STILIGE. Nabil Hassan Aitnawi med hatt i bakgrunnen har fått gode tilbakemeldinger på marmorkunsten sin. Det fikk han også på Fauske bibliotek under Bli kjent- dagene. Foto: Sylvia Bredal
STILIGE. Nabil Hassan Aitnawi med hatt i bakgrunnen har fått gode tilbakemeldinger på marmorkunsten sin. Det fikk han også på Fauske bibliotek under Bli kjent- dagene.

Dans, klapping og imponerende marmorkunst på biblioteket

Bli kjent-dagene på biblioteket ble godt besøkt. Om mange lot seg imponere av marmorkunst.

Publisert Sist oppdatert

Det var ikke en ledig stol å finne da Saltenposten stakk innom onsdag ettermiddag.

Varmt smil

Da ble vi møtt med et varmt smil som øsket velkommen og tilbud om arabisk kaffe fra en pen utsmykket kanne. Nede i kjelleren var arrangementet i gang, og det ble fortalt om faraoer, pyramider og vist fram bilder av bygninger og flagg.

Mest oppsikt vekket nok marmorkunsten til Nabil Hassan Aitnawi fra Syria, bosatt på Fauske i nesten to år. Han er steinhugger av yrke, og det er det han vil jobbe med.

Proff steinhugger

- Vi inviterte han til Bli kjent-dagene, fordi jeg synes det er så flott det han gjør, og så er det noe symbolsk over det at en syrer lager kommunevåpnet til Fauske. Det er integrering, sier Nadia Alriyashi fra Voksenopplæringen.

I hjemlandet sitt drev Nabil et selskap og han hadde fem ansatte som jobbet med utsmykninger både hos private og offentlige bygg. Han tar fram telefonen og viser et eksempel på et vakkert inngangsparti som de har laget i hjembyen.

SKO. Skoen til høyre i bildet er bare en modell av en stor-sko som Nabil skal i gang med. Foto: Sylvia Bredal
SKO. Skoen til høyre i bildet er bare en modell av en stor-sko som Nabil skal i gang med.

Sko til Danmark

Utsmykkede søyler er også noe Nabil er vant med å gjøre. Helst vil han jobbe hele året, og ikke ta pause om vinteren, men da er det for kaldt å stå i marmorbruddet. Da må han ha et egnet lokale.

På en liten marmorsøyle han har med står det en sko. Det er en modell til en langt større skol som Nabil skal i gang med til en kunde i Danmark, en skobutikk. Han har også flere bestillinger på gang.

- Den blir 165 centimeter lang, 90 centimeter høy og tre tonn tung, forteller han.

- Effektiv

Mange har lyst å komme å se og ta på den glattpolerte marmoren. Særlig fauskeknuten imponerer, for den er gjort kun ut av en stein.

- Jeg jobber for hånd, men polerer med en maskin.

En annen lærer forteller meg at Nabil jobber svært effektiv, og bruker ikke mange dagene på å skape et produkt.

Utstilling

- Har noen kjøpt kommunevåpnet ennå?

- Nei, men jeg jobber med en utstilling, og har mange ideer til hva jeg skal lage, sier Nabil.

Forøvrig synes han fauskemarmoren er flott og lett å jobbe med. Nanny Stemland forteller meg at Nabil er en mann som heller vil jobbe enn å gå på skole.

- Jeg husker han ble kjempeglad da snøen kom, for da kunne han måke snø, smiler hun.

Nabil er klar på at han vil jobbe og bo på Fauske.

Lærerikt

Prosjektgruppa synes det har vært lærerikt å jobbe med Bli kjent-dagene, og de nøler ikke med å si at de ville ha gjort det på nytt.

- Det er fint å kunne vise fram litt av vår kultur.

De kunne godt å ha tatt enda en forestilling. Forøvrig var det også en del barn til stede, og disse danset også på slutten. Vestmyra barnehage var spesielt invitert på formiddagsforestillingen tirsdag. En egen konferiansier var det også for kvelden, som kun har bodd i Norge et år. Tøft at hun turte!

KURDISK MAT. Disse damene har stått for maten som ble tillaget på Fauske menighetssenter. Her lærte de også å lage vafler. Foto: Foto: Sylvia Bredal
KURDISK MAT. Disse damene har stått for maten som ble tillaget på Fauske menighetssenter. Her lærte de også å lage vafler.

Moro og trivelig

Biblioteksjef Elin Rønningen synes også det var moro at så mange kom. Bli kjent dagene. er i forbindelse med prosjektet "Integering - hvilken vei", som er initiert av Nordland fylkesbibliotek.

Matfatene tømtes i alle fall fort, og det ble en trivelig stund på biblioteket.

DANS. Det ble danset flere ganger i løpet av arrangementet. Folk klappet og gjorde spesielle rop, som er vanskelig for nordmenn å hive seg med på. Foto: Sylvia Bredal
DANS. Det ble danset flere ganger i løpet av arrangementet. Folk klappet og gjorde spesielle rop, som er vanskelig for nordmenn å hive seg med på.
Powered by Labrador CMS