HASTER. - Vi har jobbet med Sjunkhatten folkehøgskole i 11 år, og dersom vi ikke får på plass finansieringen snart kan hele prosjektet glippe ut av hendene våre og havne et annet sted, sier prosjektkoordinator Anne F. Stenhammer, men håper stat, fylke og kommune kan samarbeide om realisering i Valnesfjord. Foto: -
HASTER. - Vi har jobbet med Sjunkhatten folkehøgskole i 11 år, og dersom vi ikke får på plass finansieringen snart kan hele prosjektet glippe ut av hendene våre og havne et annet sted, sier prosjektkoordinator Anne F. Stenhammer, men håper stat, fylke og kommune kan samarbeide om realisering i Valnesfjord.

Avgjørende tider for Sjunkhatten

Byggingen av unike Sjunkhatten folkehøgskole kan starte i 2025, men da må både stat, fylke og kommune bestemme seg for å bidra med midler, ikke bare ønsker om det.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE/OSLO:Ordfører i Fauske, Marlen Rendall Berg var tidligere i uken i Oslo der det var møter med ulike personer på Stortinget for å jobbe med finansieringen og driftsmidler til prosjektet Sjunkhatten folkehøgskole.

- Gode signaler

- Det er gode signaler på at hvis skolen blir en realitet er det mulig å få driftsfinansiering på statsbudsjettet. Det er snakk om 43 millioner kroner i året, sier Rendall Berg.

Sjunkhatten folkehøgskole skal ha 75 elevplasser, der 30 av dem er for elever med funksjonsnedsettelser eller utenforskap.

Kan bygge i 2025

- Men den må bygges før den skal driftes. Vi oppdaterte stortingspolitikerne på prosjektet nå, og kunne fortelle dem at anbudsdokumentene blir klare i år, sier hun videre.

- Da er det et helt gryteferdig prosjekt, noe som byggenæringen i Nord-Norge skriker etter. Får vi på plass fullfinansieringen kan bygging starte i 2025, legger hun til.

GODE SIGNALER. Marlen Rendall Berg (Sp) var denne uke på Storinget og oppdaterte politikerne på status i prosjekt Sjunkhatten og sier signalene til å bidra er gode, men at det må handling til. Foto: Lise Berntzen
GODE SIGNALER. Marlen Rendall Berg (Sp) var denne uke på Storinget og oppdaterte politikerne på status i prosjekt Sjunkhatten og sier signalene til å bidra er gode, men at det må handling til.

Samarbeidsprosjekt

Byggeprosjektet er beregnet til 244 millioner kroner, og skal komme fra stat, fylke, næringsliv, interesseorganisasjoner og stiftelser. Nordland fylkeskommune og regionrådet er blant de som har bidratt til forprosjektet.

- Prosjektet er avhengig av støtte fra staten, men også en andel fra fylkeskommunen. Fauske kommune må også bidra med noe, og vi er i dialog med NFK. Det er en jobb å gjøre framover for det er ingen enkel sak å komme på statsbudsjettet i konkurranse med over 300 andre kommuner, sier ordføreren.

Banebrytende og unikt

Hun slår fast at prosjektet er banebrytende i lansdsammenheng for å motvirke utenforskap blant barn og unge, og for å motivere til samfunnsdeltakelse.

Fauske kommune har i over 10 år jobbet med å få etablert Sjunkhatten folkehøgskole.

- Vi er motiverte som bare det. Nær sagt alle tilbakemeldinger er positive, men det blir det ikke bygd tak og vegger av. Penger må til. Vi ønsker å strekke oss så langt vi kan, for det er ikke uten grunn vi har holdt på så lenge. Dette er noe Norge trenger, sier fortsetter hun.

”Alle” snakker om det

- Vi har snakket om utenforskap og prøvd å gjøre noe med det i ti år nå. Nå snakker ”alle” om det. Underveis har det vært lovnader fra sentrale politikere om at man ville bidra, sier hun videre og nevner både Bjørnar Skjæran (Ap), Mona Fagerås (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) blant de som har snakket varmt om Sjunkhatten.

Prosjektet har i alle år hatt bred oppslutning, og de enstemmige uttalelsene har vært mange.

- Alle man har møtt på Stortinget synes det er veldig bra, sier Rendall Berg.

Inkludere alle

En utfordring er at investeringstilskudd av den typen som trengs her ikke går til folkehøgskoler i dag.

- Men Sjunkhatten er ikke ”bare” en folkehøgskole. Den skal hjelpe unge inn i arbeid og utdanning. Sjunkhatten folkehøgskole skal være et virkemiddel til det, i tillegg til å gi gi egenutvikling og motivasjon. Gjennom undervisningsopplegget, arkitekturen og driften vil man inkludere alle - uavhengig av funksjonsnedsettelser, sier Rendall Berg.

Møtte statsforvalteren

En delegasjon fra Fauske møtte denne uken Statsforvalteren og prosjektkoordinator for Sjunkhatten folkehøgskole, Anne F. Stenhammer, mener møtet var positivt.

Hun deltok på møtet sammen med Tom Vidar Karlsen (Fauna KF) og politikerne Nils Christian Steinbakk (Ap) og Truls Aanstad (H).

Ut av Robek

- Det var et positivt møte. Vi har fortsatt stor tro på prosjektet. Signalene er at selvsagt må kommunen komme ut av Robek-lista, hvis ikke må det særskilt tillatelse til for å være med på å finansiere det, sier Stenhammer, som er prosjektkoordinator i Fauna, og er av den oppfatning av både flertall og mindretall i kommunestyret er positive til prosjektet.

Politiske lovnader

Stenhammer påpeker at for eksempel Sp, Ap og SV er blant de som har lovet å jobbe for prosjektet, og at hun tror på dem.

- Jeg har ingen grunn til å tro at de sier ting de ikke mener. Det vil være fantastisk hvis vi kommer inn på statsbudsjettet med tilskudd til bygging og til drift. Det må være et samarbeid mellom tre aktører; stat, fylke og kommune, fortsetter hun.

VIKTIG. - Å få realisert Sjunkhatten folkehøgskole er viktig for ungdommene, for VHSS og for Fauske kommune, slår Anne Stenhammer fast. Hun er nå prosjektkoordinator i Fauna KF. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
VIKTIG. - Å få realisert Sjunkhatten folkehøgskole er viktig for ungdommene, for VHSS og for Fauske kommune, slår Anne Stenhammer fast. Hun er nå prosjektkoordinator i Fauna KF.

- Kan glippe for oss

Stenhammer ser ikke bort fra at det kan være avgjørende å få fortgang i prosessen.

- Man kan ikke se bort fra at andre tenker i samme baner som vi har gjort i 11 år nå. Dette prosjektet har en spesiell dimensjon med samarbeidet med Valnesfjord helsesportsenter. Det er to slike sentre i Norge, og det andre er på Beitostølen. Får vi ikke nødvendig drahjelp kan hele prosjektet forsvinne ut av hendene våre. Jeg vet at de er interesserte, men vi jobber ufortrødent videre med å realisere prosjektet i Valnesfjord, sier hun.

Tre hovedgrunner

Det er særlig tre grunner Stenhammer trekker fram når hun skal beskrive hvorfor det er så viktig å få realisert Sjunkhatten folkehøgskole.

- Det er først og fremst disse ungdommene som er uten arbeid og utdanning som et slikt prosjekt kan være verdifullt for. I tillegg kommer et klart ønske om å få til mer aktivitet tilknyttet VHSS. Det tredje er på grunn av situasjonen Fauske kommune er i der en stor arbeidsgiver, Posten, flytter til Bodø. Da forsvinner arbeidsplasser og skatteinngang. Da vil 27,5 nye arbeidsplasser på Sjunkhatten i alle fall gi en viss kompensasjon, avslutter Anne F. Stenhammer.

Powered by Labrador CMS