Asbjørn Ingebrigtsen har vært i eiendomsbransjen siden 1997. Foto: Sylvia Bredal
Asbjørn Ingebrigtsen har vært i eiendomsbransjen siden 1997.

Debatt:

- Dette vil medføre prismessige konsekvenser for bruktboliger

Jo lengre man venter, jo dyrere vil dette bli.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost: redaksjonen@saltenposten.no

I lang tid nå har EU diskutert klima og energipolitikk. For øyeblikket pågår en diskusjon knyttet til dette som heter "Bygningsenergidirektivet" som da utgjør en liten del av en større klimapakke, men som vil kunne få en del konsekvenser for Norske boligeiere. Målsetningen er å redusere utslipp av klimagasser med 55% innen 2030. Det som blant annet ble vedtatt Europaparlamentet 14. mars, er at eksisterende boliger MÅ ha energiklasse E inne 2030 ( Energisertifiseringen går fra karakterene A til G, hvor G er den laveste.)

Nå må det opplyses at forslaget som er vedtatt skal videre i dette systemet som kalles beslutningssystemet i EØS/EU. Det er altså et litt stykke frem til endelig vedtak og skal gjennom noen flere instanser før endelig beslutning foreligger. I tillegg vil jeg anta at det blir endringer og tilpasninger på veien frem til endelig beslutning. Men jeg tror samtidig ikke vi skal være et sekund i tvil om at de byråkratiske prosessene ( kreftene) i EU vil fortsette sin marsj frem mot å fatte vedtak som vil få konsekvenser også for Norske boligeiere.

Når man skal selge sin eiendom, er det et krav i loven om at denne skal energimerkes og gjengis i salgsmaterialet. I Salgsoppgaven ( fra oss som eiendomsmeglere) er den omtalt som "energiattest" hvor Energimerket angir boligens energistandard, og Energikarakteren angir hvor energieffektiv boligen er.

Denne Energiattesten er det kanskje ikke så mange boligselgere og kjøpere som vier særlig oppmerksomhet. Jeg mener at dette absolutt bør vies oppmerksomhet og vil i tiden fremover være et element som vil påvirke både pris og etterspørsel.

Men la oss for ordens skyld påregne at det VIL komme et direktiv som Norge må implementere knyttet til bygningsdirektivet- Følger så Norge sin vanlige praksis, må vi også anta at direktivet blir innført i Norge, før det egentlig blir innført i EU og andre land...

Uansett vil dette få en del følger for noen boliger. Først og fremst boliger som er oppført frem til og med ca. 1990 tallet. Det er her vi finner flest boliger med lavest energieffektivitet og dermed også lavest karakter. Her vil det da bli påkrevet med en del oppgraderinger for å oppnå tilfredsstillende energikrav- og dette koster. Jo lengre man venter, jo dyrere vil dette bli.

Vi vil, når bygningsdirektivet blir vedtatt, se at boliger som ikke tilfredsstiller kravene til energieffektivitet vil falle i pris Mens tilsvarende type boliger som har utført endringer og tilfredsstiller energikravene vil øke i verdi. I dag har vi forskriften Trygg bolighandel som medfører at det må utarbeides en tilstandsrapport og hvor boligene får ulik tilstandsgrad, hvor TG3 (tilstandsgrad) er den som viser store eller alvorlige avvik. Jeg våger den påstand at når direktivet blir vedtatt, vil boliger som ikke tilfredsstiller energikravet få TG3 og dermed også en verdireduksjon tilsvarende kostnad med å oppnå tilfredsstillende krav.

Det kan derfor lønne seg å være i forkant og allerede nå påbegynne oppgraderinger som forbedrer energikarakteren. Få hjelp til å finne ut hva som må og kan gjøres med enkel grep først og kontakt gjerne en energirådgiver, da er du kommet godt i gang.

Vil EU`s krav om energitiltak i boligen medføre prismessige konsekvenser for bruktboliger- JA.

Boliger som tilfredsstiller energikravet vil helt klart ha et fortrinn og oppnå meget gode priser, sett i forhold til boliger som må bruke betydelige kostnader på oppgradering.

Investerer du penger i energibesparende tiltak i dag, vil du få god avkastning den dagen du skal selge.

Powered by Labrador CMS