STEINBRUDD. Prosjektleder Vidar Larsen og daglig leder Carl Christian Moland i PK Strøm på stedet der entreprenørfirmaet ønsker å få anlagt et steinbrudd, slik at kommunen er selvberget med fyllmasser som pukk, grus og sand. Arkivfoto: Maria E. Trondsen
STEINBRUDD. Prosjektleder Vidar Larsen og daglig leder Carl Christian Moland i PK Strøm på stedet der entreprenørfirmaet ønsker å få anlagt et steinbrudd, slik at kommunen er selvberget med fyllmasser som pukk, grus og sand. Arkivfoto: Maria E. TrondsenMOTSTANDER. Ebba Engan er en av de som bor i nærheten av der steinbruddet er planlagt. Arkivfoto: Stig Bjørnar Karlsen

Beboere føler seg overkjørt av steinbrudd-planer

Ebba Engan er en av beboerne som er skeptiske til steinbruddet på Øvre Drageid.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Torsdagens folkemøte der steinbrudd-planene på Øvre Drageid var tema, samlet et førtitalls bygdefolk i hovedbygget på Vensmoen.

Det var Rambøll AS og tiltakshaver PK Strøm som presenterte planforslaget. Innbyggerne ble under møtet gitt mulighet til å komme med kommentarer og stille spørsmål.

Les også: Beskylder firma for bestikkelse

3. februar

Flere av de som var til stede i møtet, er skeptiske til prosjektet.

- Jeg var skeptisk da jeg kom, og ble ikke noe mindre skeptisk etter å ha fått informasjonen, sier Ebba Engan, som bor på Nedre Drageid.

Reguleringsplanen for prosjektet er nå lagt ut på høring.

- Alle har nå mulighet til å komme med skriftlig innspill innen 3. februar, som er høringsfristen, opplyser kommunen etter møtet.

Stor belastning

Engan mener at denne fristen er for kort, med tanke på at det er mange momenter som skulle ha vært bedre utredet. Blant annet gjelder det støy og trafikk. Hun forteller at de under møtet fikk vite at både veien via Brenne og Røkland vil bli tatt i bruk.

- Og det er ingen gang- og sykkelsti, i tillegg ligger mange av husene kliss inni veien.

Hun peker også på at det er snakk om tunge kjøretøy, som skal belaste veien i mange tiår framover.

- Overkjørt

Også støy var et tema som ble tatt opp i møtet. Det ble stilt spørsmål rundt at lydbildet kan bli annerledes i en dal enn det ville blitt ved fjorden, og hvorvidt det kan oppstå et ekko.

- Det er litt spesielt i Saltdal, hvor vi har fjell på begge sider, sier Engan, som mener det bør gjøres en større og mer helhetlig vurdering før politikerne skal avgjøre saken.

- Vi blir ganske overkjørt av et så stort prosjekt. Det er snakk om alvorlige innsigelser. Vi må også tenke på de som kommer etter oss.

I formannskapet

- Hva med lokalt næringsliv, er ikke det også viktig å legge til rette for?

- Det er kjempeflott at det blir skapt arbeidsplasser i bygda. Men det må også være riktig at vi innbyggerne kan si fra om hvordan det berører oss.

Etter at alle innspill har kommet inn, blir det lagt opp til behandling i formannskapet 19. februar, og eventuelt kommunestyret 28. februar, opplyser kommunen etter møtet.

- Gode vilkår

Sverre Breivik (Saltdalslista) oppfordrer de som har innspill, sende disse innen fristen den 3. februar, sånn at politikerne skal ha et best mulig utgangspunkt.

- Som politiker er jeg opptatt av at næringslivet skal få gode rammevilkår. Samtidig skal vi sørge for at innbyggerne har det bra og blir hørt, sier han.

Powered by Labrador CMS