HOLDT TALE. Fylkesråd for næring, Linda H. Haukland sammen med Nils-Ole Steinbakk fra 'mineralparkkomiteen' etter avduking av infoskiltene. Foto: Eva S. Winther
HOLDT TALE. Fylkesråd for næring, Linda H. Haukland sammen med Nils-Ole Steinbakk fra "mineralparkkomiteen" etter avduking av infoskiltene.

Se video og bildeserie

- Det er vel få områder i Norge som har så lang og så dramatisk bergverkshistorie

Lørdag åpnet mineralparken som skal gjøre folk mer kjent med den lokale bergverkshistorien.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Etter et godt samarbeid mellom Fauske slektshistorielag, lokalt næringsliv, kommunen og frivillige kunne Fauske mineralpark åpne.

- Fantastisk flott! Merkelig at ingen har tenkt på dette før. All ære til slektshistorielaget og gutta i komiteen, sier Frøydis Einset, en av de frammøtte.

Se bildeserie fra åpningen

Dugnad i sentrum

Bjørn Rendall, som er leder i slektshistorielaget, ledet arrangementet. Han startet med å si mye om frivillighet og dugnadsånden i Fauske, i laget og spesielt i forbindelse med mineralparken.

- Det er et omfattende frivillig arbeid som skjer i laget vårt, og her på Fauske har vi også bedrifter som støtter vårt arbeid og gir store bidrag, sa han, og trakk fram de som har bidratt til mineralparken på en eller annen måte:

Thorvald Bie og Norwegian Rose, Stian Rindahl og Koloritt marmor, Fauskebygg, Acustus, Galvano Tia, Bilskadesenteret, Arkeoplan, Susan Eilertsen, Nabil Hassan Altinawi, Fauske kommune og lagets medlemmer. Kjell Sture Hugås, Nils-Ole Steinbakk og Bjørn Rendall har for øvrig jobbet spesielt med mineralparken.

Her kan du lese om Ankerske-boka som ble lansert

Stolt historie

Varaordfører Ronny Borge avduket skulpturen som Nabil Hassan Altinawi har laget. Har har selv jobbet et år i Sulitjelma gruber, noe han er stolt av.

- Hensikten bak denne parken er å skape interesse for mineralressursene på Fauske og historien for-
bundet med den, og derigjennom få en stolthet til der man kommer fra og se hva folk før oss har utrettet, sa han i sin tale.

Han trakk også fram andre firmaer som har jobbet med bergverk, og de nye planene om gruvedrift i Sulis.

Avduket infoskilt

Fylkesråd for næring i Nordland, Linda H. Haukland, var også til stede på åpningen av parken.

- Det er vel få områder i Norge som har så lang og så dramatisk bergverkshistorie som Fauske og Sulitjelma. Det er veldig bra at den blir markert med denne mineralparken, sa hun, og trakk fram ulike eksempler på hvor mineraler fra Fauske er brukt før hun avduket infoskiltene som er laget til parken.

Marmorbyen

- Fauske kaller seg marmorbyen, så det er fint at de har noe å vise fram, mener Karl-Martin Braseth, tidligere daglig leder i Koloritt marmorbrudd AS.

Nåværende leder, Stian Rindahl, syntes parken var blitt flott. Bedriften hadde bidratt med flere marmorblokker, deriblant en trekantet stein.

- Jeg synes det er fint at den viser både sagesida og en naturlig overflate, sier han.

- Flott skulptur

- Det er skøy at det kommer noe som forteller om mineralhistorien på Fauske, så dette ble strålende, sier Kjell Bakken i slektshistorielaget.

Han trekker fram skulpturen til Nabil Hassan Altinawi som det mest spesielle.

- Den var det flotteste, og så er det artig at han har slått seg ned og jobber på Fauske, og har levert kunst både til London og København.

Powered by Labrador CMS