HJEMME. Sissel Horndal bor og arbeider som forfatter og illustratør i hjembygda Mørsvikbotn i Sørfold, men bøkene hennes har funnet vei langt utenfor kommunen og landet. Her er hun nedenfor verkstedet sitt, som ligger i vakre omgivelser. Foto: Eva S. Winther
HJEMME. Sissel Horndal bor og arbeider som forfatter og illustratør i hjembygda Mørsvikbotn i Sørfold, men bøkene hennes har funnet vei langt utenfor kommunen og landet. Her er hun nedenfor verkstedet sitt, som ligger i vakre omgivelser.

440 elever laget kunst av Sissels bok i Berlin:

- Det har vært et merkelig år

Et møte i Sveits var den endelige starten på den nye boka til Sissel Horndal. Den ble først gitt ut på tysk.

Publisert Sist oppdatert

- Det siste året har vært et merkelig år. Det har skjedd så mye uten at jeg har tatt initiativ til det, sier Sissel Horndal (49).

Forfatteren og illustratøren sitter i verkstedet hjemme på Mørsvikneset. Utenfor er dagen snart på det lyseste, men utsikten ser kald og blå ut mellom de stjerneformete lyskjedene i vinduet.

I midten henger et stort hjerte med mønster av reinsdyrhorn. Det har Sissel designet for mannens bedrift Alvaform AS, og i en eske i vinduskarmen ligger flere hjerter i ulike farger og størrelser.

En av hyllene langs veggen er fylt av produkter fra Alva, og stabler med Sissels ny bok ”Fra stjernene til livet”. Øverst på den ene veggen henger en snor med klesklyper, der skissene til boka er festet på rekke og rad. Mange av bildene er lysende blågrønne som nordlyset, mens andre har varme farger.

NORDAVINDEN. Nordavinden kommer med frost og vinter til jorda, og blåser ut dagslyset. Foto: Sissel Horndal
NORDAVINDEN. Nordavinden kommer med frost og vinter til jorda, og blåser ut dagslyset.

Boka handler om hvordan livet blir til, sett ut fra samisk mytologi. Den er basert på tradisjoner fra lule- og sørsamiske områder, og i etterordet av Anna Westman Kuhmunen får man en kort beskrivelse av dette.

Historien i boka har ligget og ulmet hos Sissel Horndal lenge. Kanskje nesten helt siden barndommen. Interessen for samisk kultur, mytologi og historie har i alle fall vært der fra hun og vennene lekte ved den samiske offerplassen i Mørsvikbotn.

- Jeg lurte alltid på hvem det var som hadde lagt alle beinene der. Og hvorfor. I ettertid har jeg jo skjønt at min egen slekt sikkert var blant de som hadde brukt dette hellige stedet, forteller hun.

Forfatteren og illustratøren har jobbet mye med historie, og spesielt nordnorsk historie. Hun har også merket seg at det er gitt ut mange bøker om norrøn mytologi, men få om den samiske.

- Det ønsket jeg å gjøre noe med. Det er en viktig del av historien og kulturen vår, sier hun.

NOE SKJER. Myggen og bjørnen møter vi i starten og slutten av boka. De merker at noe er på gang. Foto: Foto: Sissel Horndal
NOE SKJER. Myggen og bjørnen møter vi i starten og slutten av boka. De merker at noe er på gang.

Da hun skrev den nye boka, var det ikke bare med tanke på at den skulle bli lest for barn. Også voksne kan ha glede av den, og
se en dypere mening i handlingen og temaet.

- Jeg har tenkt mye på det med nytt liv. Også i dag opplever folk å miste barn. Men lengre tilbake i tid var det stor dødelighet i forbindelse med fødsler. Det var så mye som kunne gå galt. Mange kvinner døde i barsel. Når alt gikk bra har man nok visst å verdsette akkurat det, sier Horndal.

Men tilbake til dette siste, merkelige året.

I november i fjor ble hun kontaktet av en sveitsisk lærer. Lektoren underviste studenter i norsk, og hadde kommet over en av Sissels bøker da hun var i Oslo. Nå lurte hun på om Horndal ville komme til Zürich og Basel for å lese fra bøkene sine og snakke med studentene - på norsk.

Sissel tok imot invitasjonen, og da hun var i Basel, traff hun en representant fra et sveitsisk forlag som ønsket å gi ut en av hennes bøker.

- ”Jeg tror ikke den boka er laget ennå”, sa jeg da. Og så laget jeg den, forteller den kreative foldværingen.

PRESENTASJON. Her blir boka presentert, og Sissel Horndal er i samtale med blant andre en journalist.
PRESENTASJON. Her blir boka presentert, og Sissel Horndal er i samtale med blant andre en journalist.

Hun bestemte seg for å ta tak i ideen hun hadde gått og båret så lenge på, og gjorde en avtale med forlaget om at de skulle gi ut boka på tysk. Rettighetene til den norske og samiske utgaven ble gitt til det samiske forlaget Idut.

Sissel brukte mye tid på teksten, og underveis i arbeidet fikk hun til og med besøk av både redaktøren og oversetteren fra det sveitsiske forlaget.

I høst ble boka gitt ut, og i den forbindelse kom den andre uventede henvendelsen til forfatteren fra bygda nord i Sørfold. Hun ble invitert til den internasjonale litteraturfestivalen i Berlin i september.

Der hadde 440 elever arbeidet med boka hennes i ei uke før hun kom. De hadde laget sanger, forestilling, utstilling, skrevet dikt, laget masker og tegninger. Alt med utgangspunkt i Sissels nye bok.

- Jeg ble helt satt ut. Det var overveldende og veldig spesielt å oppleve. De hadde fått utrolig mye ut av boka, og det var både sterkt og inspirerende. Jeg tror aldri jeg har vært med på noe liknende, sier hun og viser fram bilder og video fra besøket.

I oktober ble boka presentert på bokmessa i Frankfurt, der Norge var gjesteland, såkalt ”guest of honour”.

BOKPROSJEKT. Elevene ved en skole i Berlin hadde laget utstilling med blant annet kopier av disse hendene fra et av bildene i boka. Foto: Sissel Horndal
BOKPROSJEKT. Elevene ved en skole i Berlin hadde laget utstilling med blant annet kopier av disse hendene fra et av bildene i boka.

Hun hadde også bokverksted på en skole i byen Bad Berleburg nord for Frankfurt. I etterkant har den nye boka hennes fått gode kritikker i avisen Frankfurter Allgemeine, som kommer ut i 120 land! Stadig er det noen som omtaler den på nett, og den lever på et vis sitt eget liv der ute i den store verden.

Senere i høst var Sissel hovedforfatter på BANG (barne- og ungdomsprogrammet) under Ordkalotten, den internasjonale litteraturfestivalen i Tromsø. Deretter deltok hun på litterære høstdager på Mo i Rana.

- Det er alltid spennende å lese høyt fra ei ny bok. Dersom barna er stille, tolker jeg det som at de har lyst til å høre hvordan det går videre.

SKISSER. I verkstedet hennes henger skissene til illustrasjonene i den nye boka. Foto: Eva S. Winther
SKISSER. I verkstedet hennes henger skissene til illustrasjonene i den nye boka.

Sitatet ”Jaha. Er det sånn det er” går igjen i boka, og det var flere barn som var nysgjerrige på hva det var snakk om.

Horndal har også illustrert andres bøker i år, og jobber nå med bilder til en bok som følger en sjøsamisk familie under førkrigstiden i Finnmark.

Hun gjør research til illustrasjonene for at de skal være tidsriktige, og synes det er spennende. Nesten som å være detektiv.

- Det var faktisk det jeg hadde lyst til å bli når jeg ble stor, ler hun.

Horndal er ellers sterkt delaktig i mannens firma, både når det gjelder design,
organisering, distribusjon og kommunikasjon. Geir Anders Berg, som tidligere har jobbet som grafiker, hjelper også til med Sissels prosjekter, spesielt i innspurten. Sånn sett går samarbeidet begge veier.

- Alva kunne ikke ha eksistert uten Sissel, sier Geir Anders, som er innom en tur i verkstedet hennes for å gå gjennom noen bestillinger.

VINDULVER. Disse vindulvene hadde elevene laget, inspirert av ”nordavinden” i Sissels bok. Foto: Sissel Horndal
VINDULVER. Disse vindulvene hadde elevene laget, inspirert av ”nordavinden” i Sissels bok.

Forfatteren har flere egne bøker som ligger og ulmer, men hun må se når det blir tid til dem.

- Etter noen år med mye reising har jeg lyst til å være litt mer i ro og jobbe med nye prosjekter, sier hun.

Hun håper også at det blir tid til litt jule-
ferie i år, men først skal hun til Skogfrua i Øvre Evjen for å signere bøker, nærmere bestemt i dag, lørdag 14. desember fra klokken 12 til 14. Da skal hun også lese høyt fra den nye boka.

Powered by Labrador CMS