Ordfører i Beiarn, Monika Sande, lanserte forslaget om å ikke støtte årets TV-aksjon. Foto: Sylvia Bredal
Ordfører i Beiarn, Monika Sande, lanserte forslaget om å ikke støtte årets TV-aksjon.

Leder:

Beklagelig Beiarn-boikott av TV-aksjonen

Med ti mot fire stemmer har kommunestyret i Beiarn vedtatt at de ikke vil støtte årets TV-aksjon.

Publisert Sist oppdatert

Med ti mot fire stemmer har kommunestyret i Beiarn vedtatt at de ikke vil støtte årets TV-aksjon, der pengene skal gå til Verdens naturfond (WWF) sitt arbeid for å redusere mengden plast som havner i havet.

Det er en beklagelig boikott.

Ordfører Monika Sande som representerer Senterpartiet, var den som fremmet forslaget i kommunestyret. Hun begrunner det med WWF sin holdning i rovdyrpolitikken i Norge.

Her står Beiarn og Verdens naturfond på hver sin side, og har møtt hverandre i rettssaker.

Men årets TV-aksjon handler ikke om rovdyr eller andre kontroversielle hjertesaker som WWF har. Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet, noe som er et globalt miljøproblem som alle ønsker å gjøre noe med.

Pengene som kommer inn gjennom TV-aksjonen skal gå til å etablere og forbedre dagens avfallssystemer for mer enn 900.000 mennesker i Sørøst-Asia. Aksjonsmidlene går til øremerkede tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. Et utmerket formål.

I februar, da nyheten om at WWF skulle få TV-aksjonen, hadde verken Monika Sande eller de tre andre Senterparti-ordførerne i Indre Salten tenkt å boikotte TV-aksjonen.

Vi håper at ikke de andre ordførerne også vingler i denne saken.

Visstnok er WWF og Senterpartiet politiske motstandere i rovdyr-debatten. Men politiske motstandere bør respektere hverandre, og slett ikke drive med boikott.

Vårt demokrati er bygget på diskusjoner mellom de som har ulike synspunkter, og beitedyr kontra rovdyr i utmarka er et årvisst debattema.

Vi tror ikke Beiarns holdning til WWF vil påvirke resultatet av en ny debatt til sommeren. Vi tror heller ikke at TV-aksjonens suksess står og faller på en slik boikott.. Derimot tror vi Beiarns holdning er egnet til å skade kommunens omdømme.

Kommunestyret endte opp med et vedtak der ordføreren fikk i oppdrag å finne en annen organisasjon som kan få 10.000 kroner til å bekjempe plast i havet.

Det kaller vi et plaster på såret.
Men skrubbsåret kommunen har påført seg selv tar det nok lenger tid å lege.

Powered by Labrador CMS