Det var godt frammøte da Fauske Slektshistorielag avduket av minnestøtten på Hjemås. Alle foto: Fauske Slektshistorielag
Det var godt frammøte da Fauske Slektshistorielag avduket av minnestøtten på Hjemås. Alle foto: Fauske SlektshistorielagTALE OG DIKT. Leder i Fauske Slektshistorielag, Bjørn Rendall holdt en tale før Inger Elisabeth Solem leste sitt dikt til Petters-Lager.

Avduket oppusset minnes-merke ved krigsfangeleir

Torsdag kveld kunne Fauske Slektshistorielag avduke et oppusset minnesmerke over de som døde i fangeleiren på Hjemås under 2. verdenskrig

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Om lag 35 personer møtte til avdukingen, noe historielaget er godt fornøyd med. Her holdt leder i Fauske Slektshistorielag en tale og Inger Elisabeth Solem leste sitt dikt til Petter-Lagers fangeleir som den ble hetende.

Kulturpolitisk representant Nils Christian Steinbakk og kultursjef Ketil Hugaas deltok på avdukingen.

Hvit fauskemarmor

Bautaen, som trolig ble satt opp i 1949 var i en skitten og mosegrodd tilstand. Men takket være ildsjelene Petter Dahlberg og Frøidis Einset i Fauske slektshistorielag framstår den nå som opprinnelig i hvit fauskemarmor

- Det er et flott restaureringsarbeid som er utført av Koloritt steinindustri. Restaureringen har vært et spleiselag mellom oss og Fauske kommune. Vi takker derfor alle som har bidratt for å få dette viktige krigstidsmonumentet fram i lyset, sa leder i Fasuske Slektshistorielag, Bjørn Rendall under avdukingen.

Historien bak

Han fortalte at det var våren 1942 over femhundre russefanger steg i land på Finneidhavna, for så å bli marsjert opp til Petter-Lagers fangeleir som leiren her på Åseng ble hetende.

- Dette ble begynnelsen på en mørk del av okkupasjonshistorien vår og et helvete for de menneskene som arbeidet som slaver og bodde i denne leiren. Ved fredsslutningen 8. mai 1945 var det 573 fanger i leiren. Ti var drept eller døde i leiren og en fange døde like etterpå, fortalte Rendall.

Viktig minne

Han viste til at mange mener andre verdenskrig hører fortiden til, også historien og minnesmerkene.

- Men den skjensel og urettferdighet russefangene her ble utsatt for skjer også i verden i dag. Bautaen skal minne oss som ble født og vokste opp lenge etter denne tragedien om retten til å vokse opp og leve med respekt for menneskeverdet. Alle mennesker drømmer om et godt liv i trygge omgivelser uansett hvor de kommer fra i denne verden. Det er en universell rett som er nedfelt i FNs menneskerettserklæring, sa han og leste de fem første artiklene i erklæringen.

Dikt til fangene

Deretter leste Inger Elisabeth Solem sitt dikt som hun har laget til minne og de sovjetiske fangene i Petter Lager fangeleir. Bjørn Rendall avduket så det oppussede monumentet, og forsamlingen holdt ett minutts stillhet.

Fauske slektshistorie har gjennom sin krigsbokredaksjon gjort og gjør et unikt arbeid med å hente fram og få ut den lokale krigshistorien. Dette skjer gjennom tre bøker hvor første bind er utgitt, nemlig tittelen «Overfallet» og neste kommer ut før jul.

- Fortell

Krigsbokredaktør Kjell Bakken holdt til slutt en appell der han oppfordret forsamlingen til å fortelle om dette minnesmerket.

- Fortell om Petters-Lager. Fortell om urettferdigheten, ydmykelsen og døden her i leiren. La oss være stolt over at vi bryr oss ved ikke å glemme, og dermed dyrke nye mennesker her på Fauske som bringer gode verdier med seg ut i en ofte brutal verden.

For øvrig inviterer slektshistorielaget til omvisning og forhåpentligvis demonstrasjon av den restaurerte bygdekornmølla på Grønås torsdag 30. august.

Powered by Labrador CMS