Foto: Eva S. Winther

Synspunkt

Det blir jul uansett

Selv om jeg prøver å holde noen tradisjoner i hevd, har jeg senket kravene når det gjelder andre ting.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor ikke skru ned ambisjons-nivået litt

Har du startet med julevasken? Er julegavene kjøpt inn? Har du bakt noe til jul ennå?

Kanskje du har fått noen av disse spørsmålene i det siste. Man kan bli stresset av mindre.

Nå er det rundt to uker til julaften, og den siste tida fram mot høytiden har en tendens til å gå ekstra fort. ”Som julekvelden på kjerringa” er et kjent uttrykk. Det er sikkert flere som kjenner seg igjen der. Man trodde man hadde god tid, men plutselig var jula der.

Jeg har ingen regel om at det skal bakes sju sorter julekaker. Da baker jeg heller det som jeg vet blir spist, ikke minst rundstykker og annen gjærbakst. Det beste er egentlig om man baker såpass tidlig på vinteren at man kan kose seg med julekaker gjennom adventstida.

Selv har jeg ikke støv på hjernen, men jeg skjønner at noen gjerne vil gi huset en skikkelig rundvask før jul. At det liksom ikke blir ordentlig jul før de vet at det er gjort. Det er greit nok det, hvis man har tid og energi til det nå, men det blir jo jul selv om huset ikke er perfekt striglet.

For det er nettopp det - at det blir jul uansett hva du gjør eller ikke gjør.

Det er ikke alt vi kan styre heller når det gjelder de momentene som er med på å skape stemning. Jeg husker da jeg var ungdom og litt eldre enn det, at det var utrolig viktig for meg med hvit jul. Det var akkurat som om julestemninga ikke kom hvis det ikke var hvitt på bakken.

Ett år pisket vinden regn og sludd mot vinduet da vi satt og spiste julemiddag. Den gangen syntes jeg det var trasig. I dag ville jeg nok bare ha tenkt at det er godt å sitte innendørs når det er dårlig vær ute.

Apropos julemiddag. For meg er det pinnekjøtt som er tingen. Det er noe av det beste jeg vet, men det hører jula til. Mens andre kan spise julemat i hytt og pinne på jule-
lunsjer og julebord tidligere i desember, så venter jeg tålmodig til den 24.

Ett år spiste jeg pinnekjøtt i Bergen før jeg reiste nordover på juleferie. Dermed mistet pinnekjøttet på julaften litt av magien sin. Det ble liksom ikke det samme når jeg hadde smakt det nylig.

Selv om jeg prøver å holde noen tradisjoner i hevd, har jeg senket kravene når det gjelder andre ting. Som det å ha et ordentlig juletre.

Da jeg vokste opp, sto valget mellom furu og gran i stua. I voksen alder var spørsmålet endret til om det ble kunstig eller ekte tre. Det er en egen sjarm med den gode lukta fra et virkelig tre, men det kan være litt mer bal med det. Får man tak i ett man liker? Klarer man å holde det fint gjennom hele jula? Drysser det barnåler?

I dag finnes det så mange fine kunstige trær at jeg synes det er helt greit å bruke det. Det er fint for de som har allergi mot den ekte sorten, og så kan man ha det i mange år før det trengs å skiftes ut.

I helga skal vi fortsette på julevasken, det vil si en utvidet versjon av helgevasken. Ikke nødvendigvis nitid skrubbing av tak og vegger, men i alle fall støvtørking, rydding og pynting. Litt baking blir det kanskje også. Hvis vi har lyst til det.

Det begynner å nærme seg at julegavene er i boks. Kanskje jeg slipper siste liten-handling på lillejulaften eller julaften i år? Det gjenstår å se...

Uansett om man stresser seg grå i håret med juleforberedelser eller klarer å senke skuldrene litt, så blir det jul. Om man dropper julepynten eller julekakene, så blir det også jul.

Hvorfor ikke skru ned ambisjonsnivået litt, sette på en koselig julefilm og knaske litt julekaker mens man venter?

Ha ei fin adventshelg - med eller uten juleforberedelser!

Powered by Labrador CMS