Jobber for videre avl. Oppdretter Carina Svemo Stokland elsker å holde på med hund. Nå har hun avlet fram sitt første av forhåpentligvis flere kull av den sjeldne rasen norsk lundehund.Alle foto Lise Ailin Rosvoll Berntzen
Carina berger hunderasen som nesten ble utryddet
(FAUSKE) Utenfor et gult hus i Kvitblik tumler tre bittesmå framtidshåp rundt på tunet med mål om å utforske verden og alt som kan smakes på. Lite vet de om hvor sjeldne dem er.
- Dette er en hunderase som vet hvordan de kan dressere eieren
De tre små nøstene som kommer byksende glad og lykkelig mot meg da jeg ankommer, er av rasen norsk lundehund.
Deres forfedre gjorde stor nytte for seg over store deler av Norges kyst helt fram til i 1850-åra. Den gang ble de brukt til jakt på lundefugl og var et viktig ledd i næringsveien til folket langs kysten. Kjøttet til lundefuglene ble brukt til føde for mennesker. Fjær og dun ble brukt til sengetøy.
- Rasen skal ha blitt brukt til fangst av lundefugl i flere århundre, og det finnes beskrivelser som er over 400 år gamle av lundefangst med hund, forteller Carina som kommer ut av døra med to varme kopper kaffe til oss.
Annonse
Annonse
Spesielle anatomiske særtrekk. Særegent for lundehunden er de ekstra tærne den har. Det gir den et spesielt godt grep i ulendt terreng.Spesielle anatomiske særtrekk. Særegent for lundehunden er de ekstra tærne den har. Det gir den et spesielt godt grep i ulendt terreng.
På det lille, runde glassbordet hun setter koppene på, står det to poser med hundegodt. Jeg har fått utdelt noen godbiter for å ”kjøpe gunsten” til de voksne hundene. Da godbitene jeg har i hånda tar slutt, bykser mammaen til valpene opp på bordet med en selvfølgelig mine. Midt på bordet fungerer hun som bordpynt mellom kaffekoppene. Hun forsyner seg energisk.
Annonse
- Dette er en hunderase som vet hvordan de kan dressere eieren, sier Carina og ler mens hun ber hunden om å avbryte bordpynt-prosjektet.
Hun forklarer at lundehunden er en meget smart hunderase, og at de er veldig lettlært.
- Men, du skal vite at de vet veldig godt når du har godbit og når du ikke har. Du får ingenting gratis av dem, forteller hun og plukker opp en valp som ønsker oppmerksomheten hennes.
Annonse
STENGER LYDEN UTE. Man kunne kanskje tro at lundehunden bretter øret for å stenge lyd ute, som for eksempel når den ikke vil høre på eieren. Denne egenskapen ved å folde øret er derimot utviklet for at hunden ikke skal få sand og skitt i ørene dersom den skal krype inn i smale bergganger.STENGER LYDEN UTE. Man kunne kanskje tro at lundehunden bretter øret for å stenge lyd ute, som for eksempel når den ikke vil høre på eieren. Denne egenskapen ved å folde øret er derimot utviklet for at hunden ikke skal få sand og skitt i ørene dersom den skal krype inn i smale bergganger.
Carina driver oppdrett av lundehund gjennom sin kennel som hun har navneregistrert med et passende navn, nemlig ”Mila moja”.
Direkte oversatt betyr navnet ”min kjære”.
Kjærligheten Carina føler for de firbeinte er tydelig. Både i handling og ord. Her i det lille gule huset er det hundenes behov som står høyest. Det er mye lyd, logrende haler og glede til enhver tid.
- Kommer du på besøk hit må du være glad i dyr, ler Carina.
Alt skal smakes på. Med et godt grep om den lille buska gjør valpen seg nytte av de ekstra tærne.Alt skal smakes på. Med et godt grep om den lille buska gjør valpen seg nytte av de ekstra tærne.
Hunderasen som en gang var så viktig for lundefangst, ble etterhvert ikke så viktig lengre for folket på kysten. Etter 1850 gikk man over til en annen fangstmetode. Lundehunden ble byttet ut med fangstnett. Det reduserte behovet for lundehunder gjorde at avlen stagnerte. Etter annen verdenskrig fikk rasen en ny nedtur da nesten alle ble utryddet på grunn av valpesyke.
Carina anslår at det finnes om lag 700 lundehunder igjen i Norge i dag.
- Målet til norsk kennel klubb er å øke dette antallet til 1000 individer innen 2025, og det foregår et målrettet avlsarbeid for å få dette til.
Lundehundens særegne anatomiske trekk gjør den spesielt interessant å bevare.
Stor bevegelighet. Lundehunden har stor bevegelighet ved at skulderleddet er utformet slik at forbeina kan føres rett ut til siden, og nakkeleddets fleksibilitet gjør at hunden kan bøye hodet bak på ryggen.Stor bevegelighet. Lundehunden har stor bevegelighet ved at skulderleddet er utformet slik at forbeina kan føres rett ut til siden, og nakkeleddets fleksibilitet gjør at hunden kan bøye hodet bak på ryggen.
Spesielt for lundehunden er nemlig at den har ekstra tær. På forlabbene er det fem treleddete tær og en som er toleddet, mens det på bakbeina er fire treleddete og to toleddete tær.
Til disse ekstra-tærne er det utviklet et godt muskelapparat, slik at de får en praktisk funksjon.
Det er ikke bare de ekstra tærne som er særegent for rasen. Det ytre øret kan nemlig foldes sammen, slik at det indre øret beskyttes mot skitt når hunden arbeider i trange bergganger.
- De har grep med alle tærne når poten står på bakken, det gir lundehunden et godt grep for eksempel om den skal klatre i ei steinrøys, forklarer Carina.
Sjelden skatt. De tre valpene skal etter hvert forhåpentligvis føre de sjeldne genene til lundehunden videre.Sjelden skatt. De tre valpene skal etter hvert forhåpentligvis føre de sjeldne genene til lundehunden videre.
Nå venter et nytt liv utenfor valpekassa for de tre små lundehund valpene. For- håpentligvis vil de også få sine egne små avkom etterhvert og slik bidra til et økt antall av disse vakre og særegne hundene.