POPULÆR MØTEPLASS. Bjørn Liland står for brygginga mens kona Randi trives best med å tappe øl. Dette er 7. året Bjørns pub holder åpent. Alle foto: Kenneth Strømsvåg
POPULÆR MØTEPLASS. Bjørn Liland står for brygginga mens kona Randi trives best med å tappe øl. Dette er 7. året Bjørns pub holder åpent. Alle foto: Kenneth StrømsvågNANOBRYGGERI. Her skapes magien - det vil si Bjørns egen Skjerstadpils og tre-fire andre ølsorter. Her står to dunker med øl til klaring på benken.SJARMERENDE. Bjørn er glad i stein og har laget både plattinger og møbler. Randi har ansvaret for blomsterprakten på eiendommen.

Bjørn (80) har brygget øl halve livet

Bjørns brygg begeistrer de fleste, men ikke kona Randi, for hun liker ikke øl.

Publisert Sist oppdatert

SKJERSTAD: I en avlang rød bygning hos ekteparet Liland på Lysthushaugen på Skjerstad skjuler det seg en trivelig pub og et bittelite ølbryggeri. Humleblomster klatrer ivrig oppover veggene, og det er ikke tilfeldig. Humle er nemlig én av ingrediensene i øl-typene som blir til i det tidligere hønsehuset.

Se flere bilder fra besøket i puben

Still going strong

Bjørn Liland (80) har brygget øl halve livet, men det var først etter at han ble pensjonist at det ble til mer enn bare eget bruk.

- Jeg begynte å be inn kompiser og venner på øl, og da de begynte å mase om at de ville betale, så søkte jeg om bevilling, forklarer han.

Den fornyes hvert fjerde år, og han har ikke tenkt å gi seg med det første.

- Jeg tar en stund av gangen, sier den spreke 80-åringen.

Nesten hele året

I selve publokalet er det lavt under taket, intimt og koselig. Veggene er dekorert med utallige ølbrikker som de enten har samlet selv eller fått fra andre. Bilder, diplomer og plakater slåss om plassen, og på den ene veggen står hyller med gamle radioapparater.

- Vi innredet rommet til en hule, og man måtte krype inn gjennom ei lita dør. Etter hvert ble det behov for ny dør, toalett og eget rom til bryggeri, oppsummerer Bjørn.

Bortsett fra i januar og februar har de åpent på fredager året rundt. Hver helg på sommeren, ellers annenhver. Det er åpent fra klokken 20 til 23, og man må være 20 år for å komme inn.

- Det passet oss best. Dette er et sted for voksne, sier Randi.

Se flere bilder fra rundturen i Misvær og Skjerstad her.

Begrenset besøk

Før korona kunne de ha rundt 500 besøkende i løpet av året, mens det hittil i år bare har vært 200. De måtte nemlig vente til i juni med å åpne slik at det gikk an å sitte ute. Inne kan de nå bare ha 10 gjester mot normalt 30.

- Det var mange som kom den dagen vi åpnet igjen. Dette er en liten, men viktig møteplass, mener Randi Liland.

Både fastboende og hyttefolk bruker å komme innom for å smake på Bjørns egenkomponerte Skjerstadpils, eller de andre typene Bitter, Sierra Nevada eller IPA. Juleøl er det også i sesongen, og det meste er glutenfritt eller med lite gluten.

Powered by Labrador CMS