Bøndene egger til strid

Fauskebønder gikk til kamp mot regjeringens landbrukspolitikk ved å tømme egghylla på Ica.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Bøndene på Fauske tydde til konkrete virkemidler torsdag morgen, for å protestere mot regjeringens landbrukspolitikk.

Med hver sin handlevogn marsjerte de inn på Ica og lastet med seg mengder med eggkartonger, slik at kundene står i fare for å bli fri for egg til 17. mai- eller konfirmasjonsbaksten.
Rammer forbrukerne

- Hvorfor gjør dere dette, egentlig?

- Bondelaget har startet en aksjon hvor vi stopper eggutkjøringen fra eggpakkeriene i Sør-Norge. Vi har ei målsetting om å tømme mest mulig av egghyllene, for å bevise at mat ikke er noen selvfølge, og at vi trenger å produsere norsk mat.

- Forstår dere at noen blir sinte på grunn av aksjonen?

- Vi har ikke merket så mye enda, men vi får se i løpet av dagen når det begynner å bli tomt i butikken. Vi har forståelse for det, men vi må opponere mot forbrukerne, for det er de som har valgt det styret vi har og kun de som kan gjøre noe med dette.
Konfirmasjon og 17. mai

Anna Hansen har vært på Ica for å sikre seg et par kartonger egg, fordi hun skal bake til konfirmasjon. Hun skjønner bøndenes frustrasjon.
- Men jeg syns ikke noe om aksjonen. Det rammer jo så mange, både de som forbereder seg til 17. mai og konfirmasjon, sier hun.

Hun er imidlertid sterkt mot regjeringens politikk.
- Jeg syns ikke noe om landbrukspolitikken. Det er ikke rett sånn som de holder på. De små bøndene må også få være til, sier hun.

- Forandre Norge

Bonde Ole Martin Pettersen er sikker på at den sittende regjerningens samlede politikk kommer til å forandre hele Norge som land.
- Det kommer til å sette i gang en kraftig flytteprosess av folk, og hele Norge kommer til å forandre seg.

- På hvilken måte vil Norge forandre seg?
- Folk må flytte fra utkantene og inn mot byene, på grunn av at det er dit arbeidsplassene flyttes når bøndene må legge ned. Konsekvensene blir at vi ikke klarer å produsere nok mat her i landet. Ti år tilbake produkserte vi 50 prosent av den maten vi spiser. I dag har dette blitt redusert til 40 prosent. Og befolkningen øker, samtidig som vi produserer stadig mindre mat. Dermed må vi kjøpe mat fra land som kanskje trenger maten like mye selv.

Pettersen mener det er en ufin politikk regjeringen driver.
- Hvis det er dette de vil, kan de like gjerne si det i klartekst, sier Pettersen.

Powered by Labrador CMS