IKKE HELDIG. Det kommer mange protester på at fylkeskommunen ikke vil starte opp TIP-klasse til høste ved Saltdal videregående grunnet for få søkere. I høst mistet Saltdal blomsterdekorøtørlinja for godt, nettopp av samme grunn. Foto: Victoria Finstad
IKKE HELDIG. Det kommer mange protester på at fylkeskommunen ikke vil starte opp TIP-klasse til høste ved Saltdal videregående grunnet for få søkere. I høst mistet Saltdal blomsterdekorøtørlinja for godt, nettopp av samme grunn.

- Elevene bør få gå TIP i Saltdal

(SALTDAL) Ole Bøhlerengen mener det er ille om det ikke blir Teknikk- og industriell produksjon (TIP) på Saltdal videregående til høsten.

Publisert Sist oppdatert

- Det er veldig synd og dramatisk at det ikke blir TIP. Det handler for det første om seks elever som har lyst å ta utdanningen sin i hjemkommunen sin, og nasjonalt har det vært et sterkt fokus på å skaffe nok fagfolk, sier Ole Bøhlerengen i Saltdal Høyre.

- I tillegg er det ille for næringslivet i kommunen som er avhengig av lærlinger som ønsker å satse på en vei inn i yrkesfagene. Derfor er det veldig beklagelig om det ikke blir TIP.

Problem for Indre Salten

Lørdag skrev Saltenposten at totalt 12 elever i Fauske og Saltdal ikke får gå TIP. I Fauske er det seks elever som ikke får plass fordi det er fullt, og i Saltdal er det seks elever som ikke får plass fordi klassen må ha minst åtte elever.

- Dette er et problem for hele Indre Salten. Erfaringen tilsier at vi vil slite med å hente ungdom som må flytte bort så tidlig tilbake til distriktet, sier Bøhlerengen.

- Jeg tror befolkningsnedgangen som vi har opplevd over tid kan forsterkes av dette.

Må få muligheten

Han mener Nordland fylkeskommune må ta innover seg hvor viktig disse klassene er, og prøve å finne en løsning.

- I Saltdal har vi plass til alle elevene som ikke har fått plass på Fauske, og de må i alle fall få muligheten til å velge seg dit. Men det er tidlig å flytte hjemmefra, så da må de selv vurdere om det er aktuelt, sier Bøhlerengen.

Politisk enighet

Foreldre i Saltdal har sendt inn en klage til Nordland fylkeskommune, men utdanningssjef Nina Ellingsen Høiskar uttalte til Saltenposten

før helga at det ikke er aktuelt å
starte opp linja med så få elever i år.
Bøhlerengen jobber opp mot Høyres fylkestingspolitikere, og håper at et press kan føre til en løsning.

Presse på

- Jeg er veldig usikker på om det vil føre fram, men det er politisk enighet om denne saken i vår kommune, og jeg håper et press på administrasjonen kan føre til en annen løsning. Vi trenger sårt fagfolk i framtidens Nordland, og det mener jeg fylkeskommunen må ta innover seg, sier Bøhlerengen.

- Vi skylder ungdommen å legge til rette for gode forhold i en brytningstid i livet. Jeg håper fornuften seierer til slutt og at det blir plass for de 12 elevene i Fauske og Saltdal.

Frarøves muligheter

Ordfører Rune Berg er svært kritisk til avgjørelsen om å ikke starte opp linja til høsten, og i et leserinnlegg forklarer Berg hvorfor:

- Det er trist for elever ved 10. trinn som har søkt linja, det er trist for bedriftene som trenger framtidig kompetanse og det er ikke minst trist for skolen, skriver Berg.

Han mener det det er en direkte trussel mot mange små og mellomstore bedrifter, og er ikke tilfreds med retningen fylkeskommunen har på utdanningsfeltet. Ifjor stod kampen om blomsterdekoratørlinja.

- Vi opplever hele tiden at distriktskolene blir frarøvet muligheter for hvert år som går, skriver Berg.

Uforutsigbart

Senterpartiet mener måten de videregående skolene drives på nå er for utforutsigbar, og at det ikke kan fortsette.

- Det kan ikke bare være år for år om linjer blir videreført, her må det inn mer langsiktighet. Dette har også bedriftene påpekt som et stort problem, skriver Berg.

Han mener det ikke er rett å behandle ungdommene på denne måten.

- Det skaper usikkerhet og frustrasjon for ungdommene.

Til slutt i leserinnlegget ber Berg om at Nordland fylkeskommune snur og viderefører linja. Forøvrgig er det kommet et anonymt leserinnlegg fra en av de berørte ansatte ved skolen. Det reageres på at de utrygge forholdene for de ansatte som bare vet om de har jobb ett skoleår framover i tid.

- Nordland fylkeskommune må ha Norges dårligste arbeidsmiljø, påstår vedkommende.

Powered by Labrador CMS