RADARPAR. Like, men likefullt dønn ulike. Slik beskriver de to seg, Jørgen Storhaug og André Kristoffersen. Beiarmat-duoen er full av pågangsmot og har begge klokkertro på suksess for produktene de lager i den vesle bygda. Nå jobbes det blant mye annet med å sjarmere smaksløker der sørpå.Helge Simonsen
Samstemt duo med klokkertro på framtida:
- Du kan igrunn si at han er min ”job-wife”
Ta en håndfull Knoll og Tott. Tilsett en klype Pompel og Pilt. Dryss over et lite lag med Tuppen og Lillemor og la det hele marinere i en slump Helan og Halvan. Da får du André og Jørgen.
BEIARN: - Vi er veldig ulike, men samtidig ganske like. Vi utfyller nok hverandre på en god måte. Det er ganske fint at jeg fant han. Du kan igrunn si at han er min ”job-wife”.
En hjertelig latter triller ut av kjeften til André Kristoffersen (52). Han har utvilsomt funnet tonen med Beiarmat-makker Jørgen Storhaug (37).
OSTESNADDER. André Kristoffersen blir lett smørblid så fort han er i nærheten av noen av de osteproduktene Beiarmat tryller fram.Kenneth Strømsvåg
Lokalmat-eldorado
Annonse
Annonse
Onsdag formiddag er det godværet som hviler over den naturskjønne bygda. Inne i Næringsbygget er det også høytrykk. På mer enn én måte. Vi er innvilget audiens, og en ikke spesielt motvillig Kristoffersen snurrer straks i gang tale-organet.
Annonse
- Velkommen til butikken. Her selger vi skikkelig god mat av mange slag, som osten vi lager, utmerket salt fra Saltstraumen, herlige produkter av bær, skikkelige lefser og ditto sennep. Og sånn kunne jeg fortsatt, gliser den energiske 52-åringen.
KVITA PÅ GLASS. Lill Kristoffersen i sving med å legge ostebiter i glass. Feta-ost-varianten til Beiarmat selges under merkevarenavnet Kvita.Kenneth Strømsvåg
”Ækte”på ekte
Duoen fra bladet er mest nysgjerrig på Beiarmat og framtida, mens duoen i Beiarmat sånn umiddelbart benytter sjansen til å selge inn ”Ækte”-samarbeidet.
Annonse
- Vi er stolte av våre egne produkter, og vi er stolte av våre gode venner som byr på andre lokalmat-produkter. Derfor har vi laget ”Ækte”, der vi blant annet samarbeider om innkjøp av slikt som emballasje og papirposer, og vi framsnakker hverandre så mye vi bare kan. Så du må gjerne skrive at ”Ækte”-fellesskapet i dag består av Mor Mosti, Arctic salt, Tuvsjyen, Heges matopplevelser, Mimi, Beiarlefs og Beiarmat, sier Jørgen Storhaug. Og vi gjør da som vi blir bedt pent om.
MODNING PÅGÅR. Ostene til Beiarmat får god pleie fra de varsomt plasseres i ”nyfødt-avdelingen” til de flyttes nærmere og nærmere ”klart for salg”-avdelingen.Kenneth Strømsvåg
Oste-iver
I ysteriet er kona til André, Lill, i full sving med å legge smakfulle ostebiter i små glass. Deretter helles kvalitetssikret olje over, før lokket forsegler det hele. Vips, så er Beiarmat sin egen ”feta-ost”-variant på tur ut til heldige ganer.
- Kvita kommer i ulike smaksvarianter, som naturell og chili anis. En annen spennende variant er den vi lager med gjenbrukt karve fra Løiten akevitt, forteller André.
De to har et klart mål. Det er å gjøre - intet mindre enn - verden oppmerksom på geitost-lekkerbiskenen på glass, fra egne og andre bønders geiter i Beiarn.
- Det er jo ingen grunn til å ta til takke med dansk ost, så lenge vi kan nyte dette, sier en overbevisende styreleder André i bedriften som ble etablert i 2017.
ET SKATTEKAMMER. I lokalmat-butikken på Trones kan du forsyne deg hemningsløst av lokalmatskatter fra blant andre Beiarmat, Heges matopplevelser, Mimi, Arctic salt, Tuvsjyen, Mor Mosti og Beiarlefs.Kenneth Strømsvåg
Klar for å vokse
Beiarmat skulle virkelig gi jernet etter å ha fått investeringsstøtte fra Innovasjon Norge i januar 2020. Koronaen ville det annerledes. I mars sa det stopp. På alle måter.
- Jeg gjetter meg til at vi nok hadde hatt både mer produksjon og flere folk i sving om ikke det hadde skjedd. I dag sysselsetter Beiarmat ett årsverk, men vi har både tro og ambisjoner om så mye mer enn det. Det er jo drivkrafta mi. Det å skape. Både gode produkter og ikke minst arbeidsplasser her i Beiarn, sier André, til enige nikk fra partner Jørgen.
NÆRINGSBYGGET. Enn så lenge bærer denne bygningen navnet Næringsbygget, med innhold som Beiarmat, Beiarlefs og Beiarvekst. Et nytt navn kan plutselig komme for dagen.Kenneth Strømsvåg
Inntar Sør-Norge
Nå jobbes det iherdig med å få Beiarmat-produktene ut i butikker sør i landet.
- Vi satser på å kunne levere til en 10-12 butikker til å begynne med. Vi må gjøre dette skritt for skritt, for å sørge for å ha nok leveranse slik at det ikke går tomt. Vi skynder oss langsomt, men har selvsagt stor tro på at dette vil lykkes, sier Jørgen, mens han sender et kjærlig blikk i retning av rommet der osten står til modning.
- Min favoritt? Det er helt klart den modne, åtte måneder gamle Beiarværingen. Det er en gull-ost.