BEKYMRET. Legene Gregory Hautois og Alexander Birkeland Mo er bekymret over at Fauske kommune reduserer antall leger. Foto: Frank Øvrewall
BEKYMRET. Legene Gregory Hautois og Alexander Birkeland Mo er bekymret over at Fauske kommune reduserer antall leger.

Bekymret over kutt i antall legestillinger

- Mens de fleste kommunene øker antall legestillinger, velger Fauske kommune å kutte ned på antall leger. Det overrasker og bekymrer legene.

Publisert Sist oppdatert

Legene Gregory Hautois og Alexander Birkeland Mo er bekymret over at det blir dårligere legedekning i Fauske.

I dag er 10,5 legestillinger i Fauske kommune. Tre av dem jobber ved Brygga legekontor, Valnesfjord har 2,5 stillinger og på Fauske er det fire hele og to halve stillinger, i tilegg til tre turnusleger.

Andre øker

Mens de fleste kommunene kutter ned på listen av pasienter per lege ved å øke antall stillinger, kutter Fauske ned på antall leger, påpeker Gregory Hautois og Alexander Birkeland Mo.

- Fauske har bygd opp en stabil legetjeneste. Det er merkelig at kommunen nå svekker legetjenesten, mens resten av landet styrker den, sier de.

Kvalitet

De to legene viser blant annet til at Bodø øker antall leger med åtte hjemler, blant annet for å kutte i lengden på lista over pasienter til hver enkelt lege har.

- Det å ha en fastlege å forholde seg til innebærer både stabilitet og kontinuitet for innbyggerne. Det fører til god kvalitet på legetjenesten, noe som mange som har kjent på, sier de to legene.

De mener kommunen risikerer å få dårligere kvalitet på helsetjenesten til innbyggerne ved å kutte antall leger.

Rekruttering

De beklager at Sonja Revhaug har sluttet på Brygga legekontor, noe som fører til at Fauske har mistet en spesialist. Nå er de bekymret over at Fauske vil slite med å få rekruttert nye leger.

- Det innebærer at man må inn med vikarer, blant annet i ferier. Det koster betydelig, samtidig som det blir større utskiftning og kvaliteten på tjenesten blir utvannet.

Brygga legesenter betjener i dag 3.300 innbyggere, men de tre legene ønsker å kutte ned på lista på grunn av den store arbeidsmengden.

Arbeids-belastning

Gregory Hautois og Alexander Birkeland Mo påpeker at færre legestillinger i Fauske fører til større arbeids-belastning på de som er igjen. Antall oppgaver øker på hver lege og det blir vanskelig overholde arbeidsmiljøloven, som de forøvrig er untatt fra.

Dessuten blir det færre som kan dele på legevakta på, noe som fører til flere ekstra arbeidstimer på kveldene og i helgene.

I gjennomsnitt arbeider en lege 55 timer i uka før legevakta tar til. Det betyr at de arbeider 40 prosent ekstra i forhold til en normal arbeidstid. Inkludert legevakta kommer de fort over 60-70 timer per uke.

- Arbeidsbelastningen kan føre til at leger slutter. Det er nok av tilbud å få andre steder, sier Hautois.

- Blir dyrere

De tror ikke kommunen kommer til å spare en million kroner på å redusere antall legestillinger. Dagens legestillinger finansieres gjennom egenbetaling og refusjon fra staten som også yter basistilskuddd til kommunene.

- Kommunen har ikke lagt inn det de taper i tilskudd. I sum blir forskjellen liten, også fordi de får et dårligere helsetilbud til befolkningen. På sikt tror jeg det blir dyrere for kommunen å spare på antall legestillinger, sier Gregory Hautois.

- Flere oppgaver

I tillegg mener han at kommunene vil bli tilført flere oppgaver som sykehusene har i dag. Det vil føre til mer arbeid for fastlegene.

- Når mengden oppgaver øker, blir det også et økt behov for fastleger, slår han fast.

Utfordring

Fastlegekrisen har for øvrig nådd Fauske også. Det innebærer at det er vanskelig å få rekruttert fastleger i hele landet, noe som medfører at mange inbyggere er uten fastlege.

I oktober var det over hundre tusen personer i hele landet som sto uten fastlege, og tallet er stadig økende.

Powered by Labrador CMS