TAKKET. Beiarn historielags leder Frigg Ottar Os takket redaksjonskomiteen for arbeidet, og overrakte blomster til den enkelte. Fra venstre Frigg Ottar Os, Ingrid Bakkelund, Anita Haugmo Trones, redaktør Laila Gabrielsen og Frank Erik Krokstrand. Foto: Lars Olav Handeland
TAKKET. Beiarn historielags leder Frigg Ottar Os takket redaksjonskomiteen for arbeidet, og overrakte blomster til den enkelte. Fra venstre Frigg Ottar Os, Ingrid Bakkelund, Anita Haugmo Trones, redaktør Laila Gabrielsen og Frank Erik Krokstrand.

- Det er godt gjort at vi fremdeles holder på etter 41 år

Nå er årets versjon lansert.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Forrige lørdag ble årboka for Beiarn bokbadet. Det skjedde under en tilstelning på Beiarn kro og hotell sist lørdag. Lokalet var på det nærmeste fullsatt av folk med store forventninger til årets ugave.

Takket

Historielagets leder Frigg Ottar Os rettet en stor takk til redaksjons-komiteen og dens leder Laila Gabrielsen for nedlagt arbeid, og til alle bidragsytere.

- Uten bidrag fra alle dere hadde det heller ikke blitt noen årbok, sa han.

Takket

Kvartetten ETLA som består av Trine Stolpen sang, Ellen Aspmo gitar, Anita Haugmo Trones bassgitar og Laila Fjellstad vokal, underholdt til stor applaus fra publikum.

Laila Gabrielsen som er redaktør for 2021-utgaven av årboka fortalte at det er seks år siden sist hun var redaktør. Hun takket alle bidragsyterne som har gjort bokutgivelsen mulig.

- Det er godt gjort at vi fremdeles holder på etter 41 år og at folk bidrar med historier og bilder, sier hun.

Spennende

Frank Erik Krokstrand fra årbokredaksjonen fortalte om en historie fra krigens dager. Ved en tilfeldighet hadde redaksjonen kommet over en rekke gamle notater og papirer vedrørende et kraftverk som skulle etableres i Magdaelven i 1944. Papirene ble gjennomgått, og en historie skrevet av Frank Erik.

En god historie med en spennende avslutning. Mer skal ikke røpes, resten må nesten leses av den enkelte.

Vanskelig elv

Etter kaffe og god servering fortsatte programmet. Åge Sevaldsen fortalte historien om Muoidejåhka, elva som er vanskelig å krysse. En interessant historie, også med tragiske hendelser som står å lese i årboka.

Åge Sevaldsen har for øvrig registrert og gitt fortolkning til mange samiske stedsnavn både i Beiarn og Skjerstad.

Børs-Nils

Knut Sivertsen fortalte fra historien om Børs-Nils, som i årboka er ført i pennen av Åge Sevaldsen. Dette er en historie som beretter om bakgrunnen for denne samiske slektens bosetting og levesett i Øvre Tollådalen, med tildragelser og hendelser fra et spesielt liv.

Årboka inneholder videre en rekke fortellinger fra fjern og nær fortid. Blant annet ”Mitt liv som jul-Anders” av Sussi H. Gabrielsen, ”Tollå Sanitetsforening” av Gyda Tollånes, ”Beiarn før og etter mannedaude-vinteren” av Harald Jentoft, Arnold Furumo og”Et liv bak rattet” av Ingrid Bakklund.

Powered by Labrador CMS