MENER INNSTILLING ER HÅRREISENDE.Per Gunnar Skotåm (Rødt) mener Fauske kommune har gitt fra seg all mulighet til å stoppe en vindkraftutbygging om de sier ja til innstillingen fra kommunedirektøren. Foto: Arild Bjørnbakk
MENER INNSTILLING ER HÅRREISENDE.Per Gunnar Skotåm (Rødt) mener Fauske kommune har gitt fra seg all mulighet til å stoppe en vindkraftutbygging om de sier ja til innstillingen fra kommunedirektøren.

Mener alt er tapt i vindkraftsaken om innstillingen vedtas:

- Dette er et grotesk brudd på demokratiet

Per-Gunnar Skotåm i Rødt er klar på at alt er tapt i vindkraftsaken om formannskapet og kommunestyret sier ja til innstillingen fra kommunedirektør Ellen Beate Lundberg.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Skotåm er ikke nådig i sine beskrivelser i saken som skal tas opp i formannskapet på Fauske kommende torsdag. I innstillingen fra kommunedirektøren er følgende formulert:

- Kommunestyret viser til anmodningen fra Blastr Green Steel AS, og erpositiv til at det igangsettes arbeid med planprosesser og konsesjonssøknad med tilhørende konsekvensutredninger i tråd med fremlagte planer for utbygging i Fauske og Sørfold kommuner.

Det er en formulering som ifølge Skotåm er milevis unna det ytrede ønsket om å gjennomføre en konsekvensutredning av etableringen av den planlagte vindkraftutbyggingen som skal sørge for strøm til det planlagte stålverket mellom Fauske og Sørfold.

Opp til NVE

- Det som er viktig å huske på i denne saken, er at det i utgangspunktet ikke er anledning til å bygge ut vindkraft i Norge, med ett unntak. Det er om kommunen selv anmoder om det. Hvis man sier ja til den innstillingen slik den nå er formulert, så går man ikke bare inn i en utredningsprosess, men man sier også at man skal begynne jobben med konsesjonssøknad samtidig, sier Skotåm.

Om så skjer, vil det være å betrakte som en anmodning om å starte prosessen med å etablere vindkraftanlegget, og da er det NVE som tar over behandlingen av saken.

- Da kan kommunen og konsekvensutredningen si hva den vil. Vi som kommune har ikke lenger noen rett til å bestemme over hva som skal skje i saken. Vi har ikke lenger noen form for innsigelsesrett overfor de som vil etablere anlegget, sier han videre.

- At dette faktisk legges fram for politisk behandling på denne måten, er rett og slett hårreisende. Dette er et makkverk av en innstilling, for å si det pent.

Blir manipulert

- Med det forsøker man altså å manipulere de som tror de er med på å vedta et eventuelt ja til konsekvensutredning, til å si et ja som ikke kan reverseres til hele prosjektet.

- Mener du at det er bevisst

- Jeg mener at vi har med intelligente mennesker å gjøre her. Det kan ikke legges fram på denne måten uten at man vet at dette er konsekvensen. Og da lurer vi ikke bare oss selv som politiker, men holder innbyggerne for narr også, sier Per-Gunnar Skotåm.

SAKSBEHANDLER. Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg har levert innstillingen om at Fauske kommune skal si seg positiv til vindkraftutbygging, og den videre plan. og konsesonsprosessen. Her sammen med avtroppende kommunalsjef for plan, eiendom og samfunnsutvikling, Trond Heimtun (t.v.) og varaordfører Ronny Borge. Foto: Helge Simonsen
SAKSBEHANDLER. Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg har levert innstillingen om at Fauske kommune skal si seg positiv til vindkraftutbygging, og den videre plan. og konsesonsprosessen. Her sammen med avtroppende kommunalsjef for plan, eiendom og samfunnsutvikling, Trond Heimtun (t.v.) og varaordfører Ronny Borge.

Fratar politikermakt

Han underbygger det med et punkt videre i innstillingen som gir kommunedirektøren og ordføreren fullmakt til å forhandle med Blastr Green Steel og Njordr om hvilke forpliktelser de har i den videre prosessen overfor Fauske kommune. Her skal formannskapet bare være en referansegruppe.

- Der sier vi fra oss myndigheten som kommunestyre til å gripe inn i saken, men overlater det til kommunedirektøren og ordføreren. Jeg kaller det et groteskt brudd på demokratiet i den største industrielle sakene i Indre Salten, og faktisk helt opp på nasjonalt nivå, sier Skotåm.

- Aldri opplevd maken

I sin politiske karriere har Skotåm sett mange vedtak komme og gå, men han sier likevel han aldri har sett maken til dette.

- Ja, jeg vet faktisk ikke helt hva jeg skal si. Dette er en utbygging som er større enn gruvene i Sulitjelma og Elkem Salten til sammen. Stålverket er større enn jernverket på Mo i Rana, og det var en etablering som ble tatt på nasjonalt plan. Til til tross for det er vi kommet dit at vi skal ta en avgjørelse som vil bestemme utfallet etter to måneder med hastverksbehandling, slår han fast.

Powered by Labrador CMS