SALTDAL: En søknad om fritak fra driveplikt har vokst seg til en verkebyll slik 73-årige Tore Edvardsen på Nordnes opplever det.
- Det er begått så grove feil fra kommunens side, at Statsforvalteren bør gå inn og granske det jeg opp-
lever som soleklare brudd på både forvaltningsloven og jordloven, sier Edvardsen.
- Mafia-metoder
I et 17 sider langt klageskriv adressert Statsforvalteren retter grunneieren hard skyts mot Saltdal kommune og jordbrukssjef Marianne Hoff.
- Jordbrukssjefen har handlet i strid med loven. En skulle nesten tro vi befinner oss i den gamle Sovjetunionen og ikke i Norge i 2021. Dette likner jo på mafiaens metoder, og det skriver jeg da også i klagen.
Les svaret fra kommunen her
Gjenganger
Historien startet forsommeren 2016. Da Edvardsen kom hjem etter et lengre utenlandsopphold oppdaget han at et gjerde satt opp på tvers av eiendommen sin.
- Det viste seg at det var sauebonde Bjørn Olav Olsen som hadde satt opp dette gjerdet. Jeg ba ham umiddelbart fjerne det, noe som først skjedde da jeg truet med politianmeldelse. Dette skrev dere om i avisa, og da sa jordbrukssjefen at gjerdet var ulovlig satt opp, sier Edvardsen.
Fikk telefon
På vårparten i år gjentar historien seg, slik Edvardsen formidler den.
- Jeg kom hjem igjen etter å ha oppholdt meg et par år i Sverige. Da oppdager jeg på nytt at gjerdet er satt opp og sperrer meg ute fra fri ferdsel på egen eiendom for blant annet ved- og skogs-uttak. Jeg ba umiddelbart Olsen om å fjerne dette. Det skjedde ikke. I stedet fikk jeg en overraskende telefon fra jordbrukssjef Hoff 14. juni, sier Tore Edvardsen.
Ifølge Edvardsen ble han meddelt at hun hadde vedtatt at Olsen hadde rett til å sette opp gjerdet og til å la sine sauer beite på min innmark. Hun begrunnet dette med at Edvardsen nå hadde driveplikt, og siden han ikke selv driver jorda så kan Olsen bruke jorda til beitemark.
Noe krav om driveplikt sier Edvardsen at han ikke ble opplyst om i 2016.
- Derfor spør jeg meg om hvorfor dette kommer nå, etter det jeg vet var et møte mellom sauebonde Bjørn Olav Olsen og jordbrukssjef Marianne Hoff. Jeg har nå satt meg inn i loven om driveplikt, og vet at samme regler gjaldt i 2016.
1,5 dekar
Tore Edvardsen sier beskjeden kom som et sjokk på ham.
- Ingen har tidligere opplyst meg om at jeg har driveplikt på min lille eiendom på høyst 1,5 dekar beitemark bestående av stort sett gress-
tuer etter rundt 60 år uten drift. Dette er størrelsen på den delen av min innmark som sauebonde Olsen vil ha som beitemark. Jordeiere jeg har snakket med i andre kommuner, som er i min situasjon der jorda er arvet, sier alle som én at de aldri har hørt om eller fått krav om tvangsdrift dersom de ikke drifter eiendommen sin selv.
Gikk til advokat
Etter samtalen fikk Edvardsen oversendt en lenke til regjeringen.no og en 42-siders lovtekst fra Landbruksdepartementet.
- Jeg tok da kontakt med advokat, som fortalte at jeg måtte kreve et skriftlig vedtak, der det går fram at sauebonden får lov til å sette opp gjerdet og at han kan starte med tvangsdrift. Jeg sendte 28. juni et brev til kommunen. Dette fikk jeg ikke svar på, og da jeg purret fikk jeg vite at de ikke fant brevet.
Unntatt offentlighet
Grunneieren på Nordnes mener brevet ble forsøkt hemmeligholdt av jordbrukssjefen.
- Jeg tror hun skjønner at det her er noe som andre ikke bør få vite om. Det er meg opplyst at brevet ble ”unntatt offentlighet” ved en feil-
takelse. Det har jeg problemer med å tro på. Dette førte jo til at min advokat ikke fikk muligheten til
å granske vedtaket, sier Tore Edvardsen.
Avslag på fritak
73-årige Edvardsen søkte kommunen om fritak fra driveplikt. Søknaden ble avslått av formannskapet i møtet 7. september 2021.
- Istedet fikk jeg krav om at jeg innen tre uker skulle legge fram dokumentasjon på at jorda var leid bort med ti års varighet. Om så ikke skjedde ble jeg opplyst at kommunen skulle skaffe leietakere, sier Edvardsen, som ikke ble overrasket over avslaget på søknaden om fritak fra driveplikt.
- Det var i grunn som ventet, siden Marianne Hoff var saksbehandler også denne gangen. Her synes jeg det er grunn til å reise spørsmål ved rettsikkerheten. Her har altså en jordbrukssjef ulovlig - slik jeg ser det - meddelt meg muntlig et vedtak om driveplikt, og deretter skal samme person saksbehandle klagen. Sånn kan vi jo ikke ha det.
Går videre
Edvardsen setter nå sin lit til Statsforvalteren.
- Jeg mener det er klart at Hoff har brutt forvaltningsloven, ved blant annet å forsøke å hemmeligholde min henvendelse om lovanvendelsen om driveplikt. Videre mener jeg jordbruksloven er brutt, ved at det blant annet ikke tas hensyn til bruksstørrelse, min alder og min helse samt min rett til egen eiendom, når driveplikten skal vurderes. I lovens paragraf 8 står det at det skal legges vekt på søkerens livssituasjon. Dette har Hoff sett helt bort fra i sin innstilling, sier Edvardsen.
Krever oppvask
Grunneier Edvardsen påpeker også at jordbrukssjefen brøt jordloven ved ikke å sette driveplikt-vedtaket på vent da han klaget.
- Jordbrukssjef Hoff brøt jordbruksloven der det står «Dersom det er søkt om fritak fra driveplikten, skyves fristen for å starte drift fram til søknaden er avgjort». Da hverken hun eller Olsen har sett til å fjerne gjerdet over min eiendom under min søknad om fritak fra driveplikten og under min klage til Statsforvalteren, bryter de begge jordloven. Jeg anser at det nå er behov for oppvask i kommunen.
Manglende gjerde
Sauebonde Bjørn Olav Olsen forklarer hvorfor gjerdet er satt opp.
- Det er satt opp for å hindre at sauer tar seg ned i det bebodde nabolaget til utmarka. Det må jeg gjøre på grunn av manglende ut-
marksgjerde som andre grunneiere er ansvarlig for. Utover det ønsker jeg ikke å uttale meg, sier Olsen.