget er knallbra, sier Breivik som jobber på Kaleido.

Det er Ungt Entreprenørskap som har rekruttert lokale folkevalgte til å være veiledere for programmet Vårt Lokalsamfunn.

Undervisningsopplegget skal gi elevene innsikt og rom for å reflektere rundt hva et lokalsamfunn er, hvordan man tar demokratiske avgjørelser, hva et lokalsamfunn trenger fir at alle skal ha et godt liv, verdien av offentlige tjenester, hvorfor vi betaler skatt, og hvordan penger sirkulerer i et lokalsamfunn.

Powered by Labrador CMS