- De setter skolene opp mot hverandre
Leder for Utdanningsforbundet på Fauske, Anita Helgsen, forteller at det er mange som er forbannet etter at kommunestyret tar fra skolene i utkanten for å spare kutt på Vestmyra.
FAUSKE: Det var i forrige uke at kommunestyret i Fauske vedtok med minst mulig margin å gjennomføre kuttene som var lagt inn fra administrasjonen som innstilling. I hvert fall ble det nesten slik.
Posisjonsleder Ingelin Noresjø lanserte først et forslag om å utsette nedtrekket av 1,7 årsverk ved Vestmyra skole, tilsvarende 1,1 millioner kroner. Men dette måtte justeres underveis, da kommunedirektør Ellen Beate Lundberg opplyste om at både deres og opposisjonens forslag var ulovlige.
Måtte hente
Det justerte forslaget gikk på at man måtte hente 1,1 millioner kroner innenfor enhet kultur og oppvekst, og det betyr at det vil gå ut over andre enn elevene på Vestmyra.
Vedtaket som ble gjort, betyr at det nå skal hentes 1,7 årsverk til Vestmyra på bekostning av de tre andre skolene. Valnesfjord må kutte 0,9 årsvekr, Finneid 0,6 og 0,2 i Sulitjelma.
- Dette handler ikke om at Vestmyra ikke skal ha disse, men om at politikerne med viten og vilje setter de ulike skolene opp mot hverandre. De kunne fått blomster om de utsatte dette vedtaket, men i stedet har de laget en stor splid. Det er så utrolig unødvendig, sier Helgesen.
Hva skjer framover
Helgsen sier at kuttene og endringene i siste liten skaper stor usikkerhet hos lærerne også.
- Hva skjer med dem nå? De som nå må gå på de andre skolene, skal de satse på å få dem tilbake om et år? Aner man konsekvensene av hvordan situasjonen er om et år igjen? Det er veldig vanskelig å forholde seg til, sier lederen videre.
Hun sier at en av de store utfordringene de har som lærere og tillitsvalgte, er å holde stabiliteten ved like.
- Det er sånn at folk kan jobbe seg gjennom mye når de vet hva de har å forholde seg til. Derfor blir det nesten umulig å opprettholde det, når det hele tiden kommer forandringer. Særlig når man skal flytte penger skolene imellom, det fører ikke til noe annet enn uro, sier Anita Helgesen avslutningsvis.