PONNIER. Sirkusdirektør Jan Ketil Smødal deltar selv med numre i forestillingen, blant annet med ponnidressur. Foto: Cirkus Agora
PONNIER. Sirkusdirektør Jan Ketil Smødal deltar selv med numre i forestillingen, blant annet med ponnidressur.

Cirkus Agora kommer til Rognan og Fauske

For første gang siden pandemien er det sirkus i nord. Både Saltdal og Fauske får besøk.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Sirkusdirektør Jan Ketil Smørdal er meget stolt over det programmet han kan presentere i år, og har hittil spilt for fulle hus og med stor suksess i Bergen.

Torsdag kommer sirkuset til Rognan ved flyplassen og mandag er det Fauske sin tur. Der er det Melenci plass som er stedet. I helgen er sirkuset å finne i Bodø.

30 år med sirkus

Cirkus Agora Det hele startet med at en ung Jan Ketil Smørdal spente opp ett tau mellom utedoen og epletreet på familiegården hjemme i Nordfjordeid.

Med brask og bram startet han Cirkus Agora i 1989 med verdenspremiere på Hamar 14.

Jan Ketil holdt på med omreisende cirkustelt fram til 2009, før han i perioden 2010 - 2017 hadde opptredener for Den kulturelle skolesekken, Den kulturelle spaserstokken, i fornøyelsesparker, på festivaler, gallaforestillinger og på asylmottak. Til og med sirkusgudstjenester har han arrangert.

- Folk vi ha det

I 2017 reiste han igjen ut på landeveien, og i 2019 ble det investert i nytt sirkustelt i forbindelse med 30-årsjubileet.

Sesongene 2020 og 2021 ble avlyst grunnet Covid-19, men nå er sirkusdirektøren på veien igjen med helt nytt show, og mener helt klart at folk vil ha sirkus.

- Det er få ting som kan begeistre så mye som cirkus, uavhengig av alder, kultur eller språk. Vi trenger gjøglerne, gjøglerne er opphavet til all moderne underholdning, sier Jan Ketil.

Muskler og akrobatikk

Han opptrer selv i manesjen med to numre: dressur av ponnier og et imponerende balansenummer.

Denis Ilchenko fra Ukraina er en utrolig sterk muskelmann som kaster bilhjul, bøyer jernstenger og som lar seg overkjøre av en bil i sirkusets manesje.

STERK. Denis fra Ukraina både bøyer jernstenger og lar seg kjøre over av en bil i årets Agora-forestilling. Foto: Cirkus Agora
STERK. Denis fra Ukraina både bøyer jernstenger og lar seg kjøre over av en bil i årets Agora-forestilling.

Hans hustru, Ernita Ronzalli opptrer også med et imponerende luftakrobatnummer, der hun balanserer rockeringer.

Hunder og klovn

Peter Taylor er sirkusartist fra Portugal i tredje generasjon. Han presenterer intelligente hunder i et forrykende show. Han har, med stor suksess, de siste årene opptrådt i noen av Europas beste sirkus med sitt hundenummer.

KLOVN. Intet sirkus uten klovn. Cirkus Agora har med seg Mathieu fra Frankrike. Foto: Cirkuks Agora
KLOVN. Intet sirkus uten klovn. Cirkus Agora har med seg Mathieu fra Frankrike.

Klovnen Mathieu fra Frankrike er en av Europas aller beste klovner. Han er en gjennomgangsfigur i årets utgave av Cirkus Agora. Mathieu startet sin klovne-utdannelse allerede som 12-åring.

I verdensklasse

Vanessa Alvarez fra Valencia i Spania er en artist i verdensklasse. Hun balanserer tepper og en gitar med bena.

- Hun gjør det på en sjelden poetisk og nydelig måte. Vanessa er syvende generasjon sirkusartist,har også ballett-utdannelse og tatt kurs i flameco-dans.I mange år har hun trent opptil 12 timer hver eneste dag. Begge hennes foreldre har vært sirkusartister, og Vanessa vokste bokstavelig opp i det tyske Cirkus Roncalli, opplyser Cirkus Agora.

HØYT. Det er flere numre som er både akrobatiske og forgår høyt over manesjen. Foto: Cirkus Agora
HØYT. Det er flere numre som er både akrobatiske og forgår høyt over manesjen.

Norsk akrobat

Helene Breivik er norsk luftakrobat, utdannet ved sirkusskolen Balance i Bergen, som ble startet av Jan Ketils egne barn, Jeanette og Jasmin.

Sirkusskolen drives i dag ved Fyllingsdalens teater i Bergen.

- Helene svever høyest av alle i årets utgave av Cirkus Agora, og er så dyktig at hun vil få mange utenlandske oppdrag i fremtiden, skriver sirkuset selv om Helene.

Powered by Labrador CMS