Kommunens advokat Karoline Henriksen og enhetsleder skole i Fauske kommune Erik Alvestad. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
Kommunens advokat Karoline Henriksen og enhetsleder skole i Fauske kommune Erik Alvestad.

Venninne beskriver mobbingen:

- Ble slått, sparket og spyttet på

- Hun ble stadig slått, sparket, spyttet på, dyttet i snøen. De ødela tingene hennes og kastet ting i og etter henne. Alt dette var dagligdags, opplyser en venninne.

Publisert Sist oppdatert

Slik beskriver ei venninne skolehverdagen for den nå 36 år gamle kvinnen som har gått til sak mot Fauske kommune for ikke å ha fått hjelp mot mobbing i skolen. Hun mener mobbingen er hovedårsaken til at hun fikk psykisk diagnose og ble ufør i 2019.

- Hun fikk veldig ofte bank av de andre elevene. Straks hun kom ut i friminuttet ble hun angrepet av andre, og det var ikke hjelp å få fra de voksne. Av og til en voksen som skulle ha såkalt inspeksjon, men det var lite hjelp å få, skriver venninnen.

- Sparket i ansiktet

- En hoppet opp på et bord og sparket til henne i ansiktet med skikkelig trykk. Jeg fikk ikke kontakt med henne rett etter, men ingenting ble gjort for å hjelpe, skriver venninnen i et brev fra 2022 etter at hun ble bedt om å kaste lys over saken.

Mobbeofferets advokat, Olav Martin Jentoft Jr., poengterte at denne venninnen nå bor et annet sted i landet og at hun og 36-åringen fra Fauske ikke har hatt noe særlig kontakt senere i livet.

- En lærer låste døra rett foran henne, til tross for at hun løp desperat for å komme seg inn. Venninnen beskriver at hun stadig prøvde å gjemme seg inne, og at hun kom for sent til timer for å være sikker på at de andre elevene var kommet inn.

- Hun måtte stadig gå hjem fordi hun hadde vondt i hodet eller i magen. Hun ga opp å be om hjelp fra de voksne. Det gjør vondt å tenke på hvor mye hun ble utsatt for, skriver venninnen.

Hun viste også til et tilfelle der en lærer uten direkte foranledning angrep henne og kastet henne i veggen, og kjeftet på henne mens hun lå på gulvet.

Venninnen viser til at lærerne så ting fra vinduet eller gikk rett forbi. En støttekontakt i alderen 15-18 fortalte at jenta var engstelig for å møte andre mennesker, som følge av mobbingen hun hadde vært utsatt for.

Det kom også fram i retten at mobbeofferet selv hadde gjort ting på skolen. Skriblerier på jentetoalettet var ett eksempel, nektet å adlyde lærere, kalling av lærere og et eksempel der hun hadde sparket en gutt i skrittet tre ganger.

- En rød tråd

I retten ble det også lest opp et brev som er skrevet til en lærer om at hun var forelsket i han. Dette brevet var skrevet av en annen person enn hun som fikk skylden for det.

- Det er en rød tråd i denne saken at hun får skyld for mye hun ikke har gjort, sa advokat Olav Martin Jentoft Jr. i retten.

Jenta gikk i perioder på andre skoler i håp om at situasjonen skulle bli bedre.

Tegnet et annet bilde

Fauske kommunes advokat, Karoline Henriksen, tegnet i sin presentasjon av saken et bilde av ei jente som i stor grad selv har skapt problemer.

Hun refererte til flere episoder der hun var forstyrrende og urolig og at andre elever hadde reagert på hennes oppførsel.

Det ble vist til at hun hadde problemer med å holde på venner, og at hun var vanskelig overfor lærere og innpåsliten overfor elever, at det var snakk om stjeling og lyving, og at man skyldte på hverandre. Det endte med at venner ble uvenner i neste omgang. Kommunens advokat viste også til kjeftbruk, banning og geiping, til både voksne og barn.

Mener det ikke er grunnlag for erstatning

Kommunen mener det ikke er grunnlag for erstatning. Henriksen gjorde også oppmerksom på at retten ikke skal preges av etterpåklokskap. De skal kun ta hensyn til forhold som var kjent der og da, ikke det som er framkommet etterpå.

Kommunens advokat mener hun ikke finner støtte i det tidsnære som har informasjon om den type mobbing som hun ble utsatt for.

- Det må ha vært kjent og synlig for skolen for at kommunen skal ha et ansvar.

Powered by Labrador CMS