VIL BEVARE. Christian Næstby, tidligere kultursjef i Saltdal kommune foran bryggene på Rognan, som han har mange sterke minner fra. Hans oldefar, Ludvig K. Næstby, var en viktig handelsmann i Saltdal hvor han solgte alt fra mel til småbåter. Nå håper han bryggene får stå som de er. Foto: Sylvia Bredal
VIL BEVARE. Christian Næstby, tidligere kultursjef i Saltdal kommune foran bryggene på Rognan, som han har mange sterke minner fra. Hans oldefar, Ludvig K. Næstby, var en viktig handelsmann i Saltdal hvor han solgte alt fra mel til småbåter. Nå håper han bryggene får stå som de er.

Eks-kultursjef vil bevare bryggene

Christian Næstby mener bryggene burde få stå som et monument over tida med båtbygging.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det var hans egen oldefar, Ludvig K. Næstby, som drev handel via den ene brygga. Herfra ble det lastet og losset alt fra mel, kull og koks til småbåter.

- Bryggene er det eneste vi har igjen av gamle Rognan, sier Christian Næstby.

Les også: Vil rive bryggene og bygge nye

100 år gamle

Hans far var i jobb på Næstby-butikken fram til brannen i 1979, da det aller meste av gammel bebyggelse på Rognan forsvant. Men bryggene berget seg.

De ble satt opp i tida mellom 1915 og 1920, og de er dermed rundt 100 år gamle i likhet med sanatoriet på Vensmoen. Næstby påpeker at disse husene er et minne fra da kun havet var ferdselsåra.

- De var inngangsporten til Saltdal, alt av varer og persontrafikk kom på den kaia, forteller han.

Les også: Bedre at bygningene brukes enn at de bare står til forfall

Modell for hotellet

Varene ble tatt inn fra båtene gjennom portene mot kaia og hentet ut gjennom portene mot gata. Da Rognan sentrum skulle gjenoppbygges etter brannen i 1979, brukte man bryggene som modell for den arkitektur som ble valgt både til forretningsgårder, utleiebygg og hotell.

Fra rundt 1980 ble bryggene stående ubrukte, men de har delvis vært brukt som lager. For 20 år siden overtok kommunen bygningene for å ha kontroll på dem.

Pæling og maling

Som tidligere kultursjef i Saltdal har Christian Næstby førstehånds kunnskap om bryggenes historie, og har vært saksbehandler når det gjelder bygningenes skjebne.

Før han gikk av med pensjon i 2007, laget han en statusrapport til formannskapet og fikk utarbeidet en vedlikeholds- og utviklingsplan.

Det som ble gjort var pæling av to brygger, utvendig maling, og elektriske installasjoner. Planene om et offentlig toalett ble det ikke noe av.

Var liv og røre

Han husker fra sin barndom at det var mye liv og røre nede ved kaia.

- Det var der nede alt foregikk. Det oppdager man på Rognan- og trebåtdagan, da får man igjen litt av den følelsen.

- Tror du det er mulig å gjenskape dette, når man ikke lenger driver handel sjøveien?

- Neppe. Folk ønsker nok å ha det mer komfortabelt når de handler, og vil handle inne i kjøpesentre. Problemet mange steder er at dette trekker folk unna selve sentrum.

Stå som nå

Næstby sier han ønsker å bevare bryggene som de er i dag uten å måtte fylle de med noen spesiell form for aktivitet.

- Man behøver ikke å se så kommersielt på det. Jeg syns bryggene skal stå der som et monumentalbygg over den historien vi har. Hvorfor i all verden skal man ha en moderne drift i de bryggene? At de må brukes hver dag hele året, det kan jeg ikke se nødvendigheten av, sier han.

- Mister identitet

- Hva syns du om ideen om å sette opp nye bryggehus som ligner de gamle?

- Det går selvfølgelig an, men jeg mener man mister historisk ståsted, perspektivet og identiteten.

Samtidig peker Næstby på at det er en viss virksomhet i området i dag, med frisørsalong og VVS-forretning. I tillegg blir noe av arealet brukt under de årlige Trebåtdagan på sommeren, blant annet til kunstutstillinger.

Båtbyggermuseum

Den tidligere kultursjefen jobbet hardt for å få på plass et båtbyggermuseum i bryggelokalene, men måtte se på at ideen ikke ble tatt videre. Han mener dette burde vært et eget prosjekt med en egen prosjektleder. Det skjedde ikke.

Han tror imidlertid man kan finne andre lignende bruksområder.

- De er et vakkert monument på en forgangen tid, men med litt fantasi kan de brukes til flere ting.

Flere løsninger

Næstby mener muligheten for at bryggene kan fredes bør undersøkes.

- Det er relativt betydelige tilskudd å få fra Riksantikvaren til restaurering av fredete bygninger.

Rådmann Ronny Seljeseth er klar over den historiske betydningen bryggene har hatt, men har oppdaget utfordringer rundt vedlikehold som er mye større nå enn da Næstby var kultursjef. Og selv om noe arbeid er gjort, er deler av bygningene falleferdige.

Dermed blir kommunen nødt til å se på flere løsninger, som å bygge nytt.

Powered by Labrador CMS