FORNØYDE DAMER PÅ JOBB. De er sjelden borte i fra jobben sin på Valnesfjord helsesportssenter, fra venstre Kirsten Djupvik, Sissel Joensen, Mona Kvikstad, Pia Kosmo, Mona Hansen, Mona Løkås, Johanne Djupvik, Lill-Anita Pettersen og Anne Grethe Lund. De oppgir flere årsaker til det. Foto: Sylvia Bredal
FORNØYDE DAMER PÅ JOBB. De er sjelden borte i fra jobben sin på Valnesfjord helsesportssenter, fra venstre Kirsten Djupvik, Sissel Joensen, Mona Kvikstad, Pia Kosmo, Mona Hansen, Mona Løkås, Johanne Djupvik, Lill-Anita Pettersen og Anne Grethe Lund. De oppgir flere årsaker til det.

Disse omsorgsdamene er unike

I fjor hadde de 22 damene på Helsesportssenteret et sykefravær på bare 1,2 prosent.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: De tilhører den største avdelingen, medisinsk service på Helsesportssenteret. Alle unntatt to jobber turnus. Det vil si at de jobber kveld, natt og helg.

- Jeg tror det må være bortimot rekordlavt hvor lite fravær vi har, sier en stolt og glad leder Anne Grethe Lund.

På avdelingen hennes er det sykepleiere, helsefagarbeidere, aktivitører og helsesekretærer.

Fleksible

Anne Grethe Lund sier det er en enkel jobb å være leder når det er så lite fravær.

- Dessuten er det ikke lett å skaffe vikarer. På avdelingen er de flinke å bytte og ordne opp seg i mellom. Eksempelvis har vi to sykepleiere som jobber bare natt, og da de to ville dra til Syden i lag på ferie i høst så bidro vi alle slik at det gikk.

Vi befinner oss inne på sykepleierkontorer. Her står døra åpen, og rett som det er dukker det opp pasienter i døråpningen som lurer på saker og ting.

Mor og datter

Lill-Anita Pettersen og Johanne Djupvik sitter bak skrivebord og dataskjermene i dag, og flere kommer til da det er pause. Kirsten Djupvik kommer til og hun har vært på avdelingen siden Helsesportssenteret ble en realitet.

Kirsten og Johanne er mor og datter, og begge sykepleiere. Men de jobber sjelden side om side, for Johanne er på nevrologi-teamet og mora på hjerte-teamet. I tillegg jobber også pappa/ektemann Jakob Djupvik under samme tak.

Tidlig krøkes

- Jeg har jo nesten vokst opp på senteret, ler Johanne.

Hun legger til at hun har jobbet på sykehuset før, men at hun synes det etter hvert ble mange timer med pendling.

- Arbeid er jo ikke alt her i livet, særlig ikke etter man selv får barn.

Johanne har hatt sommerjobber og praktikantjobb her tidligere opp i gjennom årene helt fra ungdomsårene.

Bryr seg

Lund forteller at de alltid har hatt lavt fravær på avdelingen. Selvsagt har de noe langtidsfravær innimellom, og da er det som regel når alvorlig sykdom rammer. Avdelingen har også lite turnover i staben.

- Hva er oppskriften til det lave sykefraværet da?

Damene ser litt på hverandre før Sissel Joensen tar ordet.

- Vi bryr oss om hverandre og så gjør vi sosiale ting i lag også, både på jobb og i fritiden. Og vi er en munter gjeng, hvor det er stor takhøyde.

Felles turer

Hun nevner felles turer, blant annet har de vært ute til Fleinvær og i Junkerdalsura. Og før jul hadde de felles julelunsj.

Anne Grethe legger til at det er viktig å få kunne «blåse ut», men så er man ferdig med det, og går ikke i månedsvis og irriterer seg over den saken.

Småsyk

Lund vil selvsagt ikke at sine ansatte kommer med feber på jobb. Men de har kommet med armen fatle og med krykker.

- Tilrettelegging er viktig, og det går an å unngå pasientkontakt eller tunge løft ved å bytte internt på arbeidsoppgaver og jobbe kun på kontoret om en er småpjusk.

Variert og utfordrende arbeidsoppgaver kommer også på pluss-lista.

- Vi er jo de eneste her på senteret som er på jobb om natta, så om det skjer noe, så må vi ta ansvaret og ta raske avgjørelser.

Måtte tilbake

Verste scenario som Lund trekker fram er brann i stall og om en pasient plutselig blir borte.

Lederen selv begynte å jobbe her i 2002. Hun har hatt tre år på Fauske videregående skole som lærer fra 2007, men kom tilbake hit igjen.

- Jeg bare måtte tilbake hit, smiler hun.

Powered by Labrador CMS