LEDENDE HÅNDVERKSBRYGGERI. Fra venstre daglig leder Andreas Myrvold, førstebrygger Steinar Andersen og produksjonsassistent Jan Staff.
LEDENDE HÅNDVERKSBRYGGERI. Fra venstre daglig leder Andreas Myrvold, førstebrygger Steinar Andersen og produksjonsassistent Jan Staff.MANGE SORTER: Bådin har utviklet mange forskjellige sorter øl, men er åpen for å lansere enda flere, gjerne skreddersydd for et utested.MÅLER. Steinar Andersen måler sukkertetthet i brygget for å om gjæringen står som den skal.RENHOLD VIKTIGST. Renhold og hygiene er det absolutt viktigste når det produseres mat og drikke.I LANGE BANER. Daglig leder Anders Myrvold behersker også rollen som lagerarbeider.

Bådin vil nå flere på Fauske

- Vi er i dagligvarebutikker og på polet på Fauske. På matfestivalen håper vi å nå ut til flere saltenværinger enn vi gjør i dag.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE/BODØ: Det sier daglig leder Anders Myrvold i ølbryggeriet Bådin i Bodø.

Bryggeriet ble stiftet i 2012, og startet å brygge mot slutten av året 2013. I 2014 omsatte de for 1,4 millioner, i 2015 for det dobbelte.

Justert mål

Året etter økte det til 4,8 og i fjor nådde de 6,3 millioner kroner i omsetning.

Da vi startet opp, hadde vi verdensherredømme som mål, sier Anders Myrvold spøkefullt. Nå har vi justert målet litt. Vi vil være det foretrukne håndverksbryggeri i Nordland.

MANGE SORTER: Bådin har utviklet mange forskjellige sorter øl, men er åpen for å lansere enda flere, gjerne skreddersydd for et utested.
MANGE SORTER: Bådin har utviklet mange forskjellige sorter øl, men er åpen for å lansere enda flere, gjerne skreddersydd for et utested.

Kameratgjeng

Det var en kameratgjeng som gikk inn som eiere. En ingeniør, en lege, en designer, en filosof og en bibliotekar.

- Vi manglet en som kunne gjøre regnskap, og tilbød en regnskapsfører å gjøre jobben mot at han fikk litt øl, men han takket nei av en eller annen merkelig grunn. I stedet kom han inn på eiersida, forteller Andreas Myrvold.

Skille seg ut

Navnet Bådin er gammel skrivemåte av Bodin, som var kommunen for Bodøs omland fram til 1968.

- Vi ville heller ikke være for Bodø-sentrert. Derfor ville vi ikke ha Bodø i navnet. Men det viktigste er at navnet inneholdt æ, ø eller å. Vi måtte skille oss ut dersom vi en gang skulle ut av landet, sier den daglige lederen.

MÅLER. Steinar Andersen måler sukkertetthet i brygget for å om gjæringen står som den skal.
MÅLER. Steinar Andersen måler sukkertetthet i brygget for å om gjæringen står som den skal.

Ikke flatfyll

- Vi synes også navnet klinger bra, og norrønt, og vi vet jo at vikingene drakk øl. Men det er ikke akkurat den alkoholkulturen vi har lyst å assosiere oss med.

- Heller kose deg med tre gode håndverksbryggede øl enn å hyle innpå seks industriprodukter. Vi vil gi folk en behagelig rus, ikke at folk skal miste kontrollen, sier Andreas Myrvold

Derfor arrangerer de ikke oktoberfest med dans og rølp.

- Flatfyll vil vi ikke assosieres med, selv om det hadde vært god økonomi i det.

Tøff periode

Det er arbeidskrevende med ølbrygging. I starten ble arbeidet gjort på kvelder og i helger av kompisene. Noen bidro mindre fordi de bodde langt unna eller jobbet skift.

Folk ble slitne og samarbeidet gikk på stumpene i 2014. Det gode vennskapet og den gode forretningsideen var nær ved å bli forvandlet til uvennskap og konkurs.

RENHOLD VIKTIGST. Renhold og hygiene er det absolutt viktigste når det produseres mat og drikke.
RENHOLD VIKTIGST. Renhold og hygiene er det absolutt viktigste når det produseres mat og drikke.

Renhold

Men så ble økonomien god nok til å ansette brygger. Siden da har det gått fint. I 2016 gikk Andreas Myrvold inn som det han kaller ufrivillig daglig leder og produksjonsassistent.

Selv opererer han med renholder som yrkestittel, med den begrunnelse at renhold og hygiene er 80 prosent av det arbeidet er konsentrert om på et ølbryggeri.

I LANGE BANER. Daglig leder Anders Myrvold behersker også rollen som lagerarbeider.
I LANGE BANER. Daglig leder Anders Myrvold behersker også rollen som lagerarbeider.

Ølsmaking

Bryggeriet holder til i en stor gammel industrihall i Breivika. Der tar de også imot grupper til ølsmaking samtidig som de forteller om bedriftens historie

De selger ølet til hele Nordland, men ti prosent går til «Nord-Norges største by, i betydningen der det bor flest nordlendinger. Det er Oslo, og på et lite geografisk område, mellom Østbanehallen og Youngstorget, finnes Bådin på mange utesteder.

Fauske-navn

Nå håper de på at helgens matfestival kan skaffe dem enda bedre fotfeste i Saltens nest største by. Kanskje kan de i samarbeid få til en øltype med navn fra Fauske, for eksempel et øl skreddersydd for akkurat den restauranten, sier Andreas Myrvold.

Fram til nå er Mjelle, Vestfjorden og Rensåsen, de mest populære. Det er også de tre første som Bådin lanserte.

Powered by Labrador CMS