FRA GLATTCELLE TIL LAGER. Politistasjonssjef Ronny Borge viser fram en av de tidligere cellene i arresten ved Fauske lensmannskontor. - Nå brukes den til å lagre våpen som kommer inn til politiet, forteller han. Foto: Helge Simonsen
FRA GLATTCELLE TIL LAGER. Politistasjonssjef Ronny Borge viser fram en av de tidligere cellene i arresten ved Fauske lensmannskontor. - Nå brukes den til å lagre våpen som kommer inn til politiet, forteller han.

Våpenamnestiet har startet:

- Det kommer inn eksklusive og fine "skatter" som skal destrueres

I 2023 er det våpenamnesti fram til 1. juni. Nå kan du levere inn eller få registrert våpen som er registreringspliktige - og det er ingen fare for straffereaksjon.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Det har gått en måned nå, men vi har fått inn ganske lite våpen, sier politistasjonssjef Ronny Borge.

- Vi har hatt denne ordningen flere ganger før, men tror jo ikke at det er slik at alt er innlevert. Det er rom for både mer og flere, og dette er både en oppfordring og en gyllen mulighet. Dessverre vet vi at noen av de som står der ute, ikke oppbevares som de bør og skal, sier han videre.

Ikke straffereaksjon

Borge sier slike våpen utgjøre en ekstra fare, og at det er ønskelig at de blir deponert på en trygg måte.

- Jeg håper folk benytter sjansen. Kanskje er ikke alle klar over hvordan det fungerer, men det står godt beskrevet, blant annet på politiet.no hva som ligger i amnestiet. Det betyr at du kan komme med ting som ikke er registrert uten fare for noen straffereaksjon fra oss, sier Borge videre.

Bordet fanger

- Snur man på det og vi kommer til en adresse der vi finner våpen, så blir det derimot straffesak. Da nytter det ikke å si at man hadde tenkt å levere det. Bordet fanger i den situasjonen, legger han til.

Han sier det ikke er noen grunn til å vente til det nærmer seg juni og slutten på amnestiet.

- Vi vet at det kommer et rush av passbestillinger. Der er det heller ingen grunn til å vente. Har du ikke gyldig pass når juni kommer så kommer du deg ikke til Syden, sier han.

- Eksklusive og fine

Borge sier også det er mange ”skatter” som kommer inn når det er våpenamnesti.

- Blant annet etter at folk har gått bort. Det er mange fine våpen, men det er veldig dyrt å plombere dem. Det kan fort bli et femsifret beløp. Den utgiften er det ikke alle som tar så dermed blir mange eksklusive og fine våpen destruert av Kripos. Vi får dem inn ,skiller dem og sender vitale deler hver for seg, sier politistasjonssjefen.

Finne nye eiere

Våpnene selges ikke på auksjon, men politiet kan likevel finne nye eiere til våpen, i stedet for at alt blir destruert.

- Vi er behjelpelige med, blant annet når noen går bort, å knytte kontakter med folk som kan være ute etter noe spesielt. Men våpnene må være plombert. For samlere må våpnene være ikke-funksjonsdyktige, dersom de skal unntas fra reglene om å være i låst skap, sier han.

Krever tilllatelser

Skal man ha såkalt funksjonsdyktige våpen må man være for eksempel medlem av skytterlag, drive med konkurranseskyting eller være jeger.

- Og er våpenet funksjonsdyktig må det være i våpenskap og du må ha søkt og fått tillatelse. Man må også kunne dokumentere formålet med å ville eie et våpen, og også dokumentere godkjent oppbevaring, sier Borge.

Har eget rom

Politiet oppfordrer til bruk av amnestiet som nå er gjeldende. Det er seks år siden sist og mange ting som kan ha dukket opp, eller som av ulike årsaker ikke ble levert inn ved noen av de tidligere våpenamnestiene.

- Det er mange som finner ting og tang i forbindelse med flytting og folk som går bort, sier han.

På politistasjonen på Fauske har de bygd om en av cellene til våpenrom og der lagres våpnene inntil de sendes videre.

Forebyggende tiltak

Våpenamnestiet innføres for å forebygge kriminalitet og alvorlige ulykker. Det er regjeringen som har bestemt at det skal være våpenamnesti.

I amnestiperioden mellom 1. januar og 1. juni kan du levere inn alle typer våpen, skytevåpen og våpendeler for destruksjon.

Du kan også registrere skytevåpen som du er pliktig til å registrere. Er du usikker på om våpenet er registrert kontakter du politiet.

- Ta kontakt

I tillegg kan du som nevnt få hjelp med oppbevaring ved videresalg, i tillegg til deaktivering av skytevåpen og innlevering av ammunisjon.

- Hvis du har eksplosiver, sprengstoffer, granater, krutt eller fyrverkeri, er det viktig at du ikke tar med disse til politiet selv. Det er farlig både for deg og andre. Ta kontakt med politiet på 02800, så får du hjelp til fjerning. Vi har folk som har erfaring med slikt, som vi bruker ved slike henvendelser, sier Ronny Borge.

Tidligere våpenamnesti førte til at 8.000 våpen ble levert inn i 2017, 13.000 våpen i 2008 og i 2003/04 ble det levert inn hele 35.000 våpen.

Powered by Labrador CMS