DYRERE. Det er fortsatt mye dyrere med smågodt enn frukt. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
DYRERE. Det er fortsatt mye dyrere med smågodt enn frukt.

Synspunkt

Billigere enn smågodt

Det sunne er dyrere enn det usunne. Tror folk.

Publisert Sist oppdatert

Frukt er altså mye billigere

Frukt er dyrere enn sjokolade. Det sunne er dyrere enn det usunne. Tror folk. I en rekke artikler, radio- og tv-innslag har det blitt presentert som en sannhet – i flere år.

Det ropes på lavere moms på frukt og mer avgift på sjokolade.

Men er frukt dyrere enn smågodt? Nei, det er ikke det. Påstanden er en seiglivet myte, er min påstand etter ukers snoking i matbutikker. Det er vanskelig å sette én pris på disse varene. De hopper litt opp og ned. Men stort sett, i de fleste butikker de fleste dager, så koster epler rundt 30 kroner, pærer rundt 40, appelsin rundt 30 og banan rundt 30. Alt pr kilo.

Smågodt koster som regel rundt 150 kroner. Altså oppimot fem ganger mer enn det meste av utbredt frukt.

På mitt laboratorium på kjøkkenet har jeg veid og regnet, og funnet ut at på epler og pærer utgjør skrott og skall rundt 10 prosent. På appelsiner og bananer utgjør skallet rundt 30 prosent.

Og når dette tas hensyn til, da blir kilosprisen «svimlende» 35 for epler, 45 for pærer og 40 kroner for appelsin og banan.

Like fullt er det bare rundt en fjerdedel av smågodt-prisen. Noen ganger er det lavere. Før påske kostet appelsinene 15 kroner på en butikk på Fauske. Smågodt kostet 150. Det er ti ganger så mye.

Ja, jeg vet at det finnes eksempler på at smågodt, i kortvarige kampanjer, er betydelig billigere. Jeg vet også at det kan finnes butikker som selger det ned mot 100 kroner, kanskje under, i hvertfall av og til. De kjente sjokolademerkene er kanskje litt dyrere. Kvaliteten kan være forskjellig.

Og ja, jeg så faktisk at pærer kostet 70 kroner en gang i vinter. En svært kort periode. Det var dyrt, men selv den sjokkprisen på pærer var under halvparten av den vanligste smågodtprisen.

Jeg har faktisk selv, for noen år tilbake, kjøpt smågodt helt ned i «fruktpris», til 27 kroner. Men det var et sjokktilbud som bare varte noen dager. Det var et spesielt tilfelle som ga mange medieoppslag. Det var ikke så mye styr da appelsinene kostet 15 kroner kiloet, riktignok inkludert skall.

Uansett hvordan du regner, uansett hvordan du beregner å ta bort skallet, så er smågodt som regel minst tre til fem ganger dyrere enn frukt. Hvorfor prater da folk om at frukt at det sunne er dyrt og det usunne billig?

Sjokoladeplater er gjerne enda dyrere enn smågodt. De store på tilbud kan koste ned i 100 kroner kiloet, mens de litt mindre ofte koster 200 – 300 kroner. Potetgull og annet snacks koster også gjerne mellom 200 og 300 kroner pr kilo.

Frukt er altså mye billigere. Hvorfor taper frukten likevel kampen mot smågodt, sjokolade og potetgull? Jeg vet svaret. Uten forskning. Jeg trenger bare å komme med en erkjennelse om sjokolade. I mitt tilfelle snakker vi om sjokolade, ikke alle disse klissete, sure merkverdighetene i smågodt-disken.

Jeg er glad i frukt, og spiser en del av det, men jeg syns sjokolade er mye bedre. Epler og appelsiner er vel og bra, men det kan dessverre ikke måle seg med den himmelske smaken av sjokolade.

Men det er meg. Jeg forstår på nesten alle andre at de foretrekker sjokolade fordi de mener frukt er for dyrt. Samfunnet har skylda. Derfor regner jeg med at denne artikkelen vil forandre samfunnet. Når folk nå har fått greie på at dyr frukt bare er noe de har innbilt seg, så kommer de brått til å legge om sine vaner.

De vil fylle bæreposene med frukt, mens sjokoladen blir liggende i hyllene. Det blir et stort pluss for folks lommebok, og for folkehelsen.

Powered by Labrador CMS