BYFISKERNE. Sjefsfisker Bård Larsen og mannskapet Jonathan Prescher og Jan Trygve Karlsen starter dagen tidlig, og drar ut med båten i otta. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
BYFISKERNE. Sjefsfisker Bård Larsen og mannskapet Jonathan Prescher og Jan Trygve Karlsen starter dagen tidlig, og drar ut med båten i otta.

Byfisker med mannskap i vær og vind

Mandag til fredag sørger byfiskeren og mannskapet for at Fauskes innbyggere har tilgang på blodfersk og kortreist fisk.

Publisert Sist oppdatert

Det er siste onsdag i november, tre minus og klarvær ute. Det dårlige været som ble meldt tidligere i uka har enda ikke vist seg, og forholdene ligger til rette for en fin tur på sjøen. Journalisten blir plukket opp klokka ni på kaia av Bård Larsen, Jonathan Prescher og Jan Trygve Karlsen, som allerede har vært ute siden klokka fem i morges.

- Vi starter dagene tidlig, sier sjefsfiskeren Bård.

- Jeg bor egentlig i Mosjøen. I ukedagene når jeg jobber sover jeg derfor ombord, forteller Jonathan Prescher (20).

FINT Å JOBBE PÅ BÅT. Jonathan Prescher synes livet som fisker er fint. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
FINT Å JOBBE PÅ BÅT. Jonathan Prescher synes livet som fisker er fint.

Om natta ligger båten enten til kai eller i havna på Fauske, men Jonathan er ikke redd for inntrengere.

- Jeg er mer bekymret for at det skal komme vann inn.

Tjueåringen fikk jobb på båten gjennom NAV, og begynte som mannskap i april. I sommermånedene hadde han hyre på en annen båt, for så å returnere til Fauske i høst. Her skal han fortsette å jobbe i tida framover. Jan Trygve har fått hyre på båten gjennom skola.

EGEN BÅT. Livet som fisker har gitt mersmak, og Jan Trygve Karlsen ønsker seg egen båt. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
EGEN BÅT. Livet som fisker har gitt mersmak, og Jan Trygve Karlsen ønsker seg egen båt.

- Jeg gikk på landbrukslinja i Mosjøen først, men sluttet. Skola prøver å fange opp de som dropper ut og det var slik jeg fikk tilbud om å jobbe på båten, sier han.

Jan Trygve er fra Finnmark, men bor i Valnesfjord. Han trives godt med å jobbe som fisker.

-Det er fine dager. Det er to yrker jeg alltid har sett for meg, det er å jobbe som tømrer eller som fisker.

Jobben hos Bård har gjort at Jan Trygve en dag har lyst til å få seg en egen båt.

- Vi er ute i all slags vær. Som fisker nytter det ikke å bare dra ut i finvær, da blir det ikke mange turene, sier han.

- Hvis det er meldt skikkelig storm drar vi selvsagt ikke ut. Da har vi fri så lenge uværet pågår, forteller Jonathan.

Når klokka bikker fem går båten ut fra kaia i Fauske for å ta inn de første lenkene med garn. I hver lenke er det ti garn, og totalt er det rundt 150 garn som har stått ute siden dagen før, inkludert egne for breiflabb og kveite. Garnene går rett ut igjen etter at fisken er fjernet. Mannskapet bruker navigeringssystem for å markere hvor lenkene settes ut, og for hente dem inn igjen etterpå.

TIL SKJERVØY PÅ STORFISKE. Bård Larsen og Jonathan Prescher befinner seg nå på Skjervøy. Her har de kvote på 24 tonn rund vekt fisk. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
TIL SKJERVØY PÅ STORFISKE. Bård Larsen og Jonathan Prescher befinner seg nå på Skjervøy. Her har de kvote på 24 tonn rund vekt fisk.

- Nå har vi to lenker igjen som skal hentes inn, sier Jonathan og viser på skjermen hvor garnene står.

Jonathan og Jan Trygve drar på seg oljehyre og går ut for å gjøre klar båten. Garnene hales inn med motor og fisken løsnes fortløpende.

- Det gjelder å følge med, for noen ganger henger garnet seg fast. I tillegg må vi jobbe raskt for å få løs fiskene, forklarer Jan Trygve. Fangsten legges i et stort kar og sløyes etter at lenkene er satt ut igjen.

- Vi hiver hode og innvoller på sjøen, med unntak av på røya, for den vil kundene ha med hode.

MÅ JOBBE RASKT. Jan Trygve Karlsen (19) og Jonathan Prescher (20) må jobbe raskt for å løsne fisk fra garnet mens garnet dras opp. Foto: Alle foto: Linn Braseth-Gulliksen
MÅ JOBBE RASKT. Jan Trygve Karlsen (19) og Jonathan Prescher (20) må jobbe raskt for å løsne fisk fra garnet mens garnet dras opp.

Under sløyingen kommer måker og ørn stupende ned mot vannflaten for å sikre seg godsakene som kastes ut. Hele seks havørner fløy tett rundt båten så lenge Jonathan og Jan Trygve sløyet fisk.

Den første lenka som ble dratt inn hadde noe fisk, men i lenke nummer to var det knuter i garnet og fangsten ble ikke så god som håpet. Allikevel endte mannskapet denne dagen opp med 250 kg fisk.

BOR OMBORD. Jonathan bor ombord i båten i ukedagene. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
BOR OMBORD. Jonathan bor ombord i båten i ukedagene.

- Det har vært en helt grei dag, nettopp fordi vi selger en god del her ved kaia. Da får vi økt prisen litt, mot hva vi ville fått i et fiskemottak, sier Bård.

KLARGJØR VEKTA. Sjefsfisker Bård Larsen gjør klar vekta slik at fisken kan veies før salg. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
KLARGJØR VEKTA. Sjefsfisker Bård Larsen gjør klar vekta slik at fisken kan veies før salg.

Hvordan erdet der med haill og godt fiske?

- Hehehe, jo det sies jo at man skal ha ulike haill for å få ulike sorter fisk. For eksempel så sies det at hvis man vil ha kveite, så er det nabokjerringa det står på, flirer Bård.

- Disse ungdommene de har nå lovet at de skulle sørge for haillet ombord, men jeg er nå litt usikker på om det har hjulpet noe, sier han.

I ALL SLAGS VÆR. - Det nytter ikke å bare dra ut på finværsdager, da blir det ikke mange turene, sier Jan Trygve Karlsen. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
I ALL SLAGS VÆR. - Det nytter ikke å bare dra ut på finværsdager, da blir det ikke mange turene, sier Jan Trygve Karlsen.

I desember er Bård og Jonathan på storfiske i Skjervøy. Her har de kvote på 24 tonn fisk, som blir 16 tonn sløyd og uten hode.

- Vi plukker opp en annen fisker på tur opp til Skjervøy. Vi blir værende der oppe til vi har fisket kvota, sier Bård og forteller at når de skal ut på slikt storfiske så gjelder det å jobbe seg opp mye haill i forkant

- Det er antakelig det helga kommer å gå med til, avslutter han med et glis.

Powered by Labrador CMS