SKRINLAGT. Byggetrinn 1 ved Mowi sitt landbaserte anlegg i Elvkroken i Sørfold var planlagt rigget tilsvarende som dette anlegget i Trøndelag. Nå er prosjektet lagt bort. Foto: Mowi AS
SKRINLAGT. Byggetrinn 1 ved Mowi sitt landbaserte anlegg i Elvkroken i Sørfold var planlagt rigget tilsvarende som dette anlegget i Trøndelag. Nå er prosjektet lagt bort.

Mowi skrinlegger prosjekt i Elvkroken

- Dette er selvsagt trist

Mowi AS må gå bort fra planene om landanlegg i Elvkroken i Sørfold, fordi tomten ikke vil tåle vektbelastningen.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: For snart fire år siden kjøpte Mowi AS tomt på industriområdet i Elvkroken, der de planla å bygge et landbasert stamfiskanlegg. Fra før av har de flere lokaliteter både for stamfisk og matfisk i fjorden Sørfolda.

- Tomta er ikke egnet

I vår fikk de konsesjon for å ta ut vann fra Sagelva, og var dermed et stort skritt videre med prosjektet. Både reguleringsplan og andre konsesjoner var på plass allerede, og ifølge Svein Ådland, som er produksjonsleder for stamfisk, hadde de også en plan for å håndtere kvikkleireforekomstene i grunnen.

Nå viser det seg at det likevel ikke går an å løse.

- I forbindelse med detaljprosjekteringen av landanlegget er det gjennomført analyse av kvikkleiren i området. På tross av tidligere avklaringer kom det fram at løsningen for å stabilisere massene ikke ga tilfredsstillende resultat. Tomten er dessverre ikke egnet for et anlegg med så høy vektbelastning og det rørbehovet som landanlegget har, opplyser Ådland.

Produksjon ikke berørt

Nå ser de på nye alternativer til Elvkroken, og dette arbeidet er allerede i gang.

I tiden hvor de nå undersøker andre aktuelle tomter, vil ikke produksjonen bli berørt. De har kapasitet på anlegget på Bjugn, så der vil de kunne landsette stamfisken i området.

- Vi har orientert kommunen om saken, og synes selvsagt det er trist at prosjektet ikke kan realiseres i Elvkroken, sier Svein Ådland.

Mowi har per i dag 30 årsverk knyttet til produksjon i Sørfold, og vil ha betydelig aktivitet i området også framover i tid, legger han til.

Ser etter alternativer

- Det er kjempetrasig på alle måter at de så sent i prosessen finner ut at området ikke er egnet likevel. Dette er en sak vi har jobbet med i ganske mange år, og har lagt til rette området og solgt deler av arealet til Mowi, sier næringssjef i Sørfold, Gerd Bente Jakobsen.

De fikk beskjed i begynnelsen av juli om at det trolig var problemer med grunnen, og for halvannen uke siden ble det avgjort.

- Vi er på jakt etter annen plassering, men det trengs både areal og tilgang på vann av god kvalitet. Det er ikke noe alternativ tomt som ligger oppe i dagen nå, sier hun.

Kommunen har for øvrig et boligprosjekt på trappene i området, på bakgrunn av at Salmobreed har etablert seg og at Mowi også skulle gjøre det.

- Jeg håper likevel vi kan gå videre med byggeplanene, sier Jakobsen.

- Synd

Ordfører Gisle Hansen (Sp) ville blitt en av de nærmeste naboene til et anlegg i Elvkroken, og har vært positiv til etableringen.

- Det er synd at de ikke får det til, og veldig beklagelig, sier han.

Samtidig synes han det er bra at problematikken er avdekket før prosjektet har kommet lengre.

- Det er snakk om store kar og kolossal vannmengde og vekt, så det er bra det ikke ble oppdaget ved en ulykke på et senere tidspunkt, mener han.

Ingen tvister

Det var mye positivitet rundt prosjektet.

- Alle var for at vi skulle få det til. Det var ingen tvister, bare utfordringer, sier ordføreren.

Han legger til at det fortsatt er områder i Sørfold som ikke er utbygd, men det må være vilje til å etablere seg der, samt lokal vilje. Det var allerede lagt godt til rette for etableringen i Elvkroken, ved at strøm og bredbånd var ført fram til tomta. I tillegg var steinreserver holdt igjen ved utbygginga i Kobbvatn.

- Vi er nokså avhengig av den oppdrettsnæringen som i dag er, både på land og vann, og at arbeidsplassene som er der er framtidsrettete og trygge. En eventuell vekst bør komme forsiktig, og bør veldig gjerne være landbasert slik at oppholdstida i havet blir kortest mulig, mener Gisle Hansen.

Powered by Labrador CMS